eur:
394.94
usd:
363.54
bux:
0
2024. március 19. kedd Bánk, József
Nyitókép: Pixabay

Öt nagy területen látnak neki az illegális hulladéklerakás felszámolásának

Tisztítsuk meg az Országot! elnevezéssel projekt indul, amelynek részeként az öt leginkább szennyezett térségtípusban megkezdődik az elmúlt évtizedekben felhalmozódott, illegálisan lerakott hulladék felszámolása - mondta az InfoRádiónak Boros Anita, építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkár.

A magyarországi illegális hulladék részint hosszú évek, évtizedek alatt halmozódott fel, másrészt újratermelődik, mivel vannak olyanok, akik notóriusan az erdők-folyók szélére, vagy éppen az autópályák pihenői mellett rakják le a kommunális szemetet vagy az építési-bontási hulladékot - mondta az InfoRádióban Boros Anita, az Innovációs és Technológiai Minisztérium építésgazdaságért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkára. Szerinte a hazai hulladékgazdálkodás új alapokra helyezésének egyik legfontosabb állomása, hogy valamiképp tiszta országgal, tiszta lappal kezdjünk.

Azt a tárca is belátta, hogy rövid idő alatt ezt nem lehet elérni, ezért a most induló projektben kijelölték azt az öt potenciálisan érintett területet, amelyeket a leginkább sújt az illegális hulladéklerakás.

Az államtitkár ezek között említette a Magyar Közút Zrt. által kezelt országos úthálózatot és az utak melletti egyéb területeket - beleértve a pihenőket is -, a vasúti létesítményeket és a sínek mellett lerakott igen jelentős illegális hulladékmennyiséget, az erdőterületeket, a nemzeti parki igazgatóságok által kezelt területeket, a turistaútvonalakat, az Országos Vízügyi Főigazgatóság által kezelt területeket (folyópartokat), valamint a helyi önkormányzatok közterületeit is. Az önkormányzatok számára a Belügyminisztérium nyújt majd pályázati úton elérhető támogatásokat, amelyeket egy előre kidolgozott ütemterv szerint a saját közterületeik megtisztítására fordíthatnak.

"Ha ez tényleg megtörténik, akkor tényleg a legszennyezettebb területekre koncentrálna a reform első üteme, ami után a következő években valójában az ország teljes területének környezeti tehermentesítése is megindulhat"

- hangsúlyozta Boros Anita.

"Ehhez számos intézkedést kell tenni, az egyik, hogy az illegális hulladéktól megtisztítsuk az országot, de az is fontos, hogy biztosítsuk az állampolgárok számára a jogszerű hulladéklerakást" - hangsúlyozta az államtitkár. Amihez pedig olyan gyűjtőpontokat létesítenének, ahol egy "viszonylag kötetlen" időszakban valóban átveszik a feleslegessé vált dolgokat. "Szeretnénk, ha minden településen lenne egy olyan nagyon egyszerű átvevőhely, ahol ezeket ingyenesen átadhatná a lakosság" - tette hozzá Boros Anita.

A reform harmadik része, hogy a jogellenes hulladéklerakást és a hulladékgazdálkodási szabályszegéseket szankcionálják majd. "Szeretnénk elérni, hogy senkinek ne jusson eszébe az, hogy az erdők, folyók szélén, utak, vasutak mentén, a közterületeteken lerakja a szemetet, mert ennek nem ez a szabályozott rendje" - jelentette ki az államtitkár.

A most induló projektben segítheti a munkát a Hulladékradar applikáció. "Ez lehetővé teszi, hogy ha valaki talál egy illegális hulladéklerakást vagy épp tetten éri a szemetelőket, akkor le tudja fotózni, a rendszer pedig GPS koordináták alapján azonosítja a pontos helyszínt is" - ismertette Boros Anita. A bejelentő azt is be tudja jelölni, hogy milyen összetételű, mennyiségű, kiterjedésű a szemét, de szöveges üzenetet is írhat a hatóságnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 19. 06:51
×
×
×
×