eur:
393.32
usd:
367.58
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
A Sistema PJSFC által közreadott kép az új koronavírus okozta betegség, a Covid-19 ellen az orosz Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet kifejlesztette oltóanyagról, a Gam-Covid-Vakról a Sistema zelenogradi gyógyszergyárában 2020. augusztus 12-én. Az orosz egészségügyi miniszter bejelentése szerint a védőoltás első adagjait két héten belül legyártják.
Nyitókép: MTI/EPA/AFC SISTEMA/Andrej Rudakov

Egy esetben kerülhet be Magyarországra az orosz koronavírus-vakcina

Számos külföldi szakember és a WHO fejezte már ki kételyeit a gyorsan kifejlesztett orosz oltással kapcsolatban. Most magyarok is megszólaltak.

Moszkva a hivatalos nyilatkozatok szerint az orosz Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet kifejlesztette oltóanyag, a Gam-Covid-Vak – vagy ahogy hírlik, új nevén Sputnik-V – tömeges beadását tervezi, miközben a gyógyszer-jelöltek sorsáról döntő tesztelés harmadik fázisa, a tömeges próba még csak most kezdődik majd. Ezalatt is számos olyan nem kívánt mellékhatás, egyéb következmény derülhet ki, ami miatt a vakcina veszélyes lehet az emberekre.

A Moszkvai Klinikai Kísérleti Szervezetek Szövetségétől úgy tudni, a készítményt az első és a második fázisban mindössze 76 emberen próbálták ki. Számos szakértő és a WHO is kételyeinek adott hangot és egyebek mellett a hivatalos dokumentációt hiányolta.

Magyarországra csak akkor kerülhetne a készítmény, ha az orosz oltóanyagnak lenne az Európai Gyógyszerhatóság (EMA) által kiadott törzskönyve is. Ám ahhoz, hogy ezt a vakcina megkapja, a legkedvezőbb esetben is félévre volna szükség, és csak azután alkalmazhatnák az Unió területén – mondta a Népszavának egy, a hatósági engedélyezésben jártas hazai szakember. Hozzátette: ilyen a bejegyzést csak akkor lehet kapni, ha az európai gyógyszerhatóság garanciát lát arra, hogy az általa törzskönyvezett termékek biztonságosak és egyben hatékonyak.

"Nem lehet annyira rossz az az orosz vakcina" – ezt már Falus Ferenc, egykori tisztifőorvos mondta a lapnak, emlékeztetve, hogy ők voltak azok, akik szinte elsőként kormánybizottságot hoztak létre és tízféle vakcina-próbálkozással álltak elő. Megjegyezte: Oroszországban több olyan oltóanyag is van forgalomban, amelynek nincs nemzetközi törzskönyve. A most bejegyeztetett oltóanyagot egyébként nagyrészt katonákon próbálták ki.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Amerikai katonák mehetnek Ukrajnába, Oroszország atomháborúval fenyegetőzik - Híreink az ukrajnai frontvonalakról kedden

Telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Joe Biden amerikai elnök a készülő, 61 milliárd dolláros amerikai fegyvertámogatási csomagról. Az amerikai kormány mérlegeli annak lehetőségét, hogy katonákat küldjenek Ukrajnába, tanácsadói szerepkörben. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy konferencián azt mondta: megugrott a közvetlen összecsapás lehetősége Oroszország és a Nyugat közt, amely atomháborúhoz is vezethet. Közben az orosz haderő növeli a nyomást Csasziv Jaron, illetve az Avgyijivkától keletra található védvonalakon. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×