eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Szanyi Tibor szocialista EP-képviselő nyakkendőt köt az Európa Nyírbátorba jön című rendezvény kezdete előtt a helyi kulturális központban 2019. április 11-én.
Nyitókép: Balázs Attila

Szanyi Tibor utolsó figyelmeztetést kapott

Meglepte az MSZP-t, hogy a DK elindította Kálmán Olgát az ellenzéki előválasztáson - mondta az InfoRádióban a szocialisták elnöke. Tóth Bertalan továbbra is azt szeretné, ha Karácsony Gergely főpolgármester lenne, az MSZP-t nyilvánosan megtámadó Szanyi Tibort pedig utolsó figyelmeztetésben részesítették.

Az MSZP továbbra is tartja a szavát, és az előválasztás első fordulójának győztesét, Karácsony Gergelyt támogatja a főpolgármester-jelöltségben.

"Nagyon fontosnak tartjuk az előválasztást, hiszen kezdeményezői voltunk ennek az új módszernek, politikai innovációnak tartjuk. Karácsony Gergelyért küzdünk, de ha más lesz a végeredmény, akkor tiszteletben fogjuk tartani a fővárosiak döntését. Nekünk a legfontosabb az, hogy az őszi választásokon az ellenzék sikert érjen el a fővárosban és az ország más településein is" - szögezte le Tóth Bertalan MSZP-elnök az InfoRádióban.

A Magyar Szocialista Pártot meglepte a Demokratikus Koalíció döntése, mely szerint Kálmán Olga személyében önálló jelölttel szállnak be a főpolgármesteri előválasztási folyamat második fordulójába, "de a sértődés nem egy politikai kategória,

ezt a döntést meghozta a DK, nemes küzdelemben meg fog születni a végeredmény". Utána majd azt fogják elvárni a többi párttól is, akik ebben részt vesznek, hogy fogadják el az előválasztás végeredményét.

Arra reagálva, hogy bízik-e a Karácsony Gergelyt korábban kemény szavakkal bíráló Gyurcsány Ferenc pártjában, hogy a DK beáll győzelme esetén Karácsony mögé, azt mondta,

"ez az előválasztás lényege, a kialakult bizalmi deficitet csak úgy lehet helyreállítani, hogy mindenki elfogadja az előválasztás végeredményét és a kerületi megállapodást, amelyet többször megerősített Gyurcsány Ferenc is".

Arról, hogy hány szavazó részvétele esetén lehet irányadó az előválasztás végeredménye, úgy vélekedik, már az első fordulóban is sokkal többen szavaztak, mint azt előtte gondolták, ezért megfelelő lenne, ha azt a számot (34 ezer) a második fordulóban meghaladnák, de Tóth Bertalan nem tartja kizártnak, hogy 100 ezren is elmennek voksolni.

"Minden ellenzéki szavazót arra buzdítok, hogy éljen ezzel a lehetőséggel, hiszen ha ez a forma sikeres, akkor olyan lehetőséget ad a változásra, a nemzeti együttműködés rendszerének lebontására, amit később is alkalmazni tudunk" - mondta.

Még a főpolgármester-választás esetében sem várható, hogy "egy az egy elleni" verseny lesz Tarlós Istvánnal szemben Sermer Ádám (Liberálisok) és Puzsér Róbert (független) indulása miatt. Tóth Bertalan szerint ilyen más településeken is várható, hisz

"a Fidesznek van befolyása a civil szervezetekre, politikusokra, máshol is fognak indulni más képviselőjelöltek",

az MSZP-nek az a célja, hogy egyértelműsítse, kik "az esélyes ellenzéki jelöltek".

A "Szanyi-ügyről" (a párt korábbi EP-képviselője élesen kritizálta a szocialistákat a rossz választási eredmények után) szólva bejelentette, bár megérti Szanyi Tibor sértettségét, hogy nem került be az Európai Parlamentbe, de a sértettség nem politikai kategória; "megvannak a belső fórumok, ahol a javaslatokat és kritikákat meg lehet vitatni és döntést lehet hozni, ám

aki ez ellen a közösség ellen tesz, annak nincs helye a közösségben",

ami utolsó figyelmeztetésnek tekinthető. Tóth Bertalan szerint "a következő hónapoknak az a tétje - és ezt Szanyi Tibornak is meg kell értenie -, hogy az ellenzék és az MSZP tud-e fordulatot elérni az önkormányzati választásokon, mert ez alapozhatja meg a nemzeti együttműködés rendszerének lebontását".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×