eur:
392.9
usd:
366.44
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Mégsem emelkedik sok egészségügyi dolgozó bére

Mégsem emelkedik sok egészségügyi dolgozó bére

A 12 százalékos béremelésnél lényegesen kevesebbel kell beérnie mintegy 15 ezer egészségügyi dolgozónak a következő hónaptól, ha a szaktárca nem változtat a jelenlegi jogszabályon - írja a Magyar Idők.

Eszerint ugyanis a béremelés alapja nem az aktuális alapbér, hanem a bértábla alapján járó alapfizetés, amely a szakdolgozók 18 százalékánál nem éri el a januártól 161 ezer forintra emelt garantált bérminimumot. Ők most kénytelenek lennének tudomásul venni, hogy a fizetésük nem, vagy csupán néhány ezer forinttal nő. Minderről Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnöke beszélt a Magyar Időknek, akinek a figyelmét a kórházak HR-vezetői hívták fel arra: sokan csalódottak lesznek, amikor decemberben megkapják a fizetésüket.

Az információt a lap megkeresésére a a szakállamtitkárságon is megerősítették, hozzátéve: az érdekképviseletekkel zajló egyeztetéseken igyekeznek megoldást találni a problémára, hogy egyetlen egészségügyi dolgozót se érjen hátrány.

Ez azonban nem lesz egyszerű, az utóbbi hónapokban ugyanis jottányit sem közeledett a kormány és az érdekképviseletek álláspontja.

Balogh Zoltán jelezte, 2018 elejétől emiatt a jelenlegi 15 ezernél is több ápoló és mentőtiszt lesz kénytelen beérni mindössze a garantált minimálbérrel, ami januártól bruttó 180 500 forint. Elmondta, egy főiskolát végzett ápoló alapbére a 161 ezer forintos szakmunkás-minimálbérnél mindössze 35 ezer forinttal volt magasabb a novemberi egészségügyi béremelésig, amelynek hatására ugyan 219 700 forintra emelkedett, ám a különbség a januári garantáltbérminimum-emeléssel megint nem éri majd el a 40 ezer forintot - idézi a Magyar Idők.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×