Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Mégsem emelkedik sok egészségügyi dolgozó bére

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A 12 százalékos béremelésnél lényegesen kevesebbel kell beérnie mintegy 15 ezer egészségügyi dolgozónak a következő hónaptól, ha a szaktárca nem változtat a jelenlegi jogszabályon - írja a Magyar Idők.

Eszerint ugyanis a béremelés alapja nem az aktuális alapbér, hanem a bértábla alapján járó alapfizetés, amely a szakdolgozók 18 százalékánál nem éri el a januártól 161 ezer forintra emelt garantált bérminimumot. Ők most kénytelenek lennének tudomásul venni, hogy a fizetésük nem, vagy csupán néhány ezer forinttal nő. Minderről Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) elnöke beszélt a Magyar Időknek, akinek a figyelmét a kórházak HR-vezetői hívták fel arra: sokan csalódottak lesznek, amikor decemberben megkapják a fizetésüket.

Az információt a lap megkeresésére a a szakállamtitkárságon is megerősítették, hozzátéve: az érdekképviseletekkel zajló egyeztetéseken igyekeznek megoldást találni a problémára, hogy egyetlen egészségügyi dolgozót se érjen hátrány.

Ez azonban nem lesz egyszerű, az utóbbi hónapokban ugyanis jottányit sem közeledett a kormány és az érdekképviseletek álláspontja.

Balogh Zoltán jelezte, 2018 elejétől emiatt a jelenlegi 15 ezernél is több ápoló és mentőtiszt lesz kénytelen beérni mindössze a garantált minimálbérrel, ami januártól bruttó 180 500 forint. Elmondta, egy főiskolát végzett ápoló alapbére a 161 ezer forintos szakmunkás-minimálbérnél mindössze 35 ezer forinttal volt magasabb a novemberi egészségügyi béremelésig, amelynek hatására ugyan 219 700 forintra emelkedett, ám a különbség a januári garantáltbérminimum-emeléssel megint nem éri majd el a 40 ezer forintot - idézi a Magyar Idők.