eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán
Petőfivel nem lesz gond - mondja a szaktanár a magyar érettségiről

"Petőfivel nem lesz gond" - mondja a szaktanár a magyar érettségiről

Egy Petőfi-kötettel kapcsolatos interjút kell értelmezniük a magyarból középszinten érettségizőknek, majd egy humorról szóló érvelés és egy motivációs levél írása a feladat az írásbelin - számolt be az eduline.hu. A portál által megkérdezett középiskolai szaktanár szerint az interjú témája közel áll az érettségizőkhöz, ezzel nem lesznek problémák.

Magyar nyelv és irodalom vizsgatárgyból középszinten 1 167 helyszínen 71 954 vizsgázó, emelt szinten 47 helyszínen 1 718 vizsgázó tesz ma délelőtt érettségi vizsgát.

Tételek

A középszinten érettségizők a magyar érettségi első részében Petőfi imázsáról olvashatnak egy interjút, a témában néhány éve megjelent könyv szerzőivel. Ezután tíz kérdést kaptak a Petőfi-arculattal kapcsolatban - tudatta az eduline.hu.

Ezután a diákok az érvelés és a gyakorlati szövegalkotás közül választhatnak, csak az egyik feladatot kell megoldaniuk, egy 120-200 szavas szöveget kell alkotniuk.

Az érveléses feladatnál Tisjlár Roland A humor szerepe és szerveződése a társas kapcsolatokban című doktori értekezéséből kapnak egy rövid részletet, az abban szereplő állítást kell megerősíteniük vagy megcáfolniuk a vizsgázóknak.

A gyakorlati szövegalkotás részben a helyi közlekedési vállalat egyik nyitott pozíciójára kell jelentkezni, ehhez kell motivációs levelet írni.

Petőfi: ezzel nem lesz gond

A szövegértési feladatsor alapjául szolgáló interjú témája nagyon közel az érettségizőkhöz, az értelmezésével nem lesznek problémák - mondta az eduline-nak a középszintű magyarérettségi első részéről egy középiskolai szaktanár.

Úgy vélte ugyanakkor, hogy

az egyik rövid szövegalkotási feladat már nagyobb kihívást jelent

a vizsgázóknak.

Pontozás

A középszintű írásbeli egy 90, illetve egy 150 perces részből áll. Az első feladatlap egy szövegértési tesztet, valamint egy szövegalkotási feladatot tartalmaz (érvelés vagy gyakorlati szövegalkotás, a kettő közül választhatnak a diákok), a második pedig egy műértelmező szövegalkotási feladatot (pontosabban kettőt, amelyek szintén választhatnak az érettségizők).

A szövegértési feladatsor megoldásával maximum 50, a műelemzéssel legfeljebb 40 pontot szerezhetnek az érettségizők. A helyesírásra 8, az írásképre pedig 2 pontot adhatnak a javító tanárok, így jön ki az összesen 100 pont.

Az emelt szintű írásbeli szintén egy 90 és egy 150 perces etapból áll, és a pontozás is a középszinthez hasonló. Az első részben szövegértési és nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsort kapnak a diákok, a másodikban pedig szövegalkotási feladatokat (műértelmező és reflektáló).

Korábbi cikkeink az érettségiről:

Fontos változások az érettségi vizsgákon

Figyelem, erre számíthatnak az érettségizők idén

Május 5-én kezdődik az érettségi

Tanulnak a tanárok az érettségire

Érettségi: gyerekek ezrei estek csapdába

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 19. 05:45
×
×
×
×