eur:
392.79
usd:
366.29
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Trócsányi korrektnek tartja a magyar kegyelmezési eljárást

A kormány az Emberi Jogok Európai Bíróságának legfőbb döntéshozó testületéhez, a nagykamarához fordul a magyar tényleges életfogytiglani szabadságvesztéssel és a kegyelmezési eljárással kapcsolatos strasbourgi döntés miatt - jelentette be Trócsányi László. Az igazságügyi miniszter a bíróság múlt heti, immár második elmarasztaló ítéletére reagált az InfoRádió Aréna című műsorának.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága múlt héten részint azért kifogásolta a tényleges életfogytig tartó szabadságvesztésről szóló, hatályos magyar jogszabályt, mert úgy véli, hogy túl hosszú idő a negyven év, amelynek el kell telnie az ítélet felülvizsgálatáig, másrészt az ilyen felülvizsgálatok eredményétől függetlenül, az eljárás nyomán a köztársasági elnök mindig szabadon mérlegelhet, hogy valóban kegyelmet ad-e az érintetteknek vagy sem.

Azt gondolom, hogy ez a kegyelmezési eljárás korrekt. Tehát az érveinket föl fogjuk sorolni és a nagykamara elé fogjuk tárni, mert szerintem ez így rendben van” - véli Trócsányi László igazságügyi miniszter.

Annak kapcsán, hogy az államfő mondhatja ki a végső szót a kegyelmezésről, az igazságügyi miniszter rámutatott, hogy az eljárás része az úgynevezett kegyelmezési bizottság felállítása is, amely akár több szakértő bevonásával veheti górcső alá a korábbi ítéletet.

„Ha javaslatot tesz ez a szerv, nagyon sok esetben tesznek javaslatot a köztársasági elnöknek. A köztársasági elnök akkor tagad meg valamit – ez a kinevezésekkel kapcsolatban merült föl –, ha az államszervezet demokratikus működését súlyosan zavarná. Én azt gondolom: a kegyelmezési bizottságnak egy jól megalapozott döntését milyen alapon gondoljuk azt, hogy a köztársasági elnök nem írja alá? Ez egy vélelem” - fogalmazott az igazságügyi miniszter.

A 40 év utáni felülvizsgálatra vonatkozó kifogásra Trócsányi László a következőket mondta:

„Most 25 évet mondott a strasbourgi bíróság, ugyanakkor van olyan döntése a strasbourgi bíróságnak, amelyben 30 évet mondott, tehát ezek az éveknek a meghatározása nagyon nehéz. Most is gyakorlatilag az egész büntetési rendszerünket érinti gyakorlatilag ez a kérdéskör. Kíváncsi vagyok a nagykamara véleményére. Természetesen ugye a nagykamara véleményét majd politikai szinten is és jogi-szakmai szinten is meg fogjuk vizsgálni” - jelentette ki Trócsányi László.

Az igazságügyi tárca egy korábbi közleménye alapján az alaptörvény értelmében a tényleges életfogytiglani büntetés csak szándékos, erőszakos bűncselekmény elkövetése miatt szabható ki, a bírói gyakorlatban általában emberölés minősített esete miatt ítélnek valakit tényleges életfogytiglani börtönbüntetésre, például ha nyereségvágyból gyilkolt, vagy gyermek volt az áldozata.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×