eur:
392.28
usd:
366.89
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Síparadicsom lehet a szocsi olimpia helyszínén - lapszemle

A Magyar Idők arról ír, hogy július 1-jével megkezdődnek a tárgyalások a polgármesterekkel az iskolák működtetési feladatainak átvételi módjáról. A Népszabadság cikkéből kiderül: még mindig magas a feketekereskedelem aránya a zöldségkereskedelemben.

A Magyar Idők arról ír, hogy július 1-jével megkezdődnek a tárgyalások a polgármesterekkel az iskolák működtetési feladatainak átvételi módjáról. A Köznevelési Kerekasztal képviselője a lapnak azt mondta: fontos, hogy az önkormányzatok beleszólhassanak az iskolák működésébe. Bíró Gábor szerint azzal, hogy megszűnik a vegyes rendszer, az iskolaigazgatók is érdekeltek lehetnek abban, hogy növeljék bevételeiket, mert annak fele a Kerekasztal szándékai szerint az iskoláknál is maradna.

A Népszabadság cikkéből kiderül: még mindig magas a feketekereskedelem aránya a zöldségkereskedelemben. Az ágazati terméktanács becslése szerint jelenleg 30-40 százalék az adómentesen eladott zöldségek aránya. A lapnak nyilatkozó szakértő szerint ugyanakkor egy számjegyű áfa esetén már nem érné meg csalni.

A Napi.hu összeállításából kiderül: Vlagyimir Putyin orosz elnök rábólintott arra a tervre, amely az Alpok síparadicsomaival párba állítható sportközponttá fejlesztené a 2014-es szocsi téli olimpia versenyhelyszíneit. Az orosz államfő a Roza Hutor síparadicsomra 90 millió dollárt fordítana.

A Magyar Nemzet összeállításából kiderül: Budapest kivételével már a nyár közepén országszerte leállhat a szemétszállítás. A Pest és Nógrád megye több mint száz településén szemétszállító szolgáltatást végző cég például levélben fordult az április óta a számlázást végző Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-hez és a katasztrófavédelemhez, mert tartalékai kifogytak, és ha az NHKV rövid időn belül nem fizet, nyár közepén leállhat a szolgáltatás. Az NHKV elnöke szerint a cégnek kellene megelőlegeznie a pénzt.

A Magyar Idők arról ír, hogy idén harminc elítélt vágott neki az érettséginek a magyar börtönökben, akik civil érettségizőkkel együtt már túl vannak az írásbeli vizsgákon és készülnek a nyári szóbelikre. A Büntetésvégrehajtás Országos Parancsnokságának kommunikációs főosztályvezetője a lapnak elmondta: többen a börtönben kezdik meg felsőfokú tanulmányaikat is, vagy szereznek diplomát, jelenleg néhány tucatnyian tanulnak a rácsok mögül az ország főiskoláin, egyetemein. A vizsgaidőszakban vagy eltávozást kapnak, vagy a börtönben kérdezik ki őket a tananyagból.

A Portfolio cikke szerint az antibiotikumoknak egyre jobban ellenálló szuperbaktériumok 2050-re akár évente 10 millió ember halálát is okozhatják. A gazdasági portál összeállítást készített arról, hogy miért veszélyes a szükségtelen antibiotikum használat.

GAZDASÁGI LAPSZEMLE

A Magyar Idők cikkéből kiderül: a vége felé közeledik a banki hitelek elszámolásának felülvizsgálata. Tavaly több mint 150 ezer ügyfélpanasz futott be a bankokhoz a hitelek elszámolásával kapcsolatban, a második lépcsőfokot jelentő Pénzügyi Békéltető Testülethez pedig valamivel több mint 16 ezer ügy érkezett. Ebből idén már csak mindössze 800 ügy érkezett a testület elé.

A Világgazdaság arról ír, hogy gyors egymásutánban négy szerződést kötött a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. a gyorsvasúthálózat egyes részeinek megtervezésére, összesen hatmilliárd forint értékben. A lap szerint egyenként 800 millió és 2 milliárd forint közötti megállapodásokról van szó. A NIF szerint a tervezői díjak összhangban vannak a korábbi hasonló volumenű tervezési feladatok áraival és egységáraival.

A Portfolio összeállításából kiderül: a Tesla Motors legújabb elektromos autója, a Model 3 komoly változásokat hozhat az iparágban. A magas, 400 ezres előrendelési szám komoly versenyre késztetheti a riválisokat, ami felgyorsíthatja az elektromos járművek globális terjedését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×