eur:
392.9
usd:
366.35
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Nyilvánosak a Széll Kálmán tér felújítási költségei

Nyilvánosak a Széll Kálmán tér felújítási költségei

Tételes elszámolás alapján kiderült, hogy mire mennyit költött a Budapesti Közlekedési Központ a Széll Kálmán tér felújításán. Az adatokat az Index perelte ki, a számlák között a Népszabadság is válogatott.

Hat PS-monitor, billentyűzet és egér áttelepítése – csak ennek a költsége 52 ezer, míg a hat telefonkészülék leszerelése több mint 100 ezer forintba került.

A Népszabadság szerint azonban ez csak a jéghegy csúcsa, egy diszpécserasztal lebontásáért ugyanis ennek sokszorosát, több mint 2,4 milliárd forintot kértek.

Az Index által kiperelt adatok alapján a szakipari munka sem volt olcsó: a bazaltköves burkolat négyzetméterára közel 21 ezer forint volt. A nagyméretű padok gyártmánytervéért 66 ezret, kivitelezésért pedig 330 ezret kellett egyenként fizetni, az ivókutak még ennél is többe egyenként 622 ezer forintba kerültek.

A gyalogosok tájékoztatását szolgáló oszlopokért csaknem 2 milliót fizettek, míg a múzeumban kerülő régi órát kiváltó új köztéri óráért 18 millió forintot számláztak a BKK-nak.

Az Index azután nyújtott be közérdekű adatigénylést, hogy a Budapesti Közlekedési Központ először a főváros egyik jogtanácsosának majd a Népszabadságnak is megtagadta a részletes elszámolás kiadását. Arra hivatkoztak, hogy az ajánlattevő üzleti titokká minősítette az árazott költségvetést. Ennek sikertelensége után perelt a portál, majd a per lezárulása után kedden közölte a tételes elszámolást megjegyezve azt, hogy a Széll Kálmán tér rekonstrukciója lesz az első olyan közpénzen végzett nagyberuházás, aminek a részletes elszámolását nyilvánosan is nyomon lehet követni a per után.

 Az Index által közölt adatokból az is kiderül, hogy az 5,3 milliárdos költségvetésű rekonstrukcióból 4 és fél milliárdot már ki is fizetett a főváros. A Népszabadság szerint azonban a teljesítést igazoló mérnök több helyen jóval kisebb összegű munkát ismert el, mint amit a vállalkozó megadott: a beruházás negyedik szakaszában például a teljes 1,1 milliárdos részteljesítésből 110 milliót visszatartottak.

 A BKK egyébként 2014 novemberében írta alá a kivitelezési szerződést a munkákat végző konzorciummal. A felújítás 2015 év végén kezdődött meg és 400 nap után a héten fejeződött be.

 Az Index azt írta, hogy a következő lépésben a Dagály strand északi részén épülő hatemeletes úszópalota részletes elszámolását kérik majd ki, ha pedig nem kapják meg az adatokat, ezt az ügyet is perre viszik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×