eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Devizahitelek átváltása: még nincs döntés az árfolyamról - a nap hírei

A kormány még nem döntött arról, hogy az átváltás a piaci árfolyamon vagy alatta történjen - mondta az adó- és pénzügyekért felelős államtitkár.

Csak a lakáscélú és a szabad felhasználású jelzáloghiteleket forintosítják, és a bankadó jövőre sem változik - közölte az adó- és pénzügyekért felelős államtitkár. Orbán Gábor elmondta,: néhány Magyarországon működő banknak egyenként több százmillió euró tőkeemelést kell végrehajtania a devizahitelekkel összefüggő elszámolási kötelezettségek miatt. A kormány még nem döntött arról, hogy az átváltás a piaci árfolyamon vagy alatta történjen.

Az Alkotmánybírósághoz fordul a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla az EvoBank Zrt. devizahiteles ügyében, addig pedig felfüggesztette az eljárást. A DRB Dél-Dunántúli Regionális Bank Zrt. perében, első fokon október 13-ra halasztotta az ítélethirdetést a Fővárosi Törvényszék. Eddig a bíróság összesen 59 ítéletet hozott elsőfokon és többségüket teljesen elutasította. Három esetben részben helyt adtak a keresetnek. Egy pénzintézet visszalépett, három pert pedig felfüggesztettek azért, mert a bíró az Alkotmánybírósághoz fordult.

A Magyar Bankszövetség arra kéri Áder János államfőt, hogy ne írja alá az elszámolási törvényt, hanem küldje az Alkotmánybírósághoz előzetes normakontrollra. A szervezet azzal indokolta kérését, hogy a bankperekben több esetben is az Alkotmánybírósághoz fordult a Fővárosi Törvényszék, mert alaptörvényellenesnek vélte az eljárások alapját képező jogszabályt. A Fidesz frakcióvezetője szerint agresszív nyomásgyakorlással próbálkozik a bankszövetség.

Visszalépett Falus Ferenc, a baloldal közös jelöltje, a Modern Magyarország Mozgalom vezetője javára. A Párbeszéd Magyarországért már közölte, hogy nem támogatja Bokros Lajost. Ugyanakkor Szigetvári Viktor, az Együtt-PM társelnöke és Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke a politikus támogatására kérte a szavazókat. A budapesti MSZP is beállt Bokros Lajos mögé. Kunhalmi Ágnes a párt fővárosi elnöke azt mondta: akik Tarlós István főpolgármester leváltásában érdekeltek, azok szavazzanak Bokros Lajosra. --- Tarlós István, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje érdekesnek nevezte, hogy nem maradt baloldali jelölt.

Ezen a hétvégén nyomtatják ki a főpolgármester-jelölti szavazólapokat - közölte a Nemzeti Választási Iroda elnöke. Pálffy Ilona az Inforádiónak elmondta: a szükséges értesítések után azon már nem szerepel majd Falus Ferenc és Magyar György neve. Emlékeztetett arra, hogy a jelöltek a választás napjáig visszaléphetnek, de a szavazólapokat csak jövő keddig tudják újranyomtatni.

Egy év alatt harmadával bővült a járműipari ágazat Magyarországon 2013-ban - mondta a nemzetgazdasági miniszter. Varga Mihály Kecskeméten, a Deloitte Zrt autóipari konferenciáján hozzátette: az ágazat 18 milliárd eurós termelési értéke a teljes magyar feldolgozóipari teljesítmény 18 százalékát, a GDP 10 százalékát és a teljes export 18 százalékát jelentette.

Új hitelprogramokat indít a mikrocégek, valamint a kis- és közepes vállalkozások számára az Eximbank. A tervek szerint ezekkel a határ melletti, exporttevékenységet folytató kis cégek is hozzájutnak majd a forrásokhoz. A pénzintézet a múlt csütörtökön 500 millió dollár összegű, 2020. január 30-ai lejáratú kötvényt értékesített a nemzetközi piacon.

Cserhalmi Györgyöt és Bitskey Tibort választották a nemzet színészének. A választást hagyományosan a Nemzeti Színházban tartották, ahol a nemzet színésze címet viselő 10 művész döntött arról, kik kerüljenek a szeptember 12-én elhunyt Sztankay István és a szeptember 13-án elhunyt Avar István helyére. A címet 12-en viselhetik és életük végéig részesülnek a jelenleg havonta nettó 630 ezer forint juttatásban.

Betiltotta a szélsőséges, fajvédő National Policy Institute október 3-a és 5-e között Budapestre tervezett konferenciáját a belügyminiszter. Pintér Sándor utasította az országos rendőrfőkapitányt, hogy kezdeményezze a beutazási és tartózkodási tilalom elrendelését a tanácskozás előadóival szemben.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×