Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Palkovics: a magyar kormány a gazdaság stratégiai elemének tekinti a felsőoktatást

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A magyar kormány a felsőoktatást a gazdaság stratégiai elemének tekinti - mondta Palkovics László felsőoktatási államtitkár a Budapesti Corvinus Egyetem 10. ünnepi tanévnyitóján pénteken a fővárosban.

Az államtitkár köszöntőjében megerősítette: szeptember végére megszületik a felsőoktatási stratégiának az a változata, amelyet egyeztetésre bocsátanak. Az a cél, hogy legkésőbb decemberben elfogadják a dokumentumot.

Palkovics László kitért arra, hogy a most induló tanévben kettővel nőtt a felsőoktatási intézmények száma az önállóvá váló Testnevelési Egyetemmel, és a Pető András Főiskolával. Szólt arról is, hogy biztosítani kívánják a diplomához való hozzáférés lehetőségét olyan régiókban is, ahol ennek hiánya a korábbi képzés megszűnése miatt szociális problémákat okozott. Ezért indul újra a felsőoktatási képzés Salgótarjánban - jelezte.

Hangsúlyozta, hogy a kormány a felsőoktatást a gazdaság stratégiai elemének tekinti, és ennek megfelelő felelősséggel kezeli. Az elmúlt évek következetes beiskolázási stratégiájának eredményeként az ország szempontjából kiemelten fontos műszaki, gazdaságtudományi, orvosi és pedagógusképzés területre a diákok 51 százaléka jelentkezett. A legmagasabb felvételi számot a gazdaságtudomány területén érték el - emlékeztetett.

Kitért arra is, hogy egy növekvő gazdaságban a felsőoktatás szerepe kiemelkedő, ez a terület biztosítja a tartós fejlődés alapját képező szakembereket.

Palkovics László szerint a magyar felsőoktatás lassan az elmúlt 25 éves fejlődés és útkeresés végére ér, és a környező államokhoz képest gyorsabban tudják meghatározni azokat a stratégiai területeket, amelyek az elkövetkező időszak fejlődését meghatározzák. Fontosnak tartotta ugyanakkor a felsőoktatásban érdekelt valamennyi résztvevő együttműködését.

Rostoványi Zsolt, az egyetem rektora az ünnepi szenátusülésen - amely magyar és angol nyelven zajlott - rámutatott: jubileumi tanévet nyitnak most meg, hiszen tíz éve vették fel jelenlegi nevüket. Az elmúlt tíz év mérlegét vonva kiemelte: hatvanezer hallgató és közöttük tízezer külföldi hallgató diák.

A rektor úgy fogalmazott: az igazi hatalom maga a tudás, és egy nemzet ereje a kiművelt emberfők sokaságában rejlik. Magyarország sikeressége az emberek tudásán, innovációs képességén múlik - rögzítette, majd hozzátette: a felsőoktatás fejlesztése magas megtérülési beruházás.

A magyar felsőoktatás nemzetközi viszonylatban is megállja a helyét, ugyanakkor reformja régóta esedékes. A változások kiindulópontja lehet a kimunkálás alatt álló felsőoktatási stratégia - mondta és jelezte: készek ezen a területen az együttműködésre. Az elsőévesekhez fordulva egyebek között azt mondta: tudás, tisztelet és tolerancia a három elv, amely vezesse a hallgatókat.

A rektor az ünnepségen több, szeptember 5-én születésnapját ünneplő híres ember felsorolása után, színpadra szólította a pénteki tanévnyitó napján született hallgatókat is, és ajándékcsomagot adott át nekik.