eur:
392.76
usd:
366.13
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Meghosszabbított nyomozás nyugdíjpénztár-ügyekben - lapszemle

A Népszabadság szerint a napokban poligráfos hazugságvizsgálatnak vetették alá a bajai videóügy több szereplőjét, köztük Király György szocialista politikust és állítólag Kőrös Gusztávot is.

A Népszabadság szerint a napokban poligráfos hazugságvizsgálatnak vetették alá a bajai videóügy több szereplőjét, köztük Király György szocialista politikust és állítólag Kőrös Gusztávot is. Hivatalos rendőrségi források nem erősítették meg, de nem is cáfolták az információt, Király György ugyanakkor a lap kérdésére elismerte: valóban átesett ilyen vizsgálaton. Az MSZP sporttagozatának alelnöke korábban több esetben is határozottan tagadta, hogy köze lenne a videóhoz, állítása szerint annak elkészítésében sem megrendelőként, sem más módon nem működött közre.

A Magyar Nemzetből megtudhatják, hogy meghosszabbította az ügyészség annak a nyomozásnak a határidejét, amelyet több nyugdíjpénztár ingatlanbefektetései kapcsán indítottak. Az offshore-hátterű cégek közbeiktatásával megvalósult ügyletek a gyanú szerint csaknem másfél milliárd forintos kárt okozhattak a befektetőknek, köztük az államnak. Az ügyben különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt indult nyomozás a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal feljelentése alapján.

Az Index.hu az okosvárosokba vezet el. Intelligens közvilágítás, netre kötött mérőórák, gyalogosmentő rendszer - a technológiailag legfejlettebb országokban olyan ötletek születnek, amik Közép-Európában még sci-finek tűnnek. Az Ericsson innovációs fórumán adatcunamiból bontakozott ki az okosvárosok uralta jövő képe.

A Népszabadság szerint felerősödtek az Együtt-PM szövetségen belüli nézeteltérések. Egy hete az aktivistáknak a Szolidaritás elnökségével kibővített informális ülésén abban állapodtak meg: írásba foglalják, hogy a Bajnai Gordon vezette szövetség stratégiájának mely elemeivel nem értenek egyet. Az Együtt-PM szerint a szervezet nyitott kapukat dönget. A lap úgy tudja, a Szolidaritásban a Demokratikus Koalícióval való erősebb helyi szintű együttműködés folytatása mellett érvelnek.

A Magyar Nemzet egy birtokába került tervezetre hivatkozva azt írja: középfokú nyelvvizsgához kötnék a rektori megbízást, oktatói és kutatói munkakörökben pedig legfeljebb hetvenéves korig lehetne dolgozni. Az egyeztetés alatt álló dokumentumok értelmében a rektorválasztás joga ismét visszakerül az intézményi szenátusok hatáskörébe és bevezetnék a kancelláriarendszert. Az osztatlan jogászképzések hallgatói után félévenként 258 ezer forintot fizetne az állam. Műszaki alapképzésben 347 ezer, mesterképzésben 589 ezer forint támogatás járna az intézményeknek egy hallgató után szemeszterenként, az egységes osztatlan orvosképzés támogatása pedig 976 ezer forint lenne.

Az Index.hu az 1983-ban elindult Paksi Atomerőmű első reaktorblokkjáról közöl képes összeállítást. Csernobil és Fukusima óta erős a félelem a nukleáris energiával szemben, bár egyelőre ez tűnik annak a forrásnak, amellyel a világ érdemben csökkentheti széni-dioxid-kibocsátását. A paksi reaktorok élettartama 2035-re jár le. A magyar társadalom a nukleáris energiával szemben kevésbé elutasító, mint az atomerőművei leállítását beütemező Németország vagy az atomerőmű nélküli Ausztria.

A napi.hu szerint az 1990-es évek vége óta nem látott szintre csökkent a műszaki hibából eredő autóbusz járatkimaradások száma a budapesti tömegközlekedésben. Az eredményt nagyrészt új és használt járművek beszerzésével érték el.

A portfolio.hu azt a kérdést teszi fel, hogy betonba öntik-e az uniós pénzeket? Ugyanis már zajlik a 2014-2020-as uniós költségvetési időszak tervezése, amely jelentős változásokat hoz az eddigi megszokott rendszerhez képest. Nagy kérdés viszont, hogy a megfogalmazott célok mennyire segítik majd az építőipar piaci helyzetének javulását.

A pénzcentrum.hu írásából megtudhatják, hogy bár piaci szakértők és kormányzati vélemények szerint egyértelmű siker a Széchenyi Pihenőkártya, sokan a mai napig nincsenek tisztában azzal, mire, s hogyan használható a SZÉP Kártya. Az egyik legnépszerűbb cafeteria-elem szállásra, vendéglátásra, szabadidős tevékenységre használható fel. Idén szeptemberig 866 ezer kártyabirtokost regisztráltak a rendszerben és a kártyákat majdnem 50 ezer helyen lehet felhasználni.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×