INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Orbán: "Tengelyt akasztottunk a devizahitelesekért a fél pénzügyi világgal"

Infostart / InfoRádió
Az IMF-tárgyalás olyan, mintha Magyarország a saját bankjával tárgyalna - mondta Orbán Viktor. A miniszterelnök a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában igazi, "modern kori istencsapásnak" nevezte a devizahitelesek problémáját, amelyet a Bankszövetséggel csütörtökön aláírt megállapodással sikerült megoldania a kormánynak.

A miniszterelnök arra kérte az embereket: jól gondolják meg, hogy még egyszer beleugranak-e ilyen kockázatos devizahitel-konstrukciókba, mert a kormánynak most sikerült megmentenie őket, de ezért "tengelyt akasztottunk a fél pénzügyi világgal, az összes magyar bankkal", és még egyszer aligha fog tudni ilyet megcsinálni.

A miniszterelnök elárulta: tárgyalnak a kereskedelmi bankokkal a kis- és középvállalkozások hitelezéséről; és hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium környékén hamarosan létrejön egy pénzügyi csoport.

Ami a Nemzetközi Valutaalapot illeti, az egy bank, amelynek az a dolga, hogy hitelt, garanciát és biztosítékot adjon - fejtette ki Orbán Viktor. "AZ IMF-fel nem Magyarország gazdaságpolitikájáról kívánunk tárgyalni. Azt kérjük, hogy kössenek velünk egy biztosítást" - fogalmazott.

A kormányfő arról is beszélt, hogy valóban optimális lenne, ha kétszer annyi tartalék lenne a költségvetésben. "A megszorításokat mindenképpen el akarom kerülni. Növekedést támogató politika kell, és onnan kell forrásokat begyűjteni, ahol nem fáj az embereknek - például a dohány jövedéki adójából. Jelzem, együtt érzek a dohányosokkal" - mondta a kormányfő.

Orbán Viktor szólt arról, hogy a magán-nyugdíjpénztári befizetések mostantól mindig az állami kasszába mennek. Közlése szerint nem egyszeri döntésről van szó, az a 10 százalék, amit a magánnyugdíjpénztárakban maradt körülbelül 100 ezer ember a magánnyugdíjpénztárba fizetett, azt mostantól az állami nyugdíjalapba kell befizetni, és "ez most már mindig így lesz".

A brüsszeli csúcstalálkozón felvetett fiskális paktummal kapcsolatos magyar álláspontot így fogalmazta meg a kormányfő: "Mi már másfél éve nagyon fegyelmezetten gazdálkodunk - Európa talán legfegyelmezettebben gazdálkodó országa vagyunk. Ezért a részünkről jogos az az igény, hogy ne velünk fizettessék meg a más, fegyelmezetlenül gazdálkodó országok által okozott károkat. Fontos az is, hogy ne szülessen olyan megállapodás, amelyben nekünk fel kellene adnunk azokat az adottságainkat, amelyektől előnyt remélünk a gazdasági versenyben - ilyen például, hogy a legversenyképesebb adórendszerek egyikét építettük fel, és abból nem fogunk visszahátrálni."

Hozzátette: Csehország véleménye szó szerint megegyezik a magyarral. Arra a kérdésre, hogy az adóharmonizáció szükségessége egyáltalán felmerült-e a csúcson, Orbán Viktor azt válaszolta, hogy van a felvetésekben egy ilyen irány, de lát esélyt arra, hogy ezt végül ne emeljék be.

A kormányfő hangsúlyozta: a 2012-es költségvetés főszámai a tervek szerint nem változnak, és a kormány igyekszik tartani a büdzsé elfogadásának eredeti menetrendjét. Hozzátette ugyanakkor, hogy "szűken vagyunk, már éjszaka is ülésezik a parlament, ezért eljött az ideje, hogy a következő év során majd mélyebben átgondoljuk, hogy a parlament működési rendjét szabályozó előírások" segítik-e a munkánkat.


A címlapról ajánljuk