eur:
399.18
usd:
363.86
bux:
0
2024. október 9. szerda Dénes

Schlett: A politikusok a lehetőségek határait tapogatják

Nemcsak a kormány támogatottsága, hanem az ellenzék elutasítottsága is növeli a kabinet mozgásterét - mondta Schlett István az InfoRádió Aréna című műsorában. A politológus szerint csak a két új parlamenti párt választási sikere akadályozta meg a Fidesz 80 százalék körüli győzelmét.

A kormány mozgásterét a belpolitikai viták, a választási ígéretek, a gazdasági körülmények és a kormány vezetőinek személyi képességei mellett az is meghatározza, hogy milyen erővel tud kiállni a programja mellett, és érzékeli-e a határokat - közölte az InfoRádió Aréna című műsorában Schlett István politológus. Az egyetemi tanár hozzátette: a politikusok a lehetőségek határait tapogatják, de nem kottából játszanak, ezért nem tudni, hogy éppen jól vagy rosszul döntenek.

Sajátos helyzet van a magyar politikában, ugyanis a kormány helyzetét az is segíti, hogy az ellenzék elutasítottsága is magas - vélekedett a politológus. Schlett István emlékeztetett arra, hogy azok a politikai és gazdasági szereplők is az előző vezetés hibáit emlegetik, akik jó viszonyban voltak az akkori kormánnyal. Ez növeli a kormányzat mozgásterét, mert gyengíti az ellenzék cselekvőképességét - tette hozzá.

Az idei választásokon bebizonyosodott, hogy nem valósul meg a kétpártrendszer a magyar politikában - emelte ki az egyetemi tanár. Hozzátette: a két új parlamenti párt, a Jobbik és a Lehet Más a Politika egy résbe tört be.

Schlett István szerint meglepő struktúra alakulhat ki, ha mindkét párt tartósan szereplője marad a politikai életnek. A Jobbiknak van nagyobb esélye arra, hogy hosszú távon számoljanak vele, az LMP-nek ehhez fel kell építenie pártszerkezetet és kapcsolatokat, valamint be kell ágyazódnia a társadalomba - fejtette ki.

A kormány és ellenzéke

A politológus jelenleg egyik ellenzéki pártnál sem látja, hogy lenne kormányzati alternatívája, hogy tényleg el tudnák fogadtatni a választókkal; hogy alternatívát képviselnek a Fidesszel szemben.

Az MSZP a saját belső problémáival van elfoglalva, a párton belül pedig 2-3 irányzat küzd egymással. Ha ilyen állapotban marad az MSZP, akkor nehezen válik belőle váltópárt. A Jobbik kifulladt, mert a gyors felemelkedésüket hozó témák elvesztették a varázsukat, az LMP-nek pedig nincs markáns politikai stratégiája - véli Schlett István, aki szerint az ellenzék gyengeségének pozitív és negatív hatása is lehet a kormányra. Pozitív, hiszen nem akadályozzák a tevékenységét, ám gondot jelenthet, ha nincs igazán nyomás alatt.

Az ellenzék úgy javíthat a kormányzati teljesítményen, ha a kormányt erőfeszítésre, a problémák végiggondolására kényszeríti - hangsúlyozta az elemző, aki hozzátette: nem rossz az, ha a kormánynak van ellenzéke.

Ha nincsenek korlátok, akkor könnyen kialakulhat az a helyzet, hogy az egyes hatalmi ágak egymással harcolnak. Ez nem jó helyzet akkor, amikor a politikai harc az intézmények közötti harccá válik, mert ezt megbéníthatja az alkotmányos intézményeket, és ronthatja a kormány teljesítményét is - tette hozzá Schlett István.

A teljes interjút ide kattintva lehet meghallgatni

Hanganyag: Hlavay Richárd

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor az Európai Parlamentben: vitanap rengeteg kérdéssel

Az Európai Parlament szerdán kilenc órától meghallgatja Orbán Viktor miniszterelnököt, aki bemutatja Magyarország soros elnöki programját, de utána éles vita várható, amelyen aktuálpolitikai kérdések is napirendre kerülhetnek, mert a magyar kormánynak sok kérdésben markánsan eltér az álláspontja az uniós fősodortól – mondta Zalai Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Nemzetközi Szervezetek Kutatóműhelyének vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×