eur:
386.95
usd:
355.91
bux:
68088.24
2024. május 17. péntek Paszkál

Ilyen büntetésre számíthatnak a vörösiszap-katasztrófa felelősei

A jogszabályok szerint a veszélyes üzemet vezető személy tartozik kártérítési felelősséggel károkozás esetén - mondta az InfoRádiónak a Magyar Ügyvédi Kamara elnökhelyettese a vörösiszap-katasztrófa kapcsán. Kovács Kázmér hangsúlyozta: ha a büntetőjogi felelősség is megállapítható, akkor öt, sőt akár tíz évig terjedő szabadságvesztés is kiróható a felelősökre. Hozzátette: az eljárás várhatóan évekig eltart majd.

A jogszabályokban veszélyes üzemi károkról és emberi mulasztásból eredő károkról van szó, de nem ismernek olyan fogalmat, hogy ökológiai mulasztás - mondta az InfoRádió által megkérdezett jogász a vörösiszap-katasztrófa kapcsán. Kovács Kázmér kiemelte: a hétfői tragédia esetében mindkét tényező szóba jöhet.

A veszélyes üzemi felelősség többletfelelősséget jelent azok szempontjából, akik üzemeltetik a veszélyes üzemet. Ez objektív felelősség, vagyis vétkességtől, felróhatóságtól függetlenül, aki fokozott veszéllyel járó tevékenységet folytat, az abból eredő károkat köteles megtéríteni - fejtette ki a Magyar Ügyvédi Kamara elnökhelyettese. Hozzátette: csak arról mentesülhet ez alól, ha a károsult maga idézte elő a kárát.

Ha jogvita lesz, a bíróságnak arról kell állást foglalni, hogy az adott üzemi tevékenység veszélyes üzemi tevékenységnek minősül-e. Erről a jogszabályok nem adnak eligazítást, az adott esetben a bíróság mérlegeli a körülményeket - emelte ki Kovács Kázmér, aki úgy vélekedett: a sajtóban megjelent hírek alapján veszélyes üzemi felelősség jön szóba a katasztrófa esetében. Ennek alapján akkor is felelős lehet az üzemeltető, ha igazolni tudná, hogy úgy járt el, ahogy az elvárható az adott helyzetben - tette hozzá.

Az elnökhelyettes közölte: a veszélyes üzemi felelősség polgárjogi kártérítési klauzula, míg a rendőrségi eljárásban azt vizsgálják, hogy szándékos vagy gondatlan magatartással valamilyen bűncselekményt elkövettek-e.

Mivel a katasztrófának több halálos áldozata van, a büntető törvénykönyv szerint öt évig terjedő szabadságvesztés is kiróható, sőt további minősítő körülmény esetén tíz évig terjedő szabadságvesztés is szóba jöhet - emelte ki Kovács Kázmér. Hozzátette: a büntetőjogi felelősség megállapításához ugyanakkor arra is szükség is van, hogy kiderüljön, mi az a vétkes mulasztás, amivel halált okozó gondatlan veszélyeztetés keretében felelősségre vonhatóak, elmarasztalhatóak a vezetők.

Emlékeztetett arra, hogy a bíróság jogerősen megállapította a törökbálinti Pyro-Technic Kft. kártérítési felelősségét, noha nem lehetett megállapítani, hogy történt-e emberi mulasztás. A 2004-es robbanásban három alkalmazott vesztette élet.

A kártérítés megállapításához a jogellenes magatartáson kívül a kár bekövetkezésének az összegszerűségét is igazolni kell, ami jelentősen elhúzhatja az eljárást, hacsak nem kötnek peren kívüli egyezséget a felek - vélekedett Kovács Kázmér.

A károsultakon az állam is segíthet, erre azért is szükség lehet, ha a cégnek nincs annyi pénze, hogy a károkat kifizesse, így a bírósági ítéletek csak az íróasztalfiókba kerülnek - fejtette ki az elnökhelyettes.

Hanganyag: Kálló Izabella

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bóka János: három fő prioritásunk lesz az uniós elnökség idején

Bóka János: három fő prioritásunk lesz az uniós elnökség idején

Intézményi, biztonsági és politikai szempontból is bizonytalan helyzetben veszi át Magyarország július 1-jén az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét, de jól haladnak az előkészületek, és a váratlan helyzetek kezelésére is képesek lesznek - mondta Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter egy háttérbeszélgetésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×