eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

Pálinkaországról vizionál az MSZP

Az MSZP szerint "a Fidesz-KDNP kormány eddig is kábította a nemzet lakosságát a hazugságaival, most viszont alkoholba akarja fojtani az emberi agyakat".

A kormány döntése nyomán mától a saját fogyasztásra szánt pálinkafőzésnél 50 literig nemcsak jövedéki adót nem kell fizetni, hanem a főzést sem kell sehol előre bejelenteni, és a készüléket (100 liter alatt) nem kell engedélyeztetni.

Az új rendelkezések szerint magánfőzésben a 18. életévét betöltött személy saját, vagy vásárolt gyümölcsből évente, kizárólag személyes fogyasztásra 50 liter 86 fokos párlatot állíthat elő adómentesen. Ez 86 liter 50 fokos, vagy 100 liter 43 fokos párlatnak felel meg. E mennyiség fölött, illetve ha a párlatot a magánfőző értékesíteni kívánja, meg kell fizetni a jövedéki adót, és az előállítást a vámhatóságnak három nappal korábban be kell jelenteni.

Az eladásra szánt pálinkánál, vagy ötven liter feletti mennyiség főzésénél továbbra is a régi szabályozás érvényes, tehát ugyanannyi jövedéki adót kell fizetni, mint eddig a kereskedelmi főzdéknek.Az ellenzéki párt ezt annak kapcsán közölte az MTI-hez eljuttatott kommünikében, hogy hétfőn hatályba léptek az új pálinkafőzési szabályok.

"A Fidesz-KDNP kormány sikerpropagandaként mutogatja Pálinkaország létrejöttét, ahol bárki megfőzheti saját fogyasztásra az évi 50 liter 80-100 százalékos pálinkáját. Ezzel szemben áll egy beszédes adat: Magyarországon az egy főre jutó pálinkafogyasztás nem haladja meg évente a 0,2 litert 40 százalékos pálinkából. Már csak az a kérdés, hogy hol van az országban annyi 500 fős család, ahol csecsemőtől az aggastyánig mindenki megissza a 0,2 liter házi főzésű pálinkáját?" - kommentált az MSZP.

A szocialisták szerint a kormány egy "képmutató, hazug, kábító törvénnyel kedvez a veszélyes alkoholfélék terjedésének, melyekkel ellehetetlenítik az ellenőrzött, minőségi, igényes alkoholfogyasztás megerősödését és erősítik az alkoholizmus terjedését".

Címlapról ajánljuk
Olyan betegséget terjesztenek már itthon is a szúnyogok, ami ellen nincs védőoltás

Olyan betegséget terjesztenek már itthon is a szúnyogok, ami ellen nincs védőoltás

A tavalyi évhez képest háromszorosára nőtt a nyugat-nílusi lázzal fertőzöttek száma Magyarországon, a 2018-as járvány adatait azonban még messze nem közelíti meg. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ kimutatásai szerint itthon az idén eddig 99-en kapták el a vírust, a legtöbb eset Budapesten, Pest és Hajdú-Bihar vármegyében volt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×