eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

Kilábalhat-e a válságból az összeomlott magyar lakáspiac?

Budapesten öt-nyolcezer új lakás vár gazdára, de a piac válságban van - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a portfolio.hu elemzője. Ezt megerősítette a Lakásvásár Média Csoport elnöke, aki arról beszélt, hogy a tavaszihoz képest jóval kevesebb kiállító jelent meg a a múlt hétvégi kiállításon.

A magyar ingatlanpiac összeomlott, nagyon sok vállalkozás ment tönkre a válság miatt. Eljutottunk oda 2010 végére, hogy befejeződtek az átadások, az összes projekt lezárult, vagy időben abbahagyták, és akkor indul újra, ha a piac helyreáll - elemezte a helyzete a portfolio.hu szakértője.

Ditróy Gergely felhívta a figyelmet arra, hogy manapság alig akad elvétve egy-egy fejlesztés alatt álló projekt a lakáspiacon, de a befektetői szegmensben is. Budapesten öt-nyolcezer lakás vár vevőre, azonban épp ezek azok az ingatlanok, amelyeknek a legrosszabb az elhelyezkedése és a kialakítása is - tette hozzá az elemző. Ezért ezeket a lakásokat nem csak válságos időkben nehéz eladni. Ilyenkor vetnek be akciókat: például garázst, konyhabútort ajánlanak pluszként - jegyezte meg.

A piac helyzete valóban borzasztóan rossz. Nagyon sok tisztességes magyar cég ment tönkre, olyanok, amelyek kisebb haszonnal dolgoztak, így nem maradt tartalék, amiből ezt a nehéz időszakot ki tudták volna húzni - mondta el a Lakásvásár Média Csoport elnöke.

Borsi László ezzel indokolta, hogy összesen csupán száz kiállító gyűlt össze a hétvégi Lakásvásár Kiállításon, ami a tavaszihoz képest csaknem negyvennel kevesebb volt.

A szakember hozzátette: az egy-két éve üresen álló, eladatatlan lakásoknak vevőt kell találni. Nem jó ugyanis, ha a beruházónak a pénze az ingatlanban áll, a felvett hitelének részleteit viszont fizetnie kell. Erre is jó alkalom volt a hétvégi rendezvény - tette hozzá.

Hanganyag: Ignáth Márk

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Olyan betegséget terjesztenek már itthon is a szúnyogok, ami ellen nincs védőoltás

Olyan betegséget terjesztenek már itthon is a szúnyogok, ami ellen nincs védőoltás

A tavalyi évhez képest háromszorosára nőtt a nyugat-nílusi lázzal fertőzöttek száma Magyarországon, a 2018-as járvány adatait azonban még messze nem közelíti meg. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ kimutatásai szerint itthon az idén eddig 99-en kapták el a vírust, a legtöbb eset Budapesten, Pest és Hajdú-Bihar vármegyében volt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×