eur:
392.28
usd:
366.89
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

A kiváltságok tartották össze a diktatúra vezetőit

Az állampárti diktatúra vezetőit a nekik járó kiváltságok tartották össze, amelyeket gyakran nem titkoltak, mert el sem tudták képzelni, hogy valaha kiderülhetnek - mondta az InfoRádióban a "K-vonal - Uralmi elit és luxus a szocializmusban" című könyv szerzője. Majtényi György szólt arról is, hogy az ötvenes években az Államvédelmi Hatóság egyik hivatala döntött a pártvezetők villáinak kiutalásáról.

Nehéz volt összegyűjteni a forrásokat a "K-vonal - Uralmi elit és luxus a szocializmusban" című könyvhöz - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a szerző. Majtényi György közölte: készített interjúkat olyan emberekkel, akik a pártvezetők környezetében éltek.

A szocialista pártvezetők sajátos viszonyt ápoltak a nyilvánossággal, ugyanis az életük egy része elzártan zajlott, de nem féltek annyira a nyilvánosságtól, mint a mai politikusok - fejtette ki. A történész szólt arról is, hogy az állampárti diktatúra vezetői sok mindent dokumentáltak, mert nem tartottak attól, hogy ezek nyilvánosságra kerülnek.

Többen írtak visszaemlékezések, ezek közül Hegedűs András volt miniszterelnöké a legemlékezetesebb. A politikus úgy gondolta, hogy a kiváltságok tartották össze a diktatúra vezetőit, és írásában a viszonyokat ennek kapcsán ragadta meg - emelte ki Majtényi György.

A Politikai Bizottság tagjai és a miniszterek kaphattak villákat a Hegyvidéken, a köznyelv ekkor "káderdűlőként" emlegette a területet - mondta a történész. Majtényi György beszélt arról is, hogy az ingatlanok kiutalásáról az elhagyott javak kormánybiztossága, később az Államvédelmi Hatóság egyik hivatala döntött.

Kezdetben a Városliget környéki villákat is birtokba vették a szocialista vezetők, Rákosi Mátyás például Zuglóban, egy Szabó József utcai épületben lakott először, itt a járókelők láthatták, hogyan is él a pártfőtitkár - közölte a szerző. Hozzátette: logikus felismerés volt a diktatúra vezetőinek részéről, hogy innen el kell költözni, ezek után a budai ősfás telkeken éltek.

Begyűjtötték az elhagyott villákat, míg a polgári családoknak felajánlották, hogy külföldre menekülhessenek, de cserébe mindent elkoboztak tőlük - mondta el a történész. Majtényi György szólt arról is, hogy a Kádár-korban az MSZMP Központi Bizottsága egyik osztálya irányította a villák kiutalását.

Hanganyag: Kocsonya Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×