eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Tölgyessy Péter: Magyarország meghódítása zajlik

Bő két hónappal a választások után töretlen az Orbán-kormány támogatottsága, ám eddig még kevés tényleges gazdaság- és társadalom-átalakító döntés született. Inkább Magyarország meghódítása történik - mondta Tölgyessy Péter az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában. A rendszerváltás húsz esztendejének bajaira válaszul a fékek és egyensúlyok hatalommegosztása helyett egyfajta plebejusdemokrácia következik. Õsztől azonban az új kormánynak a remény hitét már valóságos cselekvéssel és tényleges eredményekkel kell alátámasztania.

A közvélemény-kutatások adatai szerint egyelőre töretlen az Orbán-kormány választói támogatottsága. Annyi nehéz esztendő után érthető, hogy az emberek szeretnének végre remélni. De nincs ellenzék sem, amely hathatósan ellent mondott volna a módszeresen térfoglaló új hatalomnak - mondta Tölgyessy Péter az MR1-Kossuth Rádiónak.

A politikai elemző szerint azonban eddig kifejezetten kevés tényleges gazdaság- és társadalom-átalakító döntés született; a kormánytöbbség döntően hatalma kiterjesztésére használja kétharmados felhatalmazását. A Fidesz sikeresen elszakadt korábbi azonnali radikális adócsökkentési ígéreteitől. A kormány az elődje által hátrahagyott csontvázakra hivatkozó mozgástér-bővítési kísérlete ugyan látványosan kudarcot vallott, mégis Orbán Viktor 29 pontjával fenntartotta cselekvőképessége hitét.

Egyik szélesebb választói csoportra sem helyeztek nagy terheket

Az Orbán-kabinet tartja magát elődje idei hiánycéljához. Számos kisadó megszüntetésével és a kedvezményes nyereségadó alkalmazási körének bővítésével mérsékli a vállalkozások közterheit. A kiadásokat növelve megőrzi a szociális energiaár-támogatást és újraindít néhány korábban leállított vasúti szárnyvonalat. Ígéreteit betartva a Fidesz tudatosan eddig egyetlen szélesebb választói csoportra sem helyezett jelentősebb terheket. A korábbi hiánycélt legnagyobb részt a banki különadó radikális megemelésével és a tartalékok zárolásával biztosítja.

A bankok minden kormányzati intézkedés ellenére valószínűleg igyekeznek majd a tizennégyszeresére ugrott különadó-terhüket szétteríteni az egész gazdaságra. Az elvárt hiánymutatót így a kormány főleg nem kiadáscsökkentéssel, hanem inkább adóemeléssel teljesíti, márpedig ez aligha segíti a gazdasági növekedést - magyarázta Tölgyessy Péter.

Az új hatalom váltig új közgazdasági filozófiáról beszél, amely szerinte növekedés- és nem pénzközpontú, de hogy mit is jelent ez pontosan a törvények és költségvetési döntések nyelvén, arról keveset tudni. Még az is kérdéses, miként rakja össze a következő év költségvetését a kormány. Ha bejelentéséhez híven úgy akar áttérni az egykulcsos adózásra, hogy közben senkinek se romoljon a helyzete, akkor a jelenlegi számok mellett nincs meg a magasabb adókulcs teljes eltörlésének a fedezete. Talán ezért is lazítana a Fidesz több ponton az államháztartás átláthatóságát nemrégen erősítő szabályok előírásain: a gazdasági miniszter nyilatkozata szerint a kabinet a jóváhagyottnál nagyobb költségvetési hiányt és hitelfelvételt szeretne elfogadtatni jövőre a Nemzetközi Valutaalappal.

Az elemző szerint a 29 pont a kormány minden kommunikációs ügyessége ellenére sem lendíti lényegileg más pályára a magyar gazdaságot. Az induló nagy ugrás elmaradt: már biztosan nem lesz a roosevelti első száz nap törvényeihez fogható nagyszabású társadalom-átalakító javaslatsor.Magyarország meghódítása

Úgy látszik, a Fidesz ellenzékben nem készített az ország valós helyzetéhez igazodó, részletes gazdasági és társadalompolitikai cselekvési terveket. Orbán Viktor mégis kirobbanó önbizalommal használja a közhatalom eszközeit: egyelőre azonban a szimbolikus ügyek forradalma, és főleg Magyarország meghódítása történik - vélekedik Tölgyessy Péter.

A miniszterelnök tudatosan jutalmazza a táborába átállókat, döntéseiben nem a jobboldal egészéhez való lojalitás, a fideszes múlt a meghatározó, hanem inkább a személyéhez való hűség. Nem karakteres, táborának vonzerejét gyarapító egyéniségeket keres, hanem akaratának hajlékony végrehajtóit kutatja. Ideálja az ország egyetlen, ellenpontok nélküli központból való tetterős irányítása.

Minden döntés egy irányba mutat, és mára rendszerré áll össze. Orbán Viktor 2002-es választási vereségéből láthatóan azt a következtetést vonta le: nem háborús magatartásával hibázott, hanem azzal, hogy nem élt eléggé katonásan hatalmával. A miniszterelnök a korábbiaknál is kevésbé hisz a közvetett hatalomgyakorlás eszközeiben. Ösztöneit követve a modern plurális társadalomban is csaknem minden valóságos hatalmi erőforrást közvetlenül a saját kezében akar erélyesen összefogni.Keletiesebb rendszer következhet

A nyugatos alkotmányosság hatalommegosztására és piaci versenyére alapozott társadalmi berendezkedés Magyarországon húsz év alatt nem hozott gyors felzárkózást és nem teremtett igazságosabb társadalmat. Erre a kudarcra válaszul most alighanem keletiesebb rendszer következik. Orbán Viktor már jó ideje a magyarok összetett politikai kultúrájának keletibb felére alapoz: a jog és a piaci verseny helyett a tényleges igazságosságot ígérő erős vezető akaratát kínálja - magyarázta Tölgyessy Péter.

A jogállam eljárási demokráciájának intézményein átlépve hatalmát inkább a magyarok vágyainak valóságos teljesítésével óhajtja igazolni. A Kádár-rendszer kisemberközpontú államszocializmusa után, történelmünkben másodszor, a fékek és ellensúlyok rendszere helyett tényleges plebejusdemokráciát ajánl. Közben persze tudja, hogy Magyarországot nem lehet kiszakítani a világkapitalizmus rendjéből, de állandóan felmutatja a világrendszer elleni lázadás népbarát gesztusait is.

A külföldiek és a hetvenes-nyolcvanas évek óta folytonos hazai elitcsoportok kezéből a magyar gazdaság eszközeit a miniszterelnök inkább az új feltörekvő nemzeti középrétegekhez akarja átcsoportosítani. Szilárdan hiszi, hogy egyedül az offenzív vezetése alatt lehetséges a magyar felemelkedés. Amihez pedig elengedhetetlenek véli, hogy vele itthon csak alárendelt pozícióból lehessen tárgyalni.

A nyers hatalmi politikát látva azonban a legkülönbözőbb elitcsoportokban máris terjed a kétség: alkalmas-e az eredményes kormányzásra a Fidesz? A megtámadott elitek idővel valószínűleg létrehozzák a maguk antantját, összefogását.

A kérdés leginkább az: lesznek-e az új politikai szerkezet működtetéséhez bőséges többletjavak? Lehetséges-e az intimszférájuk sértetlenségére féltékenyen ügyelő, mégis csak nyugatos felzárkózást igénylő ország polgárait központosítva sikeresebbé tenni? Világgazdasági válság idején minden akarat ellenére szűkösek a hazai gazdasági növekedés lehetőségei. Minden vállalkozói ideológiája ellenére Orbán Viktor hatalmi konstrukciója feltételezi a minden téren tetterős, és ezért a nem igazán olcsó állam tevékenységét. Valóságos szerkezeti átalakulás és a nagyobb társadalmi csoportok áldozathozatala nélkül bajos a kilábalás a szerteágazó gondokból. Viszont a teljesen új rendszer megteremtésére tett ígéretével az új hatalom ugyancsak magasra helyezte magának a mércét.

A hazai politikában nemsokára némi nyári szünet, majd önkormányzati választások következnek. Késő őszre már csaknem minden hatalom, de ezzel az összes felelősség is Orbán Viktornál lesz. Akkortól a remény hitét már valóságos cselekvéssel, és nemsokára tényleges eredményekkel is alá kell majd támasztania - fűzte hozzá a politikai elemző.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×