Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Büntetőadóval a hamburger ellen

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Hamburgeradóval javítana a román lakosság helyzetén az ország egészségügyi minisztere. A beszedett összeget a tárca befektetésekre, egészségügyi programok finanszírozására, valamint gyógyszerekre és a betegellátásra fordítaná.

A romániai egészségügyi miniszter, Cseke Attila bukaresti sajtóértekezletén beszélt arról, hogy a hamburger, a hot-dog, a cukros italok, édességek, snackek fogyasztása ugyanolyan szenvedélybetegség, mint a vagy az alkoholizmus, ezért "megérett" a megadóztatásra.

A termelőnek és forgalmazóknak e termékek eladása után a bevétel bizonyos százalékát az államkasszába kellene utalni, az állam pedig az így nyert összeget a pénzhiánnyal küszködő egészségügyi ellátás és programok finanszírozására fordíthatná.

A tárcavezető szerint ez az adó nem fogja feltétlenül a fogyasztót terhelni, mivel az összeg nem lesz akkora, hogy a gyártók vagy a forgalmazók ne tudnák elviselni. Érvként hozta fel azt is, hogy hasonló adónem más európai uniós országokban is létezik, például Franciaországban, Németországban vagy Nagy-Britanniában.

A romániai egészségügynek nagy szüksége van erre a pénzre, hiszen például az egészségügyi programok finanszírozására a tavalyi összegnek csupán a 82 százaléka áll rendelkezésükre, az orvosi felszerelések vásárlására pedig a tavalyi pénzkeretnek mindössze 53 százaléka.

Hiányosságok lesznek a sürgősségi betegellátásban is, ugyanis ezen a területen a múlt évhez viszonyítva 50 százalékkal kevesebbet költhetnek. Romániában egyre több helyen jelennek meg a gyorséttermek, piacuk az elmúlt időszakban évente 20 százalékkal nőtt.