eur:
392.79
usd:
366.18
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Büntetőadóval a hamburger ellen

Hamburgeradóval javítana a román lakosság helyzetén az ország egészségügyi minisztere. A beszedett összeget a tárca befektetésekre, egészségügyi programok finanszírozására, valamint gyógyszerekre és a betegellátásra fordítaná.

A romániai egészségügyi miniszter, Cseke Attila bukaresti sajtóértekezletén beszélt arról, hogy a hamburger, a hot-dog, a cukros italok, édességek, snackek fogyasztása ugyanolyan szenvedélybetegség, mint a vagy az alkoholizmus, ezért "megérett" a megadóztatásra.

A termelőnek és forgalmazóknak e termékek eladása után a bevétel bizonyos százalékát az államkasszába kellene utalni, az állam pedig az így nyert összeget a pénzhiánnyal küszködő egészségügyi ellátás és programok finanszírozására fordíthatná.

A tárcavezető szerint ez az adó nem fogja feltétlenül a fogyasztót terhelni, mivel az összeg nem lesz akkora, hogy a gyártók vagy a forgalmazók ne tudnák elviselni. Érvként hozta fel azt is, hogy hasonló adónem más európai uniós országokban is létezik, például Franciaországban, Németországban vagy Nagy-Britanniában.

A romániai egészségügynek nagy szüksége van erre a pénzre, hiszen például az egészségügyi programok finanszírozására a tavalyi összegnek csupán a 82 százaléka áll rendelkezésükre, az orvosi felszerelések vásárlására pedig a tavalyi pénzkeretnek mindössze 53 százaléka.

Hiányosságok lesznek a sürgősségi betegellátásban is, ugyanis ezen a területen a múlt évhez viszonyítva 50 százalékkal kevesebbet költhetnek. Romániában egyre több helyen jelennek meg a gyorséttermek, piacuk az elmúlt időszakban évente 20 százalékkal nőtt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×