eur:
399.18
usd:
363.86
bux:
0
2024. október 9. szerda Dénes

Az MDF újra felajánlkozott a Fidesznek

Hét és fél év ellenállás és külön út után az MDF újra felajánlkozott a Fidesznek, hogy a legnagyobb ellenzéki párt választási győzelme esetén szívesen lépne vele koalícióra. Herényi Károly mindezt az ország érdekeire hivatkozva mondta egy televíziós műsorban. A Fidesz helyettes szóvivője minderre úgy reagált: nem számolnak az MDF-fel.

"Nem segítjük hatalomra Orbán Viktort." A Magyar Demokrata Fórumnak ez volt az egyik leghangsúlyosabb mondanivalója 2006-ban, majd újra kormányra került Gyurcsány Ferenc. Azóta a szocialistákkal és a szabad demokratákkal való közös szavazások, folyamatos konfrontáció a Fidesszel, valamint Dávid Ibolya által múlt ősszel az úgynevezett megfigyelési ügy kirobbantása voltak soron.

Az MDF elnöke, némileg leegyszerűsítve a szövevényes történetet, azt állította a kormánnyal megegyezően, hogy a Fidesz árnyéktitkosszolgálatot épített ki, és Almássy Kornél segítségével a legnagyobb ellenzéki párt be akarja kebelezni pártját.

A közvélemény-kutatások alapján jelenleg az valószínűsíthető, hogy a Fidesz megnyeri a jövő tavaszi választásokat. Az ATV hétfő esti műsorában a műsorvezető azt kérdezte az MDF elnökhelyettesétől, hogy kormányra lépnének-e a Fidesszel. Erre Herényi Károly szintén egy kérdéssel válaszolt: "Ez mitől lenne annyira meglepő?"

Lehetne most számtalan idézetet elővenni, amely az elmúlt 4 évben a Fidesz és az MDF együttműködését kizárta, de most jöjjön egy Dávid Ibolya nyilatkozat az előző országgyűlési választások előtti időből. Az MDF elnöke 2005 augusztusában Pokorni Zoltán a két párt megbékélésére vonatkozó kérését utasította el az InfoRádiónak nyilatkozva.

"Mi nem tudunk elfogadni egy olyan kezet, amely egy olvasztótégelybe akarja belerántani a Magyar Demokrata Fórumot - mondta akkor Dávid Ibolya, aki arra a kérdésre, hogy a jelenlegi parlamenti pártok közül az MDF kivel tud azonosulni, azt válaszolta: a Magyar Demokrata Fórum a Normális Magyarországért programjával azonosul, és azt várja, hogy ennek a programnak a megvalósításához, kinek milyen egyéb programja van, amelyet egyeztetni tudunk.

Fidesz-MDF-koalíció, ha...


Herényi Károly ezúttal is a programok összeegyeztethetőségétől tette függővé, hogy a Medián szeptemberi felmérése alapján a 67 százalékos támogatottsággal bíró Fidesz mellé betársul-e a két százalékos MDF. Hozzátette: a koalíció akkor jöhet létre, ha a Fidesz nem szerzi meg a parlamenti mandátumok felét.

"Az ország nem maradhat kormány nélkül. Akkor egy tisztességes politikai párt mit tehet? Megfelelő körülmények teljesülése esetén bemegy abba a kormányba, és szolgálja az ország érdekeit."

A Fidesz 2009 októberében nem számol az MDF-fel koalícióstársként - derült ki Cser-Palkovics András szavaiból. A Fidesz helyettes szóvivője ezt egy keddi sajtótájékoztatóján válaszolta az InfoRádió kérdésére.

"Ilyen forgatókönyvben a Fidesz nem gondolkodik. A Fidesz arra készül, és arra kéri az emberek felhatalmazását, hogy önállóan kormányozzon".

Az MDF elnöke is kormányra készül. Dávid Ibolya a minap nyilatkozott, és arra a kérdésre, hogy lesz-e még miniszter, annyit válaszolt: "ahogy mostanában szokás mondani, készen állok rá".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor az Európai Parlamentben: vitanap rengeteg kérdéssel

Az Európai Parlament szerdán kilenc órától meghallgatja Orbán Viktor miniszterelnököt, aki bemutatja Magyarország soros elnöki programját, de utána éles vita várható, amelyen aktuálpolitikai kérdések is napirendre kerülhetnek, mert a magyar kormánynak sok kérdésben markánsan eltér az álláspontja az uniós fősodortól – mondta Zalai Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Nemzetközi Szervezetek Kutatóműhelyének vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×