eur:
392.28
usd:
366.89
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin

Budapest segít az ázsiai oroszlánok megmentésében

Még az idén új elefántbika érkezik a Fővárosi Állat- és Növénykertbe - állapodtak meg a szakemberek az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségének (EAZA) éves koppenhágai közgyűlésén, ahol Persányi Miklóst, a budapesti zoo főigazgatóját a szervezet titkárává választották.

A kilenc esztendős elefántbika még ősszel Budapestre érkezhet, jövőre pedig egy ugyancsak fiatal elefánttehén is beköltözik a fővárosi állatkertbe. Minderre a faj állatkerti szaporítását koordináló bizottság döntése alapján nyílt lehetőség, ami annál inkább jelentős eredmény, mivel a 2010-es évben más európai állatkert nem kap engedélyt újabb elefánttehén beszerzésére - közölte a városligeti intézmény.

Megállapodás született arról is, hogy az állatkert középtávon kihalófélben lévő ázsiai oroszlánokkal váltja fel a jelenleg látható, afrikai vérvonalakra visszavezethető állományt. Az oroszlánokat Afrikában nem fenyegeti a kihalás veszélye, a külön alfajnak számító ázsiai oroszlánból (Panthera leo persica) viszont már csak alig kétszáz példány él az indiai Gudzsarát államban található Gir Nemzeti Park területén.

Az európai állatkerti szakemberek egyeztetése nyomán megfelelő helyet sikerült találni a Budapesten született perzsaleopárd-kölyköknek, és az európai tenyészprogramon belül továbbra is fontos szerephez jut a magyar főváros állatkertje két ritka nyugat-afrikai majomfaj, a mandrill és az aranyhasú mangábé, valamint több karmosmajom faj szaporításában.

A Fővárosi Állat- és Növénykert összesen 63 fenyegetett faj esetében vesz részt összehangolt európai tenyész-, illetve törzskönyvezési programban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×