eur:
386.7
usd:
355.86
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

"Mihez kezd a Fidesz-KDNP, ha megszerzi a kétharmados többséget?"

A Méltányosság Politikaelemző Központ szerint új alkotmányra lenne szükség, amely erősítené a parlamenti demokráciát. A szervezet tudományos igazgatója az InfoRádiónak azt mondta: a jelenlegi adatok alapján a Fidesz-KDNP megszerezheti a mandátumok kétharmadát, kérdés az, hogy mit kezd vele.

A Méltányosság Politikaelemző Központ szerint "ezer ponton" kellene belenyúlni az alkotmányba, sőt egyenesen újra volna szükség, a magyar demokráciát még inkább parlamentálissá kellene ugyanis tenni. A kancelláriatípusú demokrácia is, amelynek irányába elmentünk a rendszerváltás után, parlamentális - vázolta az InfoRádiónak Nagy Richárd, a Méltányosság Politikaelemző Központ tudományos igazgatója.

Kifejtette: a köztársasági elnök jogköre túl szűk, de vannak olyan pontok, ahol éppenséggel túl tág. Gyakorlatilag nem oszlathatja fel a parlamentet, ellentétben az európai államfőkkel. Nem nevezheti ki a miniszterelnököt, ugyancsak ellentétben az európai gyakorlattal. Törvénykezdeményezési joga viszont nincs az európai államfőknek, szemben a magyarral, ahogy népszavazás kezdeményezésére sincs joguk, és a parlamentben sem szólalhatnak fel.

Nagy Richárd szerint sok szempontból hasonló a helyzet a '94-98 közötti időszakhoz, de jelentős különbségek is vannak: akkor két pártnak közösen volt kétharmados többsége a parlamentnek, és ez a két párt jelentős közjogi kérdésekben nem értett egyet, méghozzá éppen azokban, amelyekben szóba jöhetett volna az alkotmánymódosítás.

Ha a Fidesz és a KDNP kétharmados többséggel nyer a következő választásokon, akkor az nem hasonlítható az MSZP-SZDSZ kétharmadához, hiszen a Fidesz és a KDNP közös listán indul. 1994-ben viszont a szocialisták és a szabad demokraták még a koalíciókötés előtt pár nappal is arról beszéltek, hogy nem fognak együtt kormányozni - mutatott rá Nagy Richárd.

Amikor 1994-ben összeült a parlament, belekezdtek egy alkotmánymódosításba, azután viszont alkotmánymódosítási moratóriumot hirdettek, és önkorlátozást vezettek be. Aztán amikor ez pár év alatt nem vált be, újra élni kezdtek a kétharmados többséggel - emlékeztetett a Méltányosság Politikaelemző Központ tudományos igazgatója.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×