eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Csontritkulás: jövőre vészesen megugrik a betegek száma

Magyarországon egymillió ember él csontritkulással, de a diagnosztikai vizsgálat finanszírozásának csökkentése óta a magas kockázatú betegeknek is csupán a fele jut el a kezelésig - hangsúlyozta a csontritkulás elleni világnapon a Magyar Oszteoporózis Társaság elnöke. Horváth Csaba hozzátette: a 2007-es miniszteri döntés miatt a csontritkulásos törésszám és a költségek jelentős növekedése várható. Egy csipőtáji törés kezelése egymillió forintba kerül.

Európában évente közel hárommillió csönttörést okoz a csontritkulás - figyelmeztetett az InfoRádióban Horváth Csaba, a Magyar Oszteoporózis Társaság elnöke a csontritkulás elleni világnap alkalmából. Hozzátette: ezek ellátási költsége 36 milliárd euró, azaz a költségek megháromszorozódtak az elmúlt tíz évben. Azaz a csontritkulás mind egészségügyileg, mind gazdaságilag egyre nagyobb kihívás.

A belgyógyász rámutatott, itthon egymillió embert érint a csontritkulás. Háromszázezer embernek pedig olyan rossz a csontozata, hogy valószínűleg pár éven belül csonttörést fognak szenvedni - tette hozzá.

A professzor kifejtette, 2006-ig kiváló ellátórendszer működött a csontritkulásban szenvedők részére, és 140 ezer beteget kezeltek évente. A csontsűrűség mérésének költségeit teljes mértékben megtérítette a társadalombiztosítás.

2007-ben azonban változott a szabályozás, és így ma csupán nyolcvanezer beteget kezelnek. Jövőre már több törés várható emiatt, pedig öt-hat éve stagnált ez a mutató. Most átmenetileg kisebbek a költségek ugyan, 2009-re azonban már azok növekedése várható - figyelmeztetett Horváth Csaba.

A professzor elmondta, a legtöbb csonttörés műtéti ellátást igényel. A csípőtáji törések kezelése pedig egymillió forintos kórházi számlát jelent betegenként.

A belgyógyász kiemelte: a háziorvosoknak nincs módjuk csontsűrűség-mérésre küldeni a betegeket. A végtagcsontokon mérő módszer egyáltalán nem kap semmiféle támogatást most már, pedig az ország egyik felén csak ez érhető el. A másik vizsgálati módszert pedig a korábbi évi helyett csak kétévente lehet alkalmazni - tette hozzá.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×