eur:
389.16
usd:
362.56
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Tölgyessy: Gyurcsány alatt bármikor beszakadhat a jég

Gyorsan és kreatívan reagált Gyurcsány Ferenc a pénzügyi válságra, igaz, elhatározását nemcsak a gazdasági ésszerűség, hanem a politikai számítás is mozgatta. Meglátta: esélyt adhat számára a válságmenedzseri szerep - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Tölgyessy Péter, aki szerint a kormányfő nagyot lépett afelé, hogy 2010-ig hatalomban maradjon. A politikai elemző ugyan nem tartja parlamentáris megoldásnak a nemzeti csúcsot, de úgy véli, az ország bajait nem lehet orvosolni, ha folytatódik a hideg polgárháború.

A miniszterelnök és a kormány gyorsan és dicséretes irányban változtatott költségvetési elképzelésein, ahogy mindjobban kibontakozott a pénzügyi válság - mondta az Arénában Tölgyessy Péter.

A politikai elemző emlékeztetett arra: az MSZP arra készült, lesz két nehéz év megszorításokkal és reformokkal - amiből csak reformocskák lettek - ám szinte máig remélte: a választás előtt két évvel újra nagyban növekedésnek indulhatnak az állampolgári jövedelmek.

Magyar politikusok ritkán váltanak olyan gyorsan, mint most Gyurcsány Ferenc -mondta Tölgyessy Péter. Bár ezt nem először teszi, idén már a harmadik-negyedik Gyurcsányt láthattuk. Mégis nyilvánvaló a kormányfő kreativitása és tehetsége.

"A jobboldal törzsközönsége által leginkább elutasított, a bajokért első helyen felelőssé tett baloldali politikus kapott egyszerre esélyt, hogy árvízi hajósként lépjen a választók elé" - fogalmazott.

Szétterítené a felelősséget

Ám a legnagyobb gondok elhárítását célzó 12 pontja mellé nyomban odatette a nemzeti csúcs javaslatát - ami a szélesebb közvéleményben sokaknak tetszhet, de kétségkívül nem parlamentáris megoldás. A miniszterelnök a választási győzelmével megkapta a közjogi felhatalmazást a cselekvésre. Övé a kormányzati hatalom gyakorlásának joga és felelőssége.

Ezt a felelősséget igyekszik most szétteríteni a többi közéleti szereplőre a nemzeti csúcson a miniszterelnök. Mégsem mert Sólyom László köztársasági elnökön kívül egyetlen hivatalban levő vezető sem egyértelműen nemet mondani a kormányfő meghívására. A Fidesz elmegy és várhatóan majd "beolvas" a kormányfőnek, ám ezzel be is ragadhat a vészhelyzetben összefogásra képtelen, javíthatatlan veszekedő helyzetébe - tette hozzá.

A miniszterelnök által javasolt nemzeti csúcs inkább csak tovább növeli a két nagy közéleti tábor közötti bizalmatlanságot. Félő, mindenki változatlanul a legrosszabbat tételezi majd fel a másikról. A másik magatartását továbbra is rövid távú előnyszerzési kísérletnek látja. Pedig, ha tovább folytatódik a hideg polgárháborút, az nagyban nehezíti a gondok megoldását - emelte ki az elemző. Viszont a háborús észjárás enyhítése csak egészen másféle tárgyalási metódussal lenne elérhető.

Gyurcsány Ferenc újabb lépést tett afelé, hogy 2010-ig ő maradjon a kormányfő, és az után is ő maradhasson a baloldal vezére. Bármikor beszakadhat még alatta a jég, ám ismét megvívhatja a következő csatáját. "Pedig, ha az SZDSZ komolyan veszi a koalíció felmondását, már túl lennénk az előrehozott választáson" - fogalmazott Tölgyessy Péter.Tölgyessy Péter szerint a kormányfő 12 pontos válságkezelő programjának a fő iránya hasznos és előremutató. Az állami kiadások visszafogásával érzékelhetően csökkenti az államháztartás külső finanszírozási igényét. A szocialisták hosszú ideje először lemondtak arról, hogy kivételes elbánásban részesüljenek a nyugdíjasok, hiszen ha a reálbérek nem emelkednek, akkor a reálnyugdíj sem nőhet - vélekedett Tölgyessy Péter.

Az elemző figyelmeztetett: jelen helyzetünkben hitelből nem lehet adót csökkenteni. A meglévő államadósság hétről-hétre való megújítása is bajosan megy. A valóságos fedezet nélküli adócsökkentés csak növelheti a befektetők bizalmatlanságát az országgal szemben. A tényleges kiadáscsökkentés viszont nem kevés konfliktussal jár.

Egy kisebb adócsökkentés aligha lendíthetné ki az országot önmagában a recesszió közeli helyzetéből. A nagyobb adócsökkentés viszont elképzelhetetlen a jóléti kiadások jelentékeny megnyirbálása nélkül. A Fidesz sok ember vágyait kielégíti, amikor egyszerre javasolja az adók radikális csökkentését és az állampolgári reáljövedelmek megőrzését vagy egyenesen növelését. Ám ez az ország beszorított helyzetében lehetetlennek látszik. Így az üzleti élet, a befektetők, a külföldi kormányok előtt ismét gyengülhet a Fidesz kormányzóképességébe vetett hit - véli Tölgyessy Péter

A kormányfő az árvízi hajós, a rendíthetetlen válságmenedzser szerepével akar visszatérni a magyar politika centrumába - hangsúlyozta Tölgyessy Péter. Aki szerint láthatóan Gyurcsány Ferencben erős a hit, hogy ő a hivatott ember a bajok megoldására.

Ám óriási politikai kockázatot vállal a miniszterelnök és a magyar baloldal, azzal, hogy kisebbségi helyzetben magára veszi a bajok megoldásának felelősségét - emelte ki Tölgyessy Péter, aki hozzátette: külföldi tapasztalatok szerint elhúzódó válság esetén sokszor a tulajdonképpen eredményes kormányokat is leváltják a választók.Az előrehozott választás jelen helyzetünkben már komoly veszélyekkel is járhat - vélekedett Tölgyessy, aki emlékeztetett arra, hogy ebben az esetben a bajok orvoslása helyett a pártok alighanem minden idők legélesebb választási kampányára fordítanák valamennyi erejüket. Mégis elvileg lehetne olyan átmeneti kormányfőt találni Gyurcsány Ferenc helyére, aki a tavaszi előrehozott választásokig hitelesebben vihetné az ország ügyeit. Akivel szemben nehéz lenne az SZDSZ-nek mégis Gyurcsány Ferencet választania. De nem ebbe az irányba mennek jelenleg az események.

A Fidesz mindenkor élesen fogalmazza meg kritikáját a hatalom felé. Ám frissessége és ötletessége már nem a 15 évvel korábbi. A pénzügyi világválság felgyorsulása után se igen gondolta újra a párt korábbi magatartását. Láthatóan Orbán Viktort nyomasztja a roppant a felelősség, hogy neki kell majd szembenézni a válsággal és annak következményeivel - fogalmazott az elemző.

Szerinte az MSZP arra fog törekedni, hogy megakadályozza a választások előrehozását, az SZDSZ-t pedig már csaknem teljesen megtörte a saját értelmisége. Most úgy tűnik: a párt hónapokig csak bolondította az országot határozott ellenzékinek látszó kijelentéseivel.

Ha pedig a költségvetést az Országgyűlés bárhogyan is elfogadja, akkor Gyurcsány Ferenc újabb esélyt kap a kormányzati ciklus maradék másfél évének kitöltésére. Reményei szerint ekként valóban ő maradhat Magyarország sorsfordító napjaiban a veszélybe jutott hajó kapitánya. Megroppant választói támogatottsága, kisebbségi helyzete ellenben igencsak hátráltathatja a válság megoldását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Titkos paktumot köthet az EU két legerősebb állama, komoly a tét

Titkos paktumot köthet az EU két legerősebb állama, komoly a tét

Olaf Scholz német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök csütörtökön Párizsban egy titkos vacsorán tárgyalt az EU Kína-politikájáról. A találkozóra néhány nappal Hszi Csin-ping kínai elnök európai látogatása előtt kerül sor, és a két vezető megvitatta a Pekinghez kapcsolódó stratégiai, valamint az EU védelmi és finanszírozási kérdéseit. Mellette viszont kibontakozik egy újabb konfliktus Ursula von der Leyen bizottsági elnök jövőjéről is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×