INFORÁDIÓ
2022. július 2. szombat
Ottó

Minden, amit a szakértői kormányról tudni kell

Infostart

Amióta kisebbségi kormánya van Magyarországnak, számos elemzőben, közgazdászban és politikusban merült fel az igény egy szakértői kormány felállására. De mi is az a szakértői kormány? És hogyan alakulhat meg egy ilyen kabinet? Az InfoRádió erről kérdezte Lövétei István alkotmányjogászt.

Nincs jogi akadálya egy szakértői kormány létrehozásának - mondta az InfoRádiónak Lövétei István alkotmányjogász, aki hangsúlyozta: a szakértői kormány nem alkotmányossági, hanem politikai fogalom.

Az alkotmányjogász eloszlatta azt a tévhitet, amely szerint egy szakértői kormány csupa szakemberből, míg a nem szakértői kabinet csupa nem szakértőből áll.

A metaforikus kifejezés arra utal, hogy az ilyen kabinet nem politikai, azaz nem úgy jön létre, ahogyan a parlamenti többség kormányt alakít. Ez utóbbi tagjai a választásokon győztes pártok soraiból kerülnek ki, míg a szakértői kormány tagjai egyik pártnak sem prominens képviselői.

Õk azért kapnak bizalmat a parlamenti erőktől, mert a pártok úgy látják: az általuk közösen kialakított programot ők tudják megvalósítani.

Jogszabály nem vonatkozik a szakértői kormányra, annak felállásához mindössze az kell, hogy a pártok képesek legyenek megegyezni egy programban, és találjanak olyan embereket, akik végrehajtják azt.

Ha ez megvan, a kormányalakítás az alkotmány szerint történhet. Praktikusan ez azt jelenti, hogy mivel van egy miniszterelnökünk, ő vagy konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal távolítható el, vagyis csak akkor, ha mandátumának visszavonásával együtt a parlament egyben egy új kormányfőt is megválaszt, vagy úgy állítható a helyére más, ha maga mond le.

Ebben az esetben a köztársasági elnök tesz javaslatot az új kormányfő személyére, akit a parlament választ meg - mondta Lövétei István.

Hanganyag: Sigmond Árpád

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018