Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Fidesz: hazug, erkölcstelen, primitív kampány kezdődik

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Egyértelműen a kormányfő felel a népszavazás után kialakult helyzetért, ami nem olyan apokaliptikus, mint ahogy azt a kormányzati politikusok vasárnap óta igyekeznek beállítani - mondta Áder János. A fideszes képviselő hozzátette: a kormány feladata pótolni a kieső díjbevételeket.

Áder János, miután felidézte a 2006-os kampány idején elhangzott szocialista ígéreteket, miszerint nem lesz vizitdíj, tandíj és kórházi napidíj.

A Fidesz országgyűlési képviselője kijelentette: az erre vonatkozó társadalmi megegyezést Gyurcsány Ferenc rúgta fel, ezért az övé a felelősség a népszavazásért, valamint az azt követő helyzetért. Sőt, a megoldás felelőssége is .

Áder János a kieső bevételek kapcsán kijelentette: az egészségügyi költségvetés 0,19 százalékáról, és az oktatási költségvetés 0,35 százalékáról folyik a vita vasárnap óta.

Ennyi átcsoportosítható pénzt a a6 ezer milliárdos költségvetésben bárki tizenöt perc alatt találna, ez nem kihívás - fogalmazott a politikus.

Emlékeztetett arra is, hogy 2007-ben a költségvetésbe 600 milliárd forintnyi többlet adóbevétel folyt be, ha pedig a gazdasági növekedés csak 1 százalékkal javulna, az 120 milliárd forintos többletet jelentene.

Ezért Áder János úgy véli: a helyzetet a kormány nem akarja megoldani, sőt, bűnbakképzés folyik.

Hazug, erkölcstelen, primitív kampány kezdődik, hogy, ha ezután bármilyen probléma lesz az egészségügyben, azt a népszavazás számlájára írják - közölte a jobboldali politikus.

A Fidesz véleménye, hogy a kormánynak erkölcsi, alkotmányos és politikai kötelessége is pótolni a két ágazatból kieső bevételeket.

Áder János hazugságnak nevezte, hogy az egészségügyben 60 milliárdos összkárt okozna a vizit- és kórházi napidíj eltörlése; szerinte a számok ezt, az egészségügyi miniszter által többször említett adatot nem igazolják.

A fideszes országgyűlési képviselő leszögezte azt is: az OECD legújabb felmérése szerint Belgium után Magyarországon a legmagasabbak a munkára rakódó adó- és járulékterhek, a kormány mégis azt mondja, hogy nincs elég pénz a működőképes egészségügyre és oktatásra.

A politikus hangsúlyozta: a Fidesz már benyújtotta megoldási javaslatait, és, ha azokat elutasítják, lesz másik.

Hanganyag: Szabó Zsuzsa