eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

A sokkoló igazság: miért kell néha dupla vizitdíjat fizetni?

Van, akinek jó, van, akinek mindegy, egyedül a betegnek rossz, ha a kórházon belül egy szolgáltatást külsos cég végez - ismerte el a Magyar Kórházszövetség elnöke. Az InfoRádió utánajárt, hogy miért kell dupla vizitdíjat fizetni, ha az ellátáshoz kapcsolódó diagnosztikai vizsgálatot a kórház kiszervezte, és miért nem közölték ezt az állampolgárokkal, amikor bevezették a vizitdíjat.

Külön meg kell fizetni a vizitdíjat, ha egy kórházon belül külsős cég végez egy - az ellátáshoz kapcsolódó szolgáltatást, például csonttörés esetén a röntgent - adta hírül az InfoRádió a hónap elején.

Az orvosi ellátásért kifizetett 300 forinton felül akkor kell fizetni plusz vizitdíjat, ha az intézményen belül működő szolgáltatónak külön szerződése van az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral.

Az InfoRádió megkereste az egészségügyi tárcát, mivel a rendelkezés - bár törvényt nem sért -, de ellentmond annak a sokat hangoztatott elvnek, hogy egy ellátásért egy nap csak egy vizitdíjat kell fizetni.

Csak a háziorvosi ellátásra igaz

Baraczka Mariann jogi szakállamtitkár azt mondta, ez csak a háziorvosi rendelésre igaz.

"Ha én bemegyek, és engem tovább utalgatnak, mert az orvos azt mondja, hogy meg kell keresni a betegségem okát, és 620 különböző klinikumhoz rendel ki az orvops, akkor nekem 620-szor ki kell fizetnem a 300 forintot. Az egy nap egy alkalom pedig a háziorvosi ellátásnál igaz" - mondta az InfoRádiónak Baraczka Mariann.

Nem elég kiszervezni

A jogi szakállamtitkár nem tart attól, hogy a rendelkezés miatt megnőne a kiszervezések száma, mivel nem elég a kiszervezés, külön OEP szerződés is kell.

Az InfoRádió megkereste az egészségbiztosítási pénztárt, hogy ellenőrizze, hogy február 15. óta hogyan változott a kórházakban a külsős szolgáltatók aránya. Az OEP által küldött adatokból viszont ez nem derül ki, állítólag erről nincsenek információik.
A kórház nem jár rosszul, a külsős cég nem jár jól

A Magyar Kórházszövetség elnöke szerint nem tendencia, hogy növekszik a kiszervezések száma, ez az adott menedzsmenttől függ. Varga Ferenc az InfoRádiónak azt mondta, a kórháznak nem származik a kiszervezésből anyagi haszna.

"A kórház nem jár rosszul, és a külső szolgáltató sem jár jól, csak a törvényes bevételekhez jut hozzá. Aki rosszul jár, bár erre én nem is hallottam példát, az a beteg, mert neki kétszer kell a 300 forintot megfizetnie" - mondta a kórházszövetség elnöke.

Mennyi pénzzel induljunk útnak?

Márpedig példa van rá, ezt több hallgatónk is jelezte. A kérdés már csak az, hogy a beteg honnan tudja, hogy a csonttörése után 300 forinttal, 600 forinttal vagy még több pénzzel induljon el az orvoshoz.

Az sem mindegy, hogy hol és mikor ér minket a baleset, azt ugyanis már csak az ügyeletes kórházban tudhatjuk meg, hogy az intézményben milyen osztályokat szerveztek ki.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Hét magyar és egy olasz volt azon a kishajón, amelyet letarolt a szállodahajó Verőcénél. Eddig egy ember menekült meg, az olasz férfi. A kishajót is megtalálták már és kiemelték. Öt embert még keresnek. Ketten biztosan meghaltak.

Vége az extrém drágulásnak, erős nyári balatoni szezon jöhet

A munkaerőhiány enyhülésének és a vendéglátóipar magára találásának köszönhetően idén csak kisebb mértékű, 8-10 százalékos áremelkedés várható a Balatonnál. Járdi Roland, a vg.hu újságírója az InfoRádióban elmondta: kedvező hatással van az árszínvonalra az is, hogy négy évszakossá váltak a helyi szálláshelyek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×