eur:
389.2
usd:
362.69
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A miniszterelnök "nagyon megrázó" beszéde

Az európai alkotmány jelentőségét hangsúlyozta az Európai Parlament quaestora az InfoRádióban. Fazakas Szabolcs szerint a majdani alapszerződésnek nemcsak a megalkotási menetrendjét, hanem a tartalmát is meg kell határozni a júniusi állam- és kormányfői csúcstalálkozón.

Az Európai Parlament quaestora szerint előbb az Európai Unió világpolitikai céljait, közösségi politikáit és azok eszközeit kell meghatározni az alkotmányban, az intézményi reformokkal csak utána szabad foglalkozni.

Fazakas Szabolcs az InfoRádió Aréna című műsorában annak kapcsán beszélt erről, hogy a brit és a francia javaslat szerint csak az utóbbiakat tartalmazó mini-szerződés alkotási menetrendjéről születhet döntés a júniusi EU csúcson.

A szocialista politikus emlékeztetett Romano Prodi olasz miniszterelnök múlt szerdai, strasbourgi beszédére, amely "nagyon megrázó, talán utólag kicsit patetikus" volt, amelyben kifejtette: Európa válaszút előtt van.

Az olasz kormányfő szerint most dől el, hogy Európa csak epizódszereplő lesz-e a történelemben, "vagy pedig életben maradunk". Ez az alkotmány elfogadásán múlik.

Az Európai Parlament quaestora szerint a majdani alapszerződésnek nemcsak a megalkotási menetrendjét, hanem a tartalmát is meg kell határozni a júniusi állam- és kormányfői csúcstalálkozón.

Fel kell venni a kesztyűt

Az Európai Parlament quaestora szerint Európának ismét világpolitikai tényezővé kell válnia. Fazakas Szabolcs az InfoRádió Aréna című műsorában példaként említette, hogy az Egyesült Államokban jóval gyorsabb a cégalapítás és az amerikai egyetemek magasabb színvonalúak, mint az európaiak.

A politikus szerint a növekedés és a munkahelyteremtés a legfontosabb tényezők, melyek segíthetik Európát abban, hogy Oroszországnak, Indiának, Kínának kemény partnere legyen.

Az Európai Parlament quaestora szerint Nobel-díjas tudósok is arra figyelmeztetnek, hogy a világ húsz vezető egyeteme közül 15 az Egyesült Államokban van, kettő Japánban és három Angliában.

Amerikában egy acélipari üzem felépítése a gondolat megszületésétől az üzem beindításáig fél évig tart, mert a cégalapítás azonnal megy, gyorsan megkapják az engedélyeket.

Kína hihetetlen ütemben fejlődik és India is felvette vele a versenyt. "Vigyáznunk kell, hogy Európa ne csak a múltba révedő múzeum legyen" - fogalmazott Fazakas Szabolcs az InfoRádióban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Titkos paktumot köthet az EU két legerősebb állama, komoly a tét

Titkos paktumot köthet az EU két legerősebb állama, komoly a tét

Olaf Scholz német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök csütörtökön Párizsban egy titkos vacsorán tárgyalt az EU Kína-politikájáról. A találkozóra néhány nappal Hszi Csin-ping kínai elnök európai látogatása előtt kerül sor, és a két vezető megvitatta a Pekinghez kapcsolódó stratégiai, valamint az EU védelmi és finanszírozási kérdéseit. Mellette viszont kibontakozik egy újabb konfliktus Ursula von der Leyen bizottsági elnök jövőjéről is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×