eur:
389.2
usd:
362.69
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Feszültség Gyurcsány és az MSZP-frakció között?

Ellentmondásos hírek látnak napvilágot az ingatlanadó bevezetéséről. A nyilatkozatokból azt tűnik ki, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szeretné bevezetni, de az MSZP-frakció nem támogatja.

Legutóbb a miniszterelnök a vasárnapi Blikknek adott interjújában mondta azt, hogy ha lesz ingatlanadó, az egyszerűvé és igazságossá teszi a viszonyokat; az a cél, hogy a nagy vagyon többet adózzon. Gyurcsány Ferenc egyébként először 2006. május 26-án az MSZP zárt, balatonőszödi frakcióülésén beszélt az ingatlanadóról.

"Vessünk ki ingatlanadót mindenkire! Tudjátok, hogy mennyi jön be ingatlanadóból, ha minden ingatlant megadóztatunk, ami ötmillió forintnál drágább? Alacsony értékhatárt mondtam, nem százmilliót, ötöt. És egyébként még odaadjuk még az önkormányzatoknak azt az 52 milliárdot, ami a kommunális adóból bejön, mert akkor azt oda kell nekik adni, mert az most az ő bevételük. Az egész sztorinak az egyenlege kevesebb, mint 20 milliárd forint" - mondta tavaly a kormányfő.

Az elmúlt hétvégi interjúban a miniszterelnök kifejtette: ma ötféle adót fizetnek az állampolgárok az ingatlan után, "nincs ember, aki ezek között el tud igazodni".

Nincs rá szükség?

Az InfoRádió úgy tudja, a parlamenti szocialista frakció múlt keddi frakcióülésén is szóba került az ingatlanadó. A Világgazdaság később azt írta, hogy még mindig nincs politikai döntés az adórendszer átalakításáról, a nagyobbik kormányzópárt politikusai mégis úgy értették Gyurcsány Ferenc szavait, hogy nem lesz ingatlanadó, s nem kerül sor a rendszer nagyobb ívű átalakítására.

Állítólag egy héttel ezelőtt a már életbe léptetett adóintézkedések hatását "kivetítették" a ciklus végéig, és arra következtettek, hogy ezek elegendőek a konvergenciapályán maradáshoz.Az adótanácsadó szerint előkészítetlen

Május 18-án Zara László adótanácsadó az InfoRádióban úgy fogalmazott: előkészítetlen az ingatlanadó. A szakember hozzátette: érdemi információk az adó alapjáról és mértékéről nincsenek, csak találgat az ingatlan- és az adótanácsadói szakma.

Zara László úgy vélte, nagy valószínűséggel 2008-ban csak a lakosság tulajdonában lévő ingatlanokra vetik ki az ingatlanadót, amelybe a lakások, az üdülők és esetleg a földtulajdonok tartozhatnak.

Az ingatlanadó már létezik, az önkormányzatok vethetik ki. A nagyobb városokban van is, általában négyzetméter alapú.

Zara László szerint az ingatlanszakmában az a hír járja, hogy értékalapú lesz az új adó. Kérdés azonban, hogy ki állapítja meg az értéket.

Egy százalék már elviselhetetlen?

A Deloitte Magyarország kinevezett elnök-vezérigazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában május 18-án arról beszélt, hogy egy 0,25 százalékos mértékű ingatlanadó nem rázná meg a piacot.

Oszkó Péter rámutatott: a modellszámítások alapján a bérbe adandó üzleti ingatlanok esetében egy 1 százalékos ingatlanadó akár 13 százalékos bérletidíj-növekedést is eredményezhet. Ez azonban az üzleti szektor számára elviselhetetlen lenne.

A Deloitte Magyarország elnök-vezérigazgatója szerint, ha különböző mértékű adót határoznának meg a lakáscélú, valamint a vállalkozások tulajdonában lévő ingatlanokra, akkor a magyar adózási mentalitást ismerve az emberek attól függően, hogy melyik lenne a magasabb, vagy beköltöznének az irodahelyiségekbe, vagy a lakásaikba költöztetnék vállalkozásaikat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Titkos paktumot köthet az EU két legerősebb állama, komoly a tét

Titkos paktumot köthet az EU két legerősebb állama, komoly a tét

Olaf Scholz német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök csütörtökön Párizsban egy titkos vacsorán tárgyalt az EU Kína-politikájáról. A találkozóra néhány nappal Hszi Csin-ping kínai elnök európai látogatása előtt kerül sor, és a két vezető megvitatta a Pekinghez kapcsolódó stratégiai, valamint az EU védelmi és finanszírozási kérdéseit. Mellette viszont kibontakozik egy újabb konfliktus Ursula von der Leyen bizottsági elnök jövőjéről is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×