eur:
387.14
usd:
356.17
bux:
68088.24
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia

"A gazdag ember meggyógyul, a szegény pedig meghal"

A több-biztostós betegellátási rendszer bevezetsése azt eredményezheti, hogy "a gazdag ember meggyógyul, a szegény pedig meghal" - véli Náray-Szabó Gábor, a Professzorok Batthyány Körének elnöke. Szakolczai György közgazdász professzor szerint a nemzeti konszenzus nélkül, erővel végigvitt átalakítás politikai és társadalmi katasztrófához vezethet.

A szolidaritáson alapuló biztosítási rendszer azt jelenti, hogy az egészségesebbek és módosabbak többet fizetnek, a plusz befizetésekből pedig a betegesebbek és rosszabb anyagi helyzetben lévők megkapják az orvosi kezelést - mondta az InfoRádiónak a Professzorok Batthyány Körének elnöke.

"Ez a társadalmi szolidaritásnak egy olyan jelentős aktusa, ami nélkül egyszerűen nincs közösség, nem működik a gazdaság" - tette hozzá Náray-Szabó Gábor.

Tőkeérdekek?

A szervezet vezetője szerint azért cáfolja ezt a nézetet a kormányoldal, mert egyrészt vannak olyanok, akik megszállottan azt hiszik, a dolgok csak akkor működnek jól, ha mindent a piac szabályoz.

A másik ok, hogy "kőkemény tőkeérdekek állnak a háttérben": évi 1.500 milliárd forintról van szó, amiért "érdemes már erőfeszítéseket kifejteni. Ezt akarják lenyúlni" - véli a Professzorok Batthyány Körének elnöke.

Náray-Szabó Gábor kijelentette: "az utolsó csepp vérükig" fognak harcolni a több-biztosítós modell bevezetése ellen.Nem csökkenti a terheket

"Egyáltalán nem vagyunk meggyőződve arról, hogy ez a rendszer csökkenti a költségvetés terheit" - mondta az InfoRádiónak Szakolczai György közgazdász.

A szakértő úgy véli, a rendszerben a legköltségesebb elemek (közegészségügy, anyasági ellátás, öregek ellátása) az államra hárulnának. Ennek következményeként a nyereséges rész a magánbiztosítókhoz kerülne, a veszteségest pedig az állam vállalná, ami aláásná helyzetét.

A külföldiek nyernének

Szakolczai György szerint emellett a biztosítókkal szemben olyan feltételeket támasztanak, amelyeket csak a külföldi cégek tudnák vállalni, vagyis a biztosítók nyeresége a külföldieket illetné. A rendszer így azt feltételezi, hogy ezt a nyereséget kiviszik az országból.

Az ország folyó fizetési mérlegének hiánya meghaladja az 5 milliárd eurót, ez pedig a külföldi magánbiztosítók megjelenésével tovább nőne, és "közgazdaságilag tarthatatlan helyzetet teremtene" - közölte a közgazdász.

Kidolgozatlan javaslat

A professzor úgy véli, a modellről szóló előterjesztés kidolgozatlan: nem egy elfogadásra alkalmas döntéselőkészítő dokumentum.

Szakolczai György szerint tarthatatlan alapvető társadalompolitikai reformokat ilyen rövid határidővel kell véghez vinni azért, hogy legyen idő felkészülni a következő választásokra.

Nemzeti konszenzus kell

A közgazdász elmondta: minden olyan országban, ahol ilyen reformokat hajtottak végre, a vezetés igyekezett közmegegyezést kialakítani, a folyamat pedig több évig tartott.

"Csak nemzeti konszenzus alapján lehet megoldani ezeket a kérdéseket, a nemzeti konszenzus ellenére való keresztülhajszolás csak politikai és társadalmi katasztrófához vezethet" - jelentette ki Szakolczai György.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Hét magyar és egy olasz volt azon a kishajón, amelyet letarolt a szállodahajó Verőcénél. Eddig egy ember menekült meg, az olasz férfi. A kishajót is megtalálták már és kiemelték. Öt embert még keresnek. Ketten biztosan meghaltak.

Vége az extrém drágulásnak, erős nyári balatoni szezon jöhet

A munkaerőhiány enyhülésének és a vendéglátóipar magára találásának köszönhetően idén csak kisebb mértékű, 8-10 százalékos áremelkedés várható a Balatonnál. Járdi Roland, a vg.hu újságírója az InfoRádióban elmondta: kedvező hatással van az árszínvonalra az is, hogy négy évszakossá váltak a helyi szálláshelyek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×