eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Gyurcsány ultimátumot adott a szocialistáknak - képgaléria!

Gyurcsány Ferenc akkor fogadja el az MSZP elnöki tisztét és akkor marad miniszterelnök, ha a szocialista kongresszus résztvevőinek legalább 75 százaléka rá szavaz. A kormányfő ezt a párt tisztújító kongresszusán - még a déli beszédében - jelentette be. A politikus ezt azzal indokolta, hogy csak akkor tudja a reformokat folytatni, ha a Magyar Szocialista Párt egységesen kiáll személye és politikája mellett.

Gyurcsány Ferenc azzal kezdte beszédét, hogy a Magyar Szocialista Párt olyankor szenvedett vereséget a választásokon, amikor nem beszélt elég őszintén az országgal.

Õsszel vesztettünk, de ezt a vereséget nem beszéltük ki igazán magunkból. Nem mondtuk ki a legfontosabbat: a kudarc döntő oka az volt, hogy nem beszéltünk elég őszintén az országgal - mondta a kormányfő, a szocialista elnöki poszt egyetlen aspiránsa.

Hozzátette: ezt a hibát nem akarja még egyszer elkövetni, ezért nem mond ünnepi beszédet. Ennek ugyanis egy következménye lenne, mégpedig a következő választás elvesztése.

Gyurcsány Ferenc ezután hosszasan elemezte a Magyarországot szerinte jelenleg jellemző helyzetet. Ennek lényege, hogy ma két egymással szembenálló tömb határozza meg a politikáját, amelyek irányvonala összeegyeztethetetlen.

A fő törésvonal ma az országot az európai főáramba illeszteni akaró, modernizáló, demokratikusan politizáló, vagyis a polgári Magyarország és a modernizációt elutasító, a tradíciókhoz ragaszkodó, nemzeti nacionalizmus, vagyis az önmagát nemzetinek nevező politika között húzódik - jelentette ki a politikus.

Szerinte a modernizáció képviselői a tekintélyelvű politikával állnak szemben, ami nem pusztán Magyarországra, de az egész régióra jellemző.

Az európai félperiféria nagy vitája a nemzeti radikalizmus és a nemzeti progresszió között folyik - tette hozzá.

A progressziót ma Magyarországon egy hármas "koalíció" képviseli. Ennek legerősebb tagja a demokratikus baloldal hagyományait követő MSZP. Társa a gazdasági és társadalmi liberalizmust zászlajára tűző SZDSZ és a magyar konzervativizmus hagyományait követő MDF - jelentette ki Gyurcsány Ferenc.Elmondása szerint ennek a politikának öt-hat kulcseleme van. Egyensúlyt tart a politikai és a kulturális nemzet, a nemzet és a köztársaság között, közös célja a parlamentáris demokrácia építése, valamint a liberális demokrata hagyományokra - például az egyház és állam szétválasztása - való támaszkodása.


"Nincs más politika!"
(fotók: www.mszp.hu) (képgaléria)

Ez a politika a gazdaságot piacgazdaságnak tekinti, amelyet a verseny mozgat és a magántulajdon primátusára épül, amely a magán- és a közfelelősséget összekapcsolja, valamint a globalizáció kritikus elfogadására épít.

A másik, önmagát a nemzeti jelzővel illető politika antimodernizációs, tekintélyelvű, azt mondja, hogy a nemzet a test, a köztársaság csak a ruha rajta. Ez a politika az intézményes berendezkedés alapjait átmeneti jelenségnek gondolja, keresztény Magyarországot álmodik, a piacot, a magántulajdont, a versenyt diabolizálja, az állam fő felelősséget hangsúlyozza; egyfajta magyar harmadik utat jelöl ki - tette hozzá.

A miniszterelnök úgy gondolja, hogy a két nagy tömb között történelmi választásnak kell születnie.

A küzdelem nem arról szól, ki kit győz le, ki nyeri a választást, hanem arról, hogy milyen utat választ Magyarország.

Magyarország vagy a nyugati demokráciák által összerakott mintákból választ, vagy keres magának valami ködös, nemzeti és történelmi félelmeibe bezárkózó utat, valahol Bizánc és Róma között - vélekedett Gyurcsány Ferenc.

Látjuk, ez utóbbi politikában az ország egy jelentős részének nincs helye - mondta a politikus, majd utalt Orbán Viktor, a Fidesz elnök jelmondatára, miszerint "egy az ország, egy a zászló".

Látjuk, ez a zászló árpádsávos, a fő zászlóvivő mostanában indulatosan mutatja meg magát. Ebben az országban, mintha nem lenne hely a progresszív többség számára - fűzte hozzá.

Dönteni kell, melyik úton indulunk tovább. Nem az a kérdés, hogy Fidesz vagy MSZP, Orbán Viktor vagy Gyurcsány Ferenc. Történelmi elágazáshoz értünk, amikor nincs más lehetőség, mint azt mondani, hogy a demokratikus nemzeti progresszió szolgálatába kell állni, nem szabad engedni a kirekesztő, gyűlölködő hangulatkeltést, az antiglobalista őrületet - jelentette ki a kormányfő.Gyurcsány Ferenc ezután arról beszélt, hogy a mai helyzet kulcsa "2000-2002 környékén található", amikor szerint a bal- és a jobboldal egyaránt történelmileg kritikus lépéstévesztésbe került, "helytelenül irányt váltott".

A Fidesz ebben az időben stílust váltott, feladta a jobbközép politikát, és nemzeti radikális fordulatot tett. Velünk is történt valami: feladtuk erős modernizációs karakterünket, és nagyon erős, hagyományosan baloldali szociális programot hirdettünk - vélekedett.

A miniszterelnök szerint ennek következtében a 2002-es választásokon a nemzeti kártya versengett a szociális kártyával.

A két pozíció nem szimmetrikus. A nemzeti, radikális kártya elbírja a tétek emelését bármeddig. Ma önmagukat konzervatívnak nevező politikusok olyan stílusban beszélnek, amelyet Antall József vagy Bethlen István útszéli szövegnek, kocsmai indulatnak nevezne - mondta Gyurcsány Ferenc.

Szemük sem rebben, amikor ugyanazon a színpadon lépnek fel, amelyen korábban ötven állítólag zsidó politikus nevét olvasták fel. Tobzódik a verbális agresszió. Mindig lehet még radikálisabbnak, még szélsőségesebb lenni. A szociális kártya viszont előbb vagy utóbb felhasználja erőforrásait - jelentette ki a politikus.

Hozzátette: egyenlőtlen a küzdelem, mert a nemzeti kártyások újabb kártyát húztak elő, a szociális populizmust. Ezt überelni nem lehet, választ csak a modernizációs politika adhat rá - tette hozzá a szónok.

Gyurcsány Ferenc szerint "ha nem akarjuk Magyarországot elveszíteni, ha nem akarjuk, hogy Magyarországon a nemzeti radikalizmus, a szociális demagógia, a mindent kirekesztő fennhéjazás legyen az úr", akkor ki kell mondani, nincs más út, mint a reform. Még akkor is, ha azok rövid távon kínkeservesek, sokakat elbizonytalanítanak.

Ennek elsőszámú, legerősebb képviselője az MSZP. Ezt a szerepet el kell vállalni - szögezte le a kormányfő.

Nehéz helyzetben vagyunk, mert két egymástól nagyon eltérő gondolkodás áll szemben. Nem versengő alternatívák, hanem két, egymást teljesen kizáró politika van. Mi úgy gondoljuk, hogy a haza és a haladás ügye összeilleszthető, a riválisok azt mondják, a kettő között választani kell, márpedig igazi magyar a hazát választja - folytatta a politikus.

Gyurcsány Ferenc szerint ebben az ügyben nem lehet egyszerű kompromisszumot kötni, mert ellenfeleiknek nem személyével, nem az MSZP-vel, nemcsak a baloldallal, hanem a teljes magyar szabadelvűséggel és a konzervatív MDF-fel is bajuk van.

Mindenkivel bajuk van, aki szerint haza és haladás összeilleszthető. E két tömb között kell Magyarországnak választania - vélekedett.

Egyezséget, kompromisszumot az országgal lehet és kell keresni. Az emberekkel lehet olyan többséget elérni, amely biztosítja a progresszív politika többségét - mondta Gyurcsány Ferenc.

Szerinte "soha nem leszünk abban a helyzetben, hogy bennünket a Fidesz és a mögötte levő nemzeti radikálisok" bármikor is elfogadnának a nemzet egyenrangú tagjának.

Nem arról van szó, hogy akarunk e tárgyalni. Ki vagyunk átkozva a magyar nemzet közös hagyományaiból. Ez okozza a problémát. Ha Horn Gyula a miniszterelnök, akkor vele van a baj, ha Medgyessy Péter, akkor vele, ha Gyurcsány Ferenc, akkor vele. Mindenkivel baj lesz, aki azt mondja: nincsenek történelmi kiváltságok, a magyar jobboldalnak nincs történelmi joga a nemzet irányítására - közölte a miniszterelnök.

4

Az elmúlt évekre visszatekintve a kormányfő arról beszélt, hogy egyszerre igaz az az állítás, amely szerint nincs Európában még egy olyan ország, ahol 2000 és 2006 között annyival növekedtek a reálbérek, mint Magyarországon, illetve az, hogy mára Magyarország gazdasági növekedése lelassult, és így a régióban is sereghajtóvá vált.


Készül a kongresszus
(fotók: www.mszp.hu) (képgaléria)

Az elsőre büszkék lehetünk, a másodikra nem. A kérdés az, hogy e kettőnek van-e köze egymáshoz. Ki kell mondani, van, és mindkettőben szerepünk van - jelentette ki a miniszterelnök.

Gyurcsány Ferenc szerint az MSZP-SZDSZ kormány könnyebbé tette az emberek megélhetését, ennek ára viszont az volt, hogy a gazdaság lelassult.

A kormányfő - a politikáját "baloldalról" kritizálóknak - azt mondta: először hazafinak, másodszorra demokratának kell lenni, és csak ezek után baloldalinak.

Ez vélekedése szerint azt jelenti, hogy meg kell próbálni minél többet megőrizni az elmúlt évek szociális eredményeiből, de mindenképpen gyorsítani kell a magyar gazdaságot.

Ha a gazdaság nem fejlődik elég gyorsan, akkor a társadalmi célokat sem lehet megvalósítani. Azok az országok növekednek gyorsan, ahol egyensúlyban van a gazdaság, és szociálisan is ezek az államok a kiegyensúlyozottak. Mi a titok? - tette fel a kérdést a szónok.

Gyurcsány Ferenc szerint nem egyszeri pénzbeli ellátásokban kell gondolkodni, hanem az oktatásba, a tudományba, a korszerű egészségügybe kell pénzt befektetni, figyelembe véve a teljesítményeket.

Tudom, hihetetlenül nagy érvágás a városoknak, ha a kórházak kapacitásából kell visszavenni. Ha én hódmezővásárhelyi lennék, és is tüntetnék a kórházért, mert személyesen ér sérelem. De a közjót kell szolgálni, és azt csak érdeksérelmeket okozva lehet - mondta a kormányfő.

5

A magyar politika az elmúlt 16 évben sokszor elgyengült, elgyávult. Nem akarom, hogy ez most is megtörténjen. Nem azért érdemes kormányozni, mert az anyagilag, egzisztenciálisan jobb, hanem azért, hogy felemeljük az országot - mondta.

Kérdés tudtok-e ebben velem jönni, mert én csak veletek tudok - tért át a kormányfő beszéde utolsó harmadára, amelyben politikai egységet kért a szocialistáktól.

Azt szeretném, ha ennek a politikának a vezetője lehetnék, mert azt gondolom, amit képviselek, az jó az országnak. De ez csapatjáték, felelősek vagyunk egymásért. Nem edző akarok lenni, hanem ott akarok lenni a pályán. De azt előre meg kell beszélnünk, hogy mit fogunk játszani. Most az öltözőben vagyunk, de ha kimegyünk pálya, onnantól kezdve nincs taktikai, stratégiai bizonytalanság - folytatta Gyurcsány Ferenc.

Ha a magyar baloldal ezt a meccset meg akarja nyerni, akkor rendet kell tennie saját háza táján. Ha a demokratikus progresszió nevében lépünk fel, akkor muszáj valahogy viszonyulnunk a baloldal demokratikus és nem demokratikus hagyományaihoz. Világos politikai stratégiához világossá kell tenni viszonyunkat a múlthoz - jelentette ki.

Gyurcsány Ferenc ezután arról beszélt, hogy választani kell Kádár János és Nagy Imre között.

Én Nagy Imre mellett tettem le a voksomat. A forradalom alatti szerepe, mártíromsága a 20. századi történelem legnagyobbjai közé emelte, hibáival, esetleges bűneivel együtt. Kádár János szerepét is összetetten kell nézni. Nem tagadható, az általa irányított puha diktatúra az ország túlnyomó többségének nyugodt gyarapodást hozott, de mégiscsak egypárti diktatúra volt - mondta a politikus.

Bárhogy forgatjuk a dolgot, a magyar demokrácia hagyományvilágába Kádár János a legnagyobb jóindulattal sem gyömöszölhető bele. Muszáj ezt a különbséget látni - tette hozzá.

A miniszterelnök ezt azzal folytatja, hogy ennek a különbségtételnek szimbolikus kifejezéseként javasolja a pártközpont elköltöztetését a Köztársaság térről.

El kell távolodni mindattól, amit a Köztársaság téri pártszékház a maga múltjával takar és jellemez. Nekem is volt közöm volt az 1989 előtti világhoz, de muszáj rendet tenni ebben a kérdésben. Az új magyar baloldalnak állást kell foglalnia - szögezte le.

Gyurcsány Ferenc közölte: a magyar baloldal nem képviselheti azt a politikát, hogy a rendszerváltozás kiigazításra szorul.

A köztársaság állandó alkalmazkodásra szorul, de a rendszerváltozás három-négy pillére időtálló. Aki itt kiigazításról ábrándozik, az szembe megy a nemzeti progresszióval - vélekedett.

6

Alig van fontosabb annál, hogy az MSZP színes politikai közösség legyen, de a legalapvetőbb kérdésekben muszáj egységesen állást foglalni, muszáj eldönteni, hogy a párt hol áll. Amikor két nagy tömb áll egymással szemben, akkor nem lehet relativizálni a különbségeket - mondta a kormányfő.


"Reform
vagy bukás!"
(fotók: MSZP)(képgaléria)

Egymás partnereinek, nem pedig súlyoknak és ellensúlyoknak kell lennünk. Aki ellensúly akar lenni, az adjon politikai alternatívát velem szemben, ha hatalmi alternatívát akar, akkor jelentkezzen a pártelnöki posztra, mérjük meg, melyikük kap több voksot - ajánlotta esetleges vetélytársainak a miniszterelnök.

Amikor sikeresek voltunk, nem volt közöttünk személyi, hatalmi vita. Az elmúlt hetekben azonban úgy látom, hogy a nehéz kihívások tetőződésekor van, aki úgy gondolja, meg kell mutatnia magát külön is. Azért tartunk kongresszust, mert itt kell eldönteni a politikánkat, nem újságcikkekben. Nem leszek senkinek a személyes ellensúlya, az enyém se akarjon senki az lenni - üzent pártbeli ellenfeleinek Gyurcsány Ferenc.

A kormányfő ezután arról beszélt, hogy a párt és a kormány a következő két évben nagyon nagy nyomásnak lesz kitéve. Ezrek, talán még többen követelik majd politikájuk módosítását.

Bejelentette: a személyéről szóló szavazást politikája iránti bizalmi voksolásnak tekinti.

Csak akkor kívánok pártelnök lenni, majd miniszterelnök maradni, ha legalább a szavazatok 75 százalékát megkapom - közölte a kormányfő.

Hozzátette: a szocialistáknak el kell dönteniük, van-e bennük elegendő erő, elszántság a támogatására.

Szeretnék a csapat kapitánya lenni, de csak akkor, ha erős hit fűti a csapatot. (...) Reform vagy bukás. Csak akkor válasszatok, ha van erőtök ezen az úton végigjönni - fogalmazott Gyurcsány Ferenc.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Új csodagyógyszer híre terjed a világban: megnéztük, mekkora az érdeklődés

Új csodagyógyszer híre terjed a világban: megnéztük, mekkora az érdeklődés

A Novo Nordisk által végzett tanulmány szerint a Wegovy nevű gyógyszerét szedő betegek négy év elteltével átlagosan 10%-os súlycsökkenést értek el. Megnéztük, mekkora volt az internetes keresési érdeklődés a Wegovy iránt az elmúlt években és napokban világszerte, valamint Magyarországon. Emellett megnéztük azt is, hogyan teljesít a Google-keresésekben a Wegovy konkurense.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×