Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Sztrájk lesz a Miniszterelnöki Hivatalban

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Miniszterelnöki Hivatal felügyelete alá tartozó Központi Hivatal Róna utcai géptermének köztisztviselői a számukra méltánytalan, megalázó és elfogadhatatlan tervezett elbocsátások miatt a jövő héten csütörtökön sztrájkba lépnek - közölte az InfoRádióval a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezetének főtitkára.

Méltánytalannak, megalázónak és elfogadhatatlannak tartják a Központi Hivatal Róna utcai géptermének köztisztviselői tervezett elbocsátásukat, ezért jövő héten csütörtökön sztrájkolni akarnak. A döntés mintegy 20 embert érint - közölte az InfoRádióval a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezetének főtitkára.

Dr. Bárdos Judit szerint a sztrájkbizottság kompromisszumos ajánlata ellenére sem a Hivatal vezetőjével, mint munkáltatóval, sem pedig a Miniszterelnöki Hivatal vezetője által megbízott kormánybiztossal nem sikerült megállapodni.

"A sztrájk közvetetten érinti a polgároknak nyújtott szolgáltatásokat is (személyi igazolvány, útlevél, lakcímkártya, erkölcsi bizonyítvány, stb.), amennyiben ezekhez csak késedelmesen vagy nem juthatnak hozzá" - fogalmaz a főtitkár által jegyzett levél.

Az adatszolgáltatás szüneteltetés vagy lassítása a szakszervezet szerint fennakadásokat okozhat a közigazgatásban, például a bűnügyi munkában, amennyiben a hatóságok a szakmai nyilvántartásokhoz átmenetileg nem férhetnek hozzá.

"A rendszerváltás után ezt a szakterületet többször is létszámleépítéssel sújtották, a további elbocsátások ellehetetlenítenék a szakmai munkát, ugyanis a műszakonként tervezett 2-2 fős ügyeleti szolgálat 400 m2-en fizikailag, pszichikailag képtelen lenne a feladatait problémamentesen ellátni. Ezt tetézi, hogy az ott dolgozók egészség- és munkavédelme, valamint az adatbiztonság sem volna szavatolható" - fogalmaz a levél.

A szakszervezet szerint ha a munkáltató továbbra is ragaszkodik az ilyen mértékű létszámleépítéshez, akkor maga veszélyeztetheti az állampolgárok adatbiztonságát, illetve az állam működését.

{{keretes_cim}}

A Központi Adatfeldolgozó, Nyilvántartó és Választási Hivatal honlapjának nyitóoldalán a Hírek, aktualitások mezőben folyamatosan egy kis felkiáltójel villog a "Tájékoztató a létszámcsökkentésről" hírcím mellett. Erre rákattintva megtudhatjuk, hogy a létszámcsökkentés mértéke legfeljebb 136 fő, a hivatal engedélyezett létszáma 664 fő.

Az elbocsátások tervezett struktúrája a következő: szakmai létszám minimum 10 százalék, szellemi támogató létszám maximum 15 százalék, fizikai támogató létszám maximum 20 százalék, a vezetői létszám mértéke pedig "nem növelhető".