eur:
392.9
usd:
366.44
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Sztrájk lesz a Miniszterelnöki Hivatalban

A Miniszterelnöki Hivatal felügyelete alá tartozó Központi Hivatal Róna utcai géptermének köztisztviselői a számukra méltánytalan, megalázó és elfogadhatatlan tervezett elbocsátások miatt a jövő héten csütörtökön sztrájkba lépnek - közölte az InfoRádióval a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezetének főtitkára.

Méltánytalannak, megalázónak és elfogadhatatlannak tartják a Központi Hivatal Róna utcai géptermének köztisztviselői tervezett elbocsátásukat, ezért jövő héten csütörtökön sztrájkolni akarnak. A döntés mintegy 20 embert érint - közölte az InfoRádióval a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezetének főtitkára.

Dr. Bárdos Judit szerint a sztrájkbizottság kompromisszumos ajánlata ellenére sem a Hivatal vezetőjével, mint munkáltatóval, sem pedig a Miniszterelnöki Hivatal vezetője által megbízott kormánybiztossal nem sikerült megállapodni.

"A sztrájk közvetetten érinti a polgároknak nyújtott szolgáltatásokat is (személyi igazolvány, útlevél, lakcímkártya, erkölcsi bizonyítvány, stb.), amennyiben ezekhez csak késedelmesen vagy nem juthatnak hozzá" - fogalmaz a főtitkár által jegyzett levél.

Az adatszolgáltatás szüneteltetés vagy lassítása a szakszervezet szerint fennakadásokat okozhat a közigazgatásban, például a bűnügyi munkában, amennyiben a hatóságok a szakmai nyilvántartásokhoz átmenetileg nem férhetnek hozzá.

"A rendszerváltás után ezt a szakterületet többször is létszámleépítéssel sújtották, a további elbocsátások ellehetetlenítenék a szakmai munkát, ugyanis a műszakonként tervezett 2-2 fős ügyeleti szolgálat 400 m2-en fizikailag, pszichikailag képtelen lenne a feladatait problémamentesen ellátni. Ezt tetézi, hogy az ott dolgozók egészség- és munkavédelme, valamint az adatbiztonság sem volna szavatolható" - fogalmaz a levél.

A szakszervezet szerint ha a munkáltató továbbra is ragaszkodik az ilyen mértékű létszámleépítéshez, akkor maga veszélyeztetheti az állampolgárok adatbiztonságát, illetve az állam működését.

{{keretes_cim}}

A Központi Adatfeldolgozó, Nyilvántartó és Választási Hivatal honlapjának nyitóoldalán a Hírek, aktualitások mezőben folyamatosan egy kis felkiáltójel villog a "Tájékoztató a létszámcsökkentésről" hírcím mellett. Erre rákattintva megtudhatjuk, hogy a létszámcsökkentés mértéke legfeljebb 136 fő, a hivatal engedélyezett létszáma 664 fő.

Az elbocsátások tervezett struktúrája a következő: szakmai létszám minimum 10 százalék, szellemi támogató létszám maximum 15 százalék, fizikai támogató létszám maximum 20 százalék, a vezetői létszám mértéke pedig "nem növelhető".

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×