Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kellemetlen változások az egészségügyben

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Vizitdíj, kórházi osztályok megszüntetése, a széles körű ingyenes ellátás biztosítási jogviszonyhoz kötése - csak egy pár az egészségügy tervezett átalakítását célzó elképzelésekből.

A Magyar Nemzet szerint kellemetlen változások várhatók az egészségügyben. Ennek része lehet a vizitdíj bevezetése, kórházi osztályok átszervezése és megszüntetése, az orvosok és gyógyszerészek kötelező kamarai tagságának eltörlése, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár részvénytársasággá alakítása, a széles körű ingyenes ellátás biztosítási jogviszonyhoz kötése. Az alapszolgáltatások járulékfizetéstől függetlenül mindenkinek járnának, a következő szinten lévő ellátásokhoz viszont már csak a biztosítotti jogviszonnyal rendelkezők férhetnének hozzá térítésmentesen. A harmadik szintre az extraszolgáltatásokat sorolnák, ezeket díjfizetés vagy különbiztosítás ellenében lehetne igénybe venni. A legfontosabb dolog azonban nem tisztázott: a különböző ellátások mely szintre kerülnének. Ehhez kapcsolódva bevezetnék az egyéni járulékszámlákat, így fehéren-feketén kiderülne, ki az, aki nem fizet járulékot, pedig tehetné.

A Világgazdaság szerint 200 milliárd forintot fektetnének be magáncégek az egészségügybe. Megállapodást kötött a Vállalkozók Országos Szövetségével a Humán Egészségügyi Magánszolgáltatók Egyesülete (HEME) annak érdekében, hogy a következő években kiszámítható jogszabályi, finanszírozási és politikai feltételeket teremtsenek az egészségügyi tőkebevonásra is. Kollányi Gábor, a HEME elnöke a Világgazdaságnak elmondta: az ágazat fejlesztési forráshiánya meghaladja a 200 milliárd forintot, amit pótolhat a magánszféra. Nagy lenne az érdeklődés a járó- és fekvőbeteg-intézetek egységes működtetési jogának a megszerzésére úgy, hogy az intézmények önkormányzati tulajdonban maradnak.

Valamennyi miniszternek csak egy helyettese lesz az új kormányban - értesült a Népszabadság. A korábbi hármas felosztás (miniszter - politikai államtitkár - közigazgatási államtitkár) megszűnik. Hivatalosan a közigazgatási államtitkári funkciót eltörlik, és a politikai államtitkárit tartják meg, gyakorlatilag azonban új posztot hoznak létre. Az új politikai államtitkár a miniszter valódi helyettese lesz - az erre kitalált miniszterhelyettes megnevezést azonban elvetették. Jelenleg a közigazgatási államtitkárok a tárcák szakapparátusának irányítói, míg a politikai államtitkárok feladata a kapcsolattartás az országgyűlési frakciókkal. Az új rendszerben a miniszter és helyettese, azaz a politikai államtitkár, mint a tárcák irányítói nagyobb felelősséget is kapnak.

A Napi Gazdaság arról ír, hogy eddig félmilliárd forint folyt be az ekhósoktól. Ha lesz is jövője az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásnak (ekho), az a következő hetekben dől el, eddig ugyanis igen csekély érdeklődést keltett fel az idén bevezetett közteher. Április végéig ugyanis mindössze 568,6 millió forint folyt be az ekhós számlaszámokra. Az év elején még lendületesen emelkedett hónapról hónapra a befizetett összeg (már ha ekkora nagyságrendnél beszélhetünk lendületről), aztán a márciusi kifizetések után befolyt 187,6 millió forintot áprilisban már csak 11 millióval sikerült megfejelni az ekhózóknak.