eur:
391.04
usd:
366.93
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Nagy harc és politikai üzletelés a következő hetekben

Gőzerővel folytatódik a két forduló között a kampány. Az MSZP-től az elemzők azt várják, hogy intenzíven folytatja azt a kampányt, amelyet a választások előtt kezdett el. A kérdés az: mit tesz, és mit tehet a Fidesz? Sikerülhet-e megismételni a négy évvel ezelőtti hajrát, de ezúttal jobban? Az InfoRádió politikai elemzőket kérdezett.

A második forduló nagy harcot fog hozni, hiszen, bár jól áll az MSZP, ezt az eredményét csak akkor tudja megtartani, ha mindent bedob, és mindent be is fog dobni - mondta az InfoRádiónak Bencze György filozófus, hozzátéve, hogy a Fidesz pedig megpróbálja megismételni, csak sikeresebben azt, amit négy éve a két forduló között csinált.

"Most viszont óhatatlanul beszüremkedik a kétely, hogy nem csináltak-e valamit rosszul, hiszen Dávid Ibolya sikere egyértelműen a stílusbeli különbségen múlott" - vélekedett a filozófus, megjegyezve, hogy ha egy szóban kellene összefoglalnia, hogy min múlott az első forduló, azt mondaná, hogy "Mikola".

A Fidesz számára ez nagyon nehéz helyzet - tette hozzá Bencze Görgy - hiszen egyrészt nagyon rövid az idő az iránymódosításra, másrészt felmerül a kérdés, hogy nem okozna-e egy váltás nagyobb kárt egy ilyen késői fázisban.

Török: "a Fidesz most nem egy Gerbeaud-politikát folytató ellenzékkel áll szemben"

Egyelőre kérdés persze az is, hogy lesz-e Fidesz-MDF együttműködés. Török Gábor politológus szerint, az esetleges Fidesz-MDF koalíció azonban csak akkor lehet érdekes, ha az MSZP és az SZDSZ a második fordulóban nem tud összesen 194 mandátumot szerezni.

"Jelentős összegben mernék fogadni arra, hogy lesz MSZP-SZDSZ együttműködés a 2. fordulóban" - fogalmazott a politológus. Török Gábor azonban emlékeztetett arra is: 2002-ben azonban a Fidesz mobilizációs kampánya a két forduló között olyan sikeres volt, hogy számos szavazókerületben, ahol az első forduló szocialista és szabaddemokrata szavazatai együtt elegek lettek volna a mandátumszerzéshez, ott a második fordulóban az együttműködés mégsem bizonyult elegendőnek, mert a Fidesznek sikerült új szavazókat behoznia.

Az elemző szerint azonban a mostani választásoknál vannak különbségek, amelyeket figyelembe kell venni: egyrészt a Fidesz idén már az első forduló előtt elkezdte azt a nagyon intenzív kampányt, amit 2002-ben igazán csak az első forduló után kezdett el. Másrészt a Fidesz most nem egy "Gerbeaud-politikát folytató ellenzékkel áll szemben", az MSZP nem lábhoz tett fegyverrel várja a két forduló közötti kampányt, hanem maga is intenzív kampányra készül.

Csizmadia: a Fidesz-kormányhoz szükséges mandátum megszerzése ember feletti feladat

Hasonlóan vélekedik Csizmadia Ervin politológus is, aki szerint Gyurcsány Ferenc nem véletlenül jelezte már vasárnap este azt, hogy hétfőn egy tömegdemonstrációval kezdi a két forduló közötti kampányt.

"Itt egy új helyzet állt elő" - fogalmazott az InfoRádióban Csizmadia Ervin, hozzátéve, hogy véleménye szerint a Fidesz önálló kormányzásához szükséges mandátumok megszerzése ember feletti feladat.

Csizmadia Ervin szerint Dávid Ibolya és az MDF szavahihetősége múlik azon, hogyan reagálnak a Fidesz tárgyalási ajánlatára, miután az MDF elnöke kijelentette: nem lépnek vissza képviselőjelöltjeik, nem kívánják hatalomra segíteni Orbán Viktort, és nem szeretnének asszisztálni Gyurcsány Ferencnek sem.

Nagy kérdés persze, hogy a Fidesz például belemenne-e abba, hogy Dávid Ibolya legyen a miniszterelnök, ha ez volna a jobboldal kormányra jutásának a feltétele.

Az MDF elnöke korábban azt mondta: csak akkor lehet jobboldali koalíció, ha a miniszterelnököt Dávid Ibolyának hívják.

Csizmadia Ervin azonban Dávid Ibolya miniszterelnökségét továbbra sem tartja egy reális változatnak.

Ágh: Orbán rossz stratégiát választott

Ágh Attila politológus szerint Orbán Viktor rossz stratégiát épített ki, amikor élesen szembefordult az MDF-fel és ki akarta szorítani a politikai életből. Most kérdés, hogy az MDF hajlandó lesz-e végül együttműködni a Fidesszel. Ez a politológus szerint annál is inkább kérdéses, mivel úgy tűnik: az MDF hosszú távra, négy éven túlra tervez.

"Abszolút nem azonos helyzetből indul a két nagy párt, a reális számítás az, hogy az egyéni mandátumok többségét is el fogja vinni a kormánykoalíció" - vélekedett a politológus.

Stumpf: még nem dőlt el semmi

Nincs kormányváltó hangulat - mutatott rá Ágh Attila, és ezzel Stumpf István is egyetértett. A Századvég Alapítvány elnöke azt mondta az InfoRádiónak: a Fidesz gyengébben szerepelt, mint azt várták. Több fideszes egyéni jelölt is a vártnál rosszabb eredményt ért el, és úgy tűnik, hogy a tradicionálisan nehéz területeken, például Budapesten és néhány vidéki nagyvárosban, nem sikerült változást elérni a Fidesznek mozgósító kampányával - mutatott rá Stumpf István.

A politológus szerint azonban érdekes új helyzetet teremtett az MDF parlamentbe jutása, ami azt jelenti, hogy az első fordulóban még semmi nem dőlt el, és a második forduló tétje még nagyobb lesz, mint azt várni lehetett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kínai autógyártó érkezéséről suttognak,  újabb gyár épülhet Magyarországon

Kínai autógyártó érkezéséről suttognak, újabb gyár épülhet Magyarországon

Egyre több arra utaló jel mutatkozik, hogy egy újabb autógyártó vállalat érkezhet Magyarországra, egészen pontosan a kínai Great Wall Motorl, vagy GWM. Már egy évvel ezelőtt is arról jelentek meg értesülések, hogy a vállalat az európai terjeszkedéshez gyártóközpontot hozna létre, és a hetekben Szijjártó Péter kínai látogatása és a kínai elnök Magyarországra érkezése kapcsán is felerősödtek a találgatások. Bár a hivatalos kommunikációban semmi konkrétum nem jelent meg eddig a GWM magyarországi terjeszkedéséről, az egyre hangosabb pletykák miatt megnéztük, mégis milyen cégről van szó.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×