eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Több kutató jön Magyarországra, mint ahány elmegy?

A legfrissebb felmérés szerint tavaly több kutató jött Magyarországra dolgozni az Európai Unió kutatási programjain keresztül, mint ahányan elmentek, az agyelszívás tehát - legalábbis ezen a programon belül - nem érvényesült.

A teljes kutatói mobilitásról, tehát arról, hogy hány kutató megy el Magyarországról, és hány jön, nagyon kevés a pontos adat, mivel a ki- és beutazások jelentős része nem központilag szervezett formában zajlik - mondta az InfoRádiónak a Tempus Közalapítvány igazgatója.

Kivétel ez alól az EU kutatás-fejlesztési keretprogramja, amellyel összefüggésben pontos számokkal rendelkezik a közalapítvány.

Kemény Gabriella igazgató szerint évente körülbelül 15-20 magyar kutató megy Európa más országaiba, a Magyarországra jövő kutatók száma pedig 2005-ben meg is haladta a kiutazó magyarok számát.

A közalapítvány igazgatója szerint azonban jelzésértékű lehet, hogy a világ különböző pontjain dolgozó magyar kutatók közül sokan keresik meg őket a hazatérés lehetőségeiről érdeklődve. A hazatérési szándék és a tényleges visszatérés között azonban nagy a szakadék.

Kemény Gabriella szerint ennek egyrészt az az oka, hogy vannak olyan kutatások, amelyekhez nincsen meg Magyarországon az infrastruktúra, másrészt pedig Magyarországon még mindig nehezebb megélni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×