eur:
392.79
usd:
366.29
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Választási plakátok: fele sem igaz?

Autópálya-építés, családi pótlék, munkanélküliség, gázár - a kampány kellős közepén nap mint nap találkozhatunk a két nagy parlamenti párt választási plakátjaival. De vajon mennyi az igazság az azokon megfogalmazott állításokból és az ellenkampányból - ennek járt utána az index.hu.

A MSZP választási kampányának legfontosabb üzeneteiből az autópálya-építést és a családi pótlékot emeltük ki.

Nem építettek 800 kilométert és nem dupláztak

Az MSZP a 2002-es választási kampányban azt ígérte, hogy 800 kilométer autópályát épít. Ez a vállalás mostanra "Megduplázzuk az autópályák hosszát" szlogenre változott, de az index.hu elemzése szerint még ez sem állja meg a helyét.

A rendszerváltáskor örökölt 279 kilométerhez az első ciklusban (1990-1994) 23, a másodikban (1994-1998) 156, a harmadikban (1998-2002) 93 kilométernyi sztrádát építettek. Természetesen az egyes szakaszok átadása és előkészítése időnként átnyúlt a kormányzati ciklusokon, a Fidesz alatt épült fel például a '98 őszén, azaz kormányváltás után átadott 64 kilométeres M3-as szakasz.

Az index.hu számítása szerint a jelenlegi koalíció hivatalba lépésekor 551 kilométer autópálya volt Magyarországon. Tavalyelőtt 37, tavaly 95 kilométert adtak át, április végéig pedig további 110 kilométert terveztek átadni, de erről már most tudható, hogy nem teljesül, hiszen az M3 Nyíregyházát elkerülő 24 kilométeres szakasza csak a nyárra készül el.

Ez a szám abban az esetben nőhet, ha hozzászámoljuk a második félévben elkészülő 119 kilométert. Mindent összeadva az MSZP-SZDSZ-kormány négy év alatt 361 kilométer autópályát épít(ett). Ez hosszabb útvonal, mint ami a rendszerváltás óta összesen megépült, ám elmarad nemcsak az eredetileg ígért 800 kilométertől, de a jelenleg hangoztatott duplázástól is. És természetesen az sem igaz, hogy a Fidesz mindössze hét kilométernyi sztrádát épített.

Családi pótlék - csak formálisan dupláztak

Az MSZP plakátjain azt állítja, hogy "Megdupláztuk a családi pótlékot." Az állítás formálisan ugyan igaz, de ha a számok mögé nézünk, akkor kiderül, hogy az új, januárban életbe lépett rendszerben csak tíz százalékkal nőttek a családtámogatásra fordított állami kiadások. A családi pótlékba ugyanis beépítették a megszüntetett családi adókedvezmény korábbi összegét és a rendszeres gyermekvédelmi támogatást is - írja az index.hu.

Az összes támogatás nem nőtt a duplájára, ráadásul a háromgyermekes családok rosszabbul járhatnak az új rendszerben. A 2002-es számokból kiindulva (és a családi pótlék 2005-ig tartó emelésének mértékét figyelembe véve) a duplázás megint nem igaz: a kormány az Fidesz által preferált adókedvezmény helyett a szegényebbeket jobban segítő családi pótlékot emelte ugyan, de csak 33 százalékkal.

Ami a negatív kampány plakátjait illeti: az MSZP azt állítja, hogy "a Fidesz 0 forinttal emelte a családi pótlékot". Ez szintén csak formálisan igaz, hiszen bár a családi pótlék összege nem nőtt 1998-2002 között, de 1999. január 1-től bevezették a családi adókedvezményt, amely esetében kezdetben egy és két gyerek után 1700, három gyerek után 2300 forintot lehetett elszámolni havonta és gyerekenként - szerepel az index.hu összeállításában.

Az összeghatárok további emelkedését követően 2002-től az idei évig 3000, 4000, 10 000 forint volt havonta és gyermekenként elszámolható.

A nagyobbik ellenzéki párt, a Fidesz kampányában kiemelkedő fontossággal bír a munkanélküliség és a gázár kérdése.

Munkanélküliség - emelkedés, de nem annyi

A Fidesz szerint jelenleg 700 ezer embernek nincs állandó keresete, a 400 ezer munkanélküli mellett ugyanis 300 ezer embernek nincs biztos állása. Bár tény, hogy 2001-hez képest a regisztrált munkanélküliek száma 19,5 százalékkal emelkedett (akkor éves átlagban 343 ezren, tavaly 410 ezren voltak), ám a megállapítás nem igaz - írja az index.hu.

A Fidesz ugyanis a következtetése alapjául szolgáló adatok forrásaként a Foglalkoztatási Hivatalt tünteti fel, ám az csak kizárólag a regisztrált munkanélküliekről rendelkezik saját adattal. Ez tavaly év végén 399 ezer, éves átlagban 410 ezer volt.

A Központi Statisztikai Hivatal lehet a 300 ezres adat forrása, hiszen a KSH az uniós szabványoknak megfelelően reprezentatív felmérésben állapítja meg a munkanélküliek számát. Ez 2005 végén 310 ezer volt, ami 7,3 százalékos munkanélküliségi rátát jelent. Ez egyébiránt ugyancsak folyamatosan emelkedett az elmúlt években, de még alacsonyabb, mint az EU-átlag.

Az index.hu cikke szerint a regisztrált munkanélküliek száma és a KSH által publikált, a statisztikusok felmérésén alapuló munkanélküli-létszám semmiképpen sem adható össze. A szakértők egyetértenek abban, hogy a halmazok közös része jelentős, bár nem fedik egymást teljesen, és pontos adatok sincsenek a metszetük nagyságáról.

Ami a pályakezdő munkanélküliek számát illeti, a Fidesz plakátjainak adatai itt sem stimmelnek: a regisztrált pályakezdők számának alakulása is ciklikusságot mutat éven belül, a nyár végi-őszi időszakban például (az iskolák befejezése és a "még megszokott" szünet után) rendre megugrik. 2001-ben 26 763, 2002-ben 28 542, tavaly 40 861 pályakezdőt regisztráltak. A növekedés 2001-hez képest 53, 2002-höz képest 43 százalék, azaz jelentős, de nem 72 százalékos.

Gázár: semmi sem teljesen pontos

A plakát 67 százalékos gázáremelést helyez a középpontba, de a szöveges részből kiderül, hogy a grafikonon a 2003-2006 idősávon is ábrázolt mérték a háromezer köbméter feletti fogyasztókra vonatkozik. Számukat a plakát 3 millió családra teszi. Az adatok egyedüli forrásaként a Magyar Energiahivatal van feltüntetve, de ez kizárt.

Itt nincs - és az index.hu körképe szerint egyelőre másutt sincs - olyan adat, amely pontosan tükrözné, hány háztartás tartozik a különböző támogatást élvező három (0-1500 köbméter, 1500-3000 köbméter, 3000 köbméter/év feletti) fogyasztói kategóriába. Az új gázár-támogatási rendszerről folyó egyeztetések során azonban a szakértői becslések a fogyasztók mintegy 10 százalékára tették ezt a kört.

Ennek a rétegnek egyébként az alsóbb kategóriákban élők dotációja a meghatározott szintekig ugyanúgy jár, vagyis ténylegesen senkinek sem emelkedett 67 százalékkal a gáz ára az egész fogyasztást tekintve. Sőt január 18-a óta kisebb mértékű, de a korábbi nulla forint helyett 4,80 fillér támogatás épül az árba.

Másik probléma az index.hu összeállítása szerint, hogy nem 2003, hanem 2001 óta ment végbe ekkora emelkedés (2001-2003 között nem volt változás az árban). Másrészt a 67 százalékos változás az adók és támogatás nélkül számolt, a 3000 köbméter feletti éves fogyasztásra vonatkozó hatósági árnál érvényes. Azóta volt áfacsökkenés, és beépült támogatás is, így a 67 százalékos emelés csak a fogyasztó által nem érzékelt hatósági árra lehet igaz.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×