eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán
Eduard Heger szlovák miniszterelnök az EU-csúcstalálkozó második napi ülésére érkezik Brüsszelben 2022. október 21-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Eduard Heger: fagyos a párbeszéd a V4-országok között

Az Oroszország elleni újabb szankciók bevezetése nem témája a kétnapos brüsszeli EU-csúcsnak, de az intézkedések kétségkívül működnek – jelentette ki Brüsszelben a szlovák kormányfő, és arról is beszélt, hogy megrekedt és pillanatnyilag fagyos a visegrádi négyek közti kommunikáció.

A szlovák kormányfő hangsúlyozta, egyáltalán nem feleslegesek az Oroszország elleni szankciók, mint azt néhány uniós tagállam vezetője hangoztatja, épp ellenkezőleg, nagyon is hatékonyak. „Látjuk, hogy a szankciók határozottan segítenek. Azt kell megérteni, hogy az idő előrehaladtával egyre hatékonyabbak és hatékonyabbak lesznek. Azt is látjuk, hogy Oroszország egyre nagyobb nyomás alá kerül, ezért is fokozza a hibrid hadviselést Európa ellen” – figyelmeztetett Eduard Heger.

Hozzátette, hogy ezek a hibrid támadások hatással vannak az energia- és élelmiszer-ellátásra is. A szlovák miniszterelnök szerint ki kell tartani a szankciók mellett, azokhoz precízen ragaszkodni kell és tovább keresni a lehetőségeket a fokozásukra, szem előtt tartva Európa biztonságát és érdekeit is.

Az uniós csúcs egyik témája a kritikus infrastruktúra védelme. Arra a kérdésre, hogy ez mely területeken érinti Szlovákiát, Eduard Heger elsősorban a kőolaj- és földgázvezetékeket említette. „Nemrég kötöttük össze a szlovák és a lengyel gázvezetéket. A kőolaj- és gázvezetékeket is meg kell védenünk, nemcsak a saját területünkön, hanem Ukrajnában is, melyen keresztül továbbra is érkezik hozzánk kőolaj és földgáz” – jelentette ki.

Az utóbbi időben elmaradtak a brüsszeli uniós csúcsok előtti hagyományos V4-es kormányfői egyeztetések, az ezzel kapcsolatos kérdésre, hogy hogyan működik most a visegrádi politikai koordináció, Heger azt válaszolta, a jelenleg elnöklő Szlovákia szervezésében novemberben találkozik a négy állam kormányfője.

„A V4-ek közül egyedül Magyarország álláspontja tér el az Ukrajnában dúló háborúról, és igen, megrekedt a párbeszéd, mondhatni fagyos”

– jelentette ki a kormányfő, megjegyezve, hogy tovább kell építeni a jószomszédi kapcsolatokat, és ezen keresztül törekedni más közös problémák megoldására is.

A V4-ek államfői másfél héttel ezelőtt, október 11-én találkoztak egymással Pozsonyban. Azon a találkozón Zuzana Čaputová szlovák köztársasági elnök úgy fogalmazott, tiszteletben tartja azt a magyar álláspontot, hogy Magyarország nem küld fegyvereket Ukrajnának. Az energiaárak növekedése kapcsán összeurópai megoldást sürgetett, és hangsúlyozta, hogy csökkenteni kellene a szankcióknak a lakosságra gyakorolt anyagi terheit. A V4-es államok közt egyetértés van az ukrajnai háború ügyében, abban, hogy békére van szükség, és abban is, hogy mindenki elítéli az ukrajnai civil célpontokat sújtó orosz rakétatámadásokat, melyeket Čaputová a nemzetközi jog megsértésének minősített.

Miloš Zeman, a csehek köztársasági elnöke szerint a visegrádi csoport már bebizonyította működőképességét, egyebek mellett az illegális bevándorlás elleni küzdelemben is. „Legalább olyan fontos, ha nem fontosabb együttműködés, mint a Benelux-országoké, de jó lenne még Szlovéniával kibővíteni” – jelentette ki Miloš Zeman cseh elnök.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×