eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Bocsánatot kért a Szerbiában élő magyaroktól a szerb államfő - Hírösszefoglaló

Jézus mai világhoz szóló üzenetéről beszélt virágvasárnapi homíliájában Ferenc pápa. A holokauszt áldozataira, többek között a zsidókat segítő Jane Hainingre emlékeztek Budapesten az Élet menete résztvevői. A legeurópaibb pártnak nevezte a Demokratikus Koalíciót a kampánynyitón a párt elnöke.

Jézus mai világhoz szóló üzenetéről beszélt Ferenc pápa virágvasárnapi homíliájában a Szent Péter téren bemutatott misén, amellyel megkezdődtek a húsvéti nagyhét szertartásai a Vatikánban. Ferenc pápa szerint a Jeruzsálembe bevonuló Jézus az alázat útját járta a diadalittasság helyett, az igazságot választotta a hamis kompromisszumok helyett. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek az esztergomi bazilikában mutatott be szentmisét. Virágvasárnappal megkezdődött a nagyhét, a húsvétra felkészítő nagyböjt utolsó időszaka.

A holokauszt áldozataira, többek között a zsidókat segítő Jane Hainingre emlékeztek az Élet menete résztvevői. David Mundell, a brit kormány Skóciáért felelős minisztere méltatta a budapesti skót misszió internátusának mártír sorsú vezetőjét. Az emlékséta résztvevői a Március 15. térről és a Jane Haining, majd az id. Antall József rakparton vonultak a Cipők a Duna-parton emlékműhöz. A holokauszt áldozatainak emlékére többek között Keleti Ágnes, holokauszt túlélő, ötszörös olimpiai bajnok tornász gyújtott fáklyát. A megemlékezés Kardos Péter főrabbi gyászimájával ért véget.

A világtörténelem egyik legértelmetlenebb és legbrutálisabb pusztításának nevezte a holokausztot az emberi erőforrások minisztere. A vészkorszak magyarországi áldozatainak emléknapja alkalmából tartott megemlékezésen, a Terror Háza Múzeum előtt Kásler Miklós arról beszélt: a történelem legsötétebb korszakai akkor következtek be, amikor az emberiség egy része megfeledkezett saját múltjáról, évezredes hagyományairól, alapértékeiről. Hangsúlyozta: az áldozatok mellett azokra is emlékezni kell, akik segítették, mentették az üldözötteket.

Egységesnek, kiszámíthatónak és a legeurópaibb pártnak nevezte a Demokratikus Koalíciót a párt elnöke a DK kampánynyitó rendezvényén. Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott: a Demokratikus Koalíció soha, egyetlen percig nem alkudott meg a Fidesszel, sem politikai, sem üzleti ügyben Dobrev Klára, a DK EP-listavezetője azt mondta: egy olyan Európáról álmodik, ahol mindenki jólétben él, ahol nincsenek másodrendű állampolgárok.

Ötpontos, fiatalokat segítő uniós programot hirdettek az MSZP-Párbeszéd közös EP-listájának politikusai. Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője azt mondta: a többi között szociális európai bérlakás-programot és szintén szociális alapú diák- és hallgatói ösztöndíjakat is finanszíroznának uniós forrásból. A javaslatok között szerepel, hogy végre kell hajtani az úgynevezett Hazaváró-programot. Barabás Richárd, a Párbeszéd szóvivője azonnali oktatási reformot sürgetett.

Bocsánatot kért a Szerbiában élő magyaroktól a szerb államfő az előző napi ellenzéki tüntetésen elhangzott gyűlöletbeszéd miatt. Aleksandar Vucic arra reagált, hogy a szombati belgrádi ellenzéki tüntetésen Sergej Trifunovic, a Szabad Polgárok Mozgalma nevű párt vezetője sértő kijelentéseket tett többek között a magyarokra is. Úgy fogalmazott: Aleksandar Vucic szíriaiakkal és magyarokkal népesíti be Szerbiát.

Minden eddiginél többen vettek részt a Vivicittá városvédő futóversenyen. A kétnapos budapesti rendezvényre összesen 31 293-an neveztek az idén. A verseny fő számát, a 21 kilométeres félmaratont a férfiaknál Horváth György, a nőknél Virág-Erdélyi Zsófia nyerte meg. A résztvevők a két nap alatt nyolc különböző távon küzdhettek, és idén rekordot jelentő 89 országból érkeztek a résztvevők.

Nem ment el Ukrajnában Volodimir Zelenszkij elnökjelölt a kijevi Olimpiai Stadionba, a Petro Porosenkóval tervezett nyilvános vitára. Azt üzente végül Volodimir Zelenszkijnek, hogy hétfő este abban az ukrán televízióban várja őt, ahová mindkettejüket meghívták az egyik műsorba. A jogi végzettségű, humorista korábban a vita április 19-i megrendezéséhez ragaszkodott. Az elnökválasztás első fordulójában Volodimir Zelenszkij több mint 30 százalékot, míg Petro Porosenko mintegy 16 százalékot kapott.

Csaknem egymillió fővel növeli a népi milícia létszámát az év végéig a venezuelai elnök. A közvetlenül Nicolas Maduro irányítása alatt álló milíciának így hárommillió tagja lenne. A hadsereg egyelőre továbbra is támogatja Nicolas Madurót az ellenzéki többségű, hatalmától megfosztott parlament vezetőjével, Juan Guaidóval szemben, aki januárban Venezuela ideiglenes elnökének kiáltotta ki magát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×