eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Unsplash.com

Orosz futballedző a játékosoknak: aki tudja, hagyja el Oroszországot!

Meglepő nyíltságot tanúsított az orosz labdarúgó válogatott vezető edzője: „aki tud, menjen el, Európába” – mondta. Amiért kapott egy kis "hazaárulós" kritikát.

Arról, hogy az orosz focisták jobban tennék, ha Európába költöznének, Valerij Karpin a Katarral, idegenben játszott 1:1-es döntetlen után szólt.

Ahogy fogalmazott, az orosz focistáknak az első adandó alkalommal feltétlenül Európába kell utazniuk.

Mindez, az ukrajnai háború idején nem könnyű dolog. Egyrészt, mert a távozókat hazafiatlannak tarthatják. Másrészt, mert több európai ország be sem enged orosz állampolgárokat. Még ha be is engedi őket, kérdés, hogy ki vállalná fel, hogy orosz focistát szerződtessen?

Nyugaton a béranyaság erkölcstelensége is fenyegeti a focistát

Karpin edző megnyilvánulása után nem kellett sokat várni a reakcióra. Roman Terjuskov, az Állami Duma képviselője nem fogta vissza magát: a tréner „a haza elárulásának propagandáját” folytatja – mondta.

„Szavai ugyanolyan bűncselekménnyel érnek fel, mint más, destruktív propaganda, amely szembemegy a nemzeti érdekkel”.

Majd belekezdett egy felsorolásba: „LMBT, szélsőségesség, drog- és szervkereskedelem, béranyaság, prostitúció – ezek a társadalmi normák megsértésére, az emberi arc elvesztésére, a környezetünk és saját magunk megsemmisítésére csábítanak”.

„Ő egy meg nem határozott állampolgárságú ember” - tette hozzá, merthogy „néhány NATO-állam útlevelét is birtokolja”.

A tréner valóban, az orosz mellett észt és spanyol állampolgár.

Karpin – úgy tűnik – szakmai szempontból tanácsolta a távozást, mert azzal úgymond az adott orosz játékos „tovább tud fejlődni”.

„Elsősorban a klubokban kell folytani a munkát. Látom a különbséget például a francia bajnokságban, a Monaco csapatában játszó Alekszandr Golovin és a többiek között az erőnlét szempontjából. Aztán ott van a motivációval kapcsolatos gond, bár ez nem a fő dolog” – fejtegette az edző.

„Megéri távozni az RPL-ből (az Orosz Premier Ligából)? Már 568 alkalommal adtam ilyen tanácsot. Aki teheti, utazzon el, még egyszer mondom” – dobta be a politikailag kényes javaslatot.

„Ha játékosaink növelni akarják erkölcstelenségük szintjét, akkor utazzanak Európába” - mondta erre Szultan Hamzajev, egy másik Duma-képviselő. „Az igazság kedvéért elmondanám, hogy 2022-ig is a padlón volt nálunk a színvonal.

Nem segített a játékosainknak az európai játéklehetőség, hogy oda mászkáltak, ott ették az ételt és szedték be a honoráriumot. Az ilyen tanácsokat TikTok-filozófiának nevezném”.

Kiállt mellette a csatár

Dmitrij Bulikin volt válogatott csatár, aki megfordult a belga Anderlechtben, a német Fortunában, Bayerben, a holland Hágában, Twentében és Ajax-ban viszont teljes mellszélességgel kiállt a válogatott edzője mellett.

„Én mindig mondtam, hogy el kell utazni” – magyarázta a gazeta.ru portálnak.

Úgy kéne szervezni az orosz bajnokságot, mint a horvátot, hollandot és belgát: „ott nincsenek nagy fizetések, ami jó játékra ösztökéli a játékosokat, hogy utána a top-ligákba menjenek tovább, ahol fejlődhetnek... nézzenek csak rá a horvát, a belga, a holland, a svájci válogatottra!

"Náluk nem olyan erős a nemzeti bajnokság, de a válogatott viszont igen, mert a focisták különböző top ligákban játszanak. Otthon nem fizetnek annyit, hogy ott maradjanak” – mondta Bulikin. Majd tovább elmélkedett arról, hogy nagy migrációra nem lehet számítani:

„Nálunk háromszor annyi a fizetés mint más, hasonló ligákban. Ezért világos, hogy senki nem indul meg sehová. Másrészt a játékosaink felét be sem fogadnák. Harmadszor: vagy egy limit, ami nem enged be az orosz futballba erős külföldi focistákat... tehát, ha csökkentjük a fizetéseinket, az az orosz futball hasznára válik” – fejtegette.

Bulikin minderről úgy beszélt, mintha nem létezne az orosz sportolókat sújtó helyzet: hazájuk háborúja Ukrajna ellen, amire a válasz az oroszokkal szembeni különböző korlátozások.

Iszinbajeva 180-fokos fordulata nem mindenkinek hiteles

Jelena Iszinbajeva legendás rúdugró és háromszoros világbajnok a jó példa. Sőt, talán különleges példa is, hiszen most minden oldalról kap bírálatokat.

Az orosz katonai rangja ellenére a Kanári-szigeteken feltűnt sportoló sérelmezte, hogy a Nemzetközi Atlétikai Szövetség kihagyta a világ legfontosabb és a sportág szempontjából legbefolyásosabb 40 női sportolójának listájáról, így nem emlékeztek meg róla egy ünnepségen.

Augusztus végén Iszinbajeva azzal üzent Sebastian Coe-nak, hogy kiposztolt egy videót az Instagramra a Helsinkiben megugrott 5,01 méteres világrekordjáról.

„Szeretném emlékeztetni a Nemzetközi Atlétikai Szövetség újraválasztott elnökét a befolyásra, amit Jelena Iszinbajeva kifejtett az atlétika fejlődésére a világban az elmúlt 20 évben” – írta, majd azzal vádolta meg a szervezetet, hogy túlságosan „buzgón próbálja elhallgatni a történelmet, ami még az ő regnálásuk előtt kezdődött. Ez csak az én eredményeim nagyságát, jelentőségét és örökkévalóságát bizonyítja”

– írta a szerénységben valószínűleg a dobogóról lecsúszó sztár.

Iszinbajeva tagságát felújította a Nemzetközi Olimpiai Bizottság, miközben heves vita folyik hazája és Fehéroroszország olimpiai részvételéről az ukrajnai háborúval a háttérben. A 41 éves ex-sportoló fotózták már őrnagyi katonai egyenruhában és korábban támogatta Putyin elnököt és a melegjogokat korlátozó törvényeket is.

A tagsága megvonását követelő hangokra válaszolva azt mondta, hogy csak „nominálisan” állt ki Putyin mellett és hogy soha nem szolgált a fegyveres erőkben. Ehhez képest a 2012-es választások előtt azt mondta Putyinról: „nemcsak beszél, cselekszik is”. A NOB pedig úgy döntött, hogy valóban nincs orosz katonai múltja.

Az Orosz Atlétikai Szövetséget – 2015-től 2023-ig a vádak szerint állami támogatású doppingbotrány miatt eltiltották a nemzetközi versenyektől, így Iszinbajeva nem tudta a 2016-es Riói Olimpián egy arannyal befejezni karrierjét.

„Hát, akkor lélegezzenek fel megkönnyebbülten ezek az ál-tiszta atléták az ál-aranyaikkal, hogy nem vagyunk ott”- jegyezte meg.

Az ukrajnai invázió kezdete monacói otthonában érte Iszinbajevát, aki „eltűnt onnan és egy évig inkognitóban élt” – írta róla a ynetnews. Július végén viszont feltűnt a Tenerifében, de az orosz politikusok és az állami média kételkedtek a róla készült fényképek valódiságában.

A spanyol tudósítások szerint Iszinbajeva egy exkluzív negyedben él és „határozott támogatója az ukránoknak és az oroszok elleni embargónak”. Több ingatlanja van, „nemzetközi békeszervezetek tagja és világpolgárnak tartja magát”.

Viszont, a ynet szerint a Kreml tartózkodik attól, hogy „árulónak” nevezze, mert „az személyes és erkölcsi csapás lenne Putyinra és belső körére nézve”.

A nacionalista Cárgrád TV viszont megtette, „árulással” vádolta és „megrettent hazafinak” nevezte, „aki inkább él a Kanári-szigeteken, mint a hazájában”.

Egy, a nevét viselő dagesztáni stadion viszont úgy döntött, hogy másik nevet keres. Alekszej Navalnij, Putyin egyik legnagyobb és bebörtönzött hazai ellenfelét nem hatotta meg Iszinbajeva pálfordulása és azt mondta: Spanyolországnak ki kell utasítania és ezt mondja az ukrán kormány is.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×