eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
III. Károly brit király portréja mellett járókelők egy londoni utcán 2023. május 4-én. III. Károlyt május 6-án koronázzák meg a londoni Westminster-apátságban.
Nyitókép: Andreea Alexandru

Így zajlik majd III. Károly brit uralkodó nagy napja

Milliók készülnek az Egyesült Királyság nagy hétvégi eseményére, III. Károly király és hitvese koronázási ünnepségeire. A példátlan rendőri biztosítás közepette tartott vallási és régi hagyományokat felvonultató ceremóniára otthon és külföldön is sokan kíváncsiak.

III. Károly fejére szombaton, a Westminster-apátságban teszik fel az úgynevezett koronázási koronát és adják kezébe a királyi ékszereket. Feleségét, a királyi hitves Kamillát vele együtt koronázzák meg, miután a hagyomány szerint az uralkodó nejét megilleti a királynői cím, saját korona és a felség megszólítás is.

A ceremónia során ezer évre visszanyúló szokásokat mutatnak majd be. Szombat délelőtt a Buckingham-palotától az apátságig tartó menet útvonalára az érkezés sorrendjében engedik be az érdeklődőket, aki nem jut be, azt a közeli St. James parkba terelik, ahol kivetítőkön követheti az eseményt.

A Westminster-apátságba tartó menet a Buckingham-palotából helyi idő szerint délelőtt 10 óra 20 perckor indul. A hagyományoktól eltérve Károly és Kamilla az úgynevezett gyémántjubileumi állami hintón, nem pedig a régebbi, kényelmetlenebb arany állami hintón utazik.

Károlyék előtt mennek be az apátságba majd a vallási vezetők, képviselők, valamint a Nemzetközösség egyes országainak küldöttei. Jelen lesz Rishi Sunak brit miniszterelnök is, aki a ceremónián a Bibliából olvas majd fel.

Maga a szertartás délelőtt 11 órakor kezdődik, és tartalmazza a király által kiválasztott és megrendelt zenedarabokat. Az egyik királyi unoka, György herceg ott lesz az apródok közt, csakúgy, mint Kamilla unokái.

Károlynak a szertartás kulcsfontosságú pillanataiban átadják az országalmát és egy kereszttel, valamint egy galambbal díszített uralkodói jogart. Kamilla, a királyi hitves utóbbit kapja meg. A koronázást Canterbury érseke, Justin Welby végzi.

Az öt részből álló szertartáson Károly királyt az angolszász hagyománynak megfelelően először „bemutatják a népnek”, majd néhány magas rangú személyiség hűségesküje következik. Szerepet kap a „koronázási szék”, ami alá az úgynevezett végzet kövét, a skót monarchia ősi jelképét helyezik.

Károly esküt tesz, hogy betartja a törvényeket és megóvja anglikán egyházat, és hogy „hűséges protestáns”. Ezután következik a felkenés, a szertartás „legszentebb része”, a jeruzsálemi Olajfák hegyén szüretelt olívabogyókból készült, felszentelt olajjal.

Majd jön a koronázás pillanata, amikor a király életében egyetlen alkalommal viselheti az úgynevezett Szent Eduárd koronát.

Majd a szertartás utolsó részében a király elfoglalja a trónt. A hagyomány szerint ezután a családtagok és főnemesek sora az új király előtt térdelve esküdne hűséget, megcsókolva jobb kezét, ez azonban elmarad, kizárólag Vilmos herceg lesz az egyetlen királyi sarj, aki ezt megtesz.

A szertartás azzal zárul, hogy az utolsó részben a király és a királynő úrvacsorát vesz, ami a keresztény egyház legfőbb, misék idején tartott rítusa. Ezek után a király pár visszatér a Buckingham-palotába.

Az alattvalók közben utcai ebédeket és bálokat szerveznek, ami várhatóan milliók vesznek majd részt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×