eur:
390.93
usd:
366.65
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
III. Károly brit uralkodó és felesége, Kamilla királyné új viaszszobrán dolgoznak szakemberek a Madame Tussauds viaszmúzeum-hálózat londoni panoptikumában 2023. április 26-án. III. Károlyt május 6-án koronázzák királlyá Londonban.
Nyitókép: MTI/AP/PA/Yui Mok

Feltették a kérdést a briteknek, jó király lesz-e Károly

Biztató közvélemény-kutatási adatok jelentek meg az angol király hétvégi koronázása előtt. De nem minden brit médium gondolja úgy, hogy tényleg a monarchia reneszánszát élik.

Ahhoz képest, hogy egy évvel ezelőtt még csak egy jelentős kisebbség gondolta úgy, hogy az édesanyja tavalyi halála után brit uralkodóvá előlépő Károly jó király lesz, most már elsöprő a hétvégi koronázásra készülő uralkodó támogatottsága a szigetországban.

Egy, a londoni The Timesban ismertetett felmérés szerint a megkérdezetteknek csak 20 százaléka volt rossz véleménnyel Károlyról, míg közel kétharmaduk azt mondta, hogy „jó király lesz”. Az uralkodót támogatók tábora ezzel a korábbi 39 százalékról 62 százalékra ugrott fel.

Viszont az is kiderült, ahogy korábban, még mindig Károly fia, Vilmos herceg – a mostani trónörökös – a legnépszerűbb a királyi családból. Az ő tetszési indexe (73 százalék) bőven túlszárnyalja apjáét. Szinte ugyanolyan a népszerűsége felesége, Katalin hercegnőnek. A párnak emlékezetes módon hűvössé vált a viszonya Károly másik fiával és feleségével, azaz Harry herceggel és Meghan Markle-lel.

A felmérésből az is világossá vált, hogy a britek döntő többsége – 60 százalék – kitartana a monarchia mellett.

Velük szemben viszont a lakosok egyharmada választott államfőt akar.

A The Times-felmérés egyik érdekes kérdése a néhai királynő és fia tetszési indexének összehasonlítása: ezek szerint II. Erzsébetre 48 százalék tekintett pozitív és 40 százalék negatív módon – ami arra utal, hogy a monarchia támogatása korántsem egyértelmű. A baloldali liberális The Guardian című lap ezt úgy állítja be, mintha a jobboldali sajtó rendelésére születtek volna a monarchista szimpátiákat sugalló eredmények.

Tény, hogy a fiatalabb korosztályok körében jóval gyengébb a királyság támogatottsága, mint az idősebbeknél. Például egy múlt heti felmérés szerint a fiatalok 40 százaléka választott államfőt akar.

A hazafiasságát hangoztató Konzervatív Párt felmérése szerint a britek többsége a monarchia megőrzésére szavazna és egynegyede ellene. A The Guardian azonban kiemeli, hogy az emberek „öt tábor” közül választhattak és így

szinte megegyezett az „elkötelezett monarchisták” és a „modern republikánusok” aránya, ami 39:38 százalék volt.

A lapok Skóciában is végeztek felmérést. Eszerint csak a válaszadók egyharmada gondolta úgy, hogy Károly király fontos személy. Mindössze 29 százalék gondolja úgy, hogy „elég szorgalmas” és csak 35 százalék úgy, hogy megbecsülésnek örvend.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×