eur:
392.39
usd:
365.61
bux:
66761.63
2024. április 26. péntek Ervin
Parliament building in Bratislava, Slovak republic.
Nyitókép: Vrabelpeter1/Getty Images

Szakadás - Személyi ellentétek okozhatják a szlovák kormány vesztét

Úgy tűnik, idén elmarad a politikai uborkaszezon északi szomszédunknál. A négyes koalíció második legerősebb pártja, a Szabadság és Szolidaritás szerdán felmondta a koalíciós szerződést. Eduard Heger miniszterelnöktől pedig olyan új megállapodás kidolgozását várja, amely tükrözi a politikai realitásokat, és amelyből az következik, hogy Igor Matovič pénzügyminiszter, az OĽaNO mozgalom vezetője nem lesz a kormány tagja. Ha erre augusztus végéig nem kerül sor, a liberális párt miniszterei távoznak a kormányból.

A Szabadság és Szolidaritás (SaS) párt az Országos Tanács szerdai rendkívüli ülésén hozta meg a döntést, melynek értelmében felmondja a négypárti koalíciós szerződést, és írásban nyújtja be az elvárásait Eduard Heger szlovák miniszterelnöknek, hogy azok alapján dolgozzák ki az új koalíciós megállapodást.

A döntés hátterében a Richard Sulík pártelnök, gazdasági miniszter és Igor Matovič pénzügyminiszter, az OĽaNO mozgalom elnöke közti személyes ellentét húzódik. „A kormánykoalíció legnagyobb problémája Igor Matovič. Sajnálom, hogy ki kellett mondanom ezt a mondatot, 12 éve ismerjük egymást, hosszú éveken át együtt harcoltunk, a mi jelöltlistánkon kezdte, de már nem lehet továbbra is szemet hunyni bizonyos dolgok felett” – jelentette ki Richard Sulík.

A helyzet azután éleződött ki ismét a szlovák kormánykoalícióban, hogy a parlament június 22-én visszavonta Zuzana Čaputová államfő elnöki vétóját, és újra megszavazta Igor Matovič pénzügyminiszter úgynevezett infláció elleni, családtámogató csomagját.

Az SaS ezt követően azzal vádolta meg Matovičot, hogy szövetkezett az ellenzékkel és a fasisztákkal, a pénzügyminiszter pedig ugyanezzel vágott vissza.

Matovič újabb támadásai miatt az SaS ismét távol maradt a koalíciós tanács üléseiről, az OĽaNO pedig a kormánykoalíció szétverésével vádolta meg a liberális pártot. Az SaS ezután kezdett beszélni a kormányból való távozásról, bár azt is hangsúlyozta: szeretné folytatni a munkát, de csak akkor, ha a pénzügyminiszter távozik a kormányból.

A liberálisoknak Igor Matovič kormányból való távozásán kívül más feltételei is vannak. Sulík szerint elfogadhatatlan, hogy a pedagógusok, az egészségügyi dolgozók vagy a közalkalmazottak fizetésének legalább az infláció összegével való emeléséért könyörögni kell a pénzügyminisztériumnak, miközben azt látják, hogy „több százmillió eurót herdálnak el”. Sulík úgy fogalmazott, ha az SaS nem tesz semmit, akkor a párt is felelős lesz azért, ha a parlamenti választás után „Robert Fico diadalmasan visszatér”. Kijelentette, hogy amit Matovič csinál, az pontosan ehhez vezet.

Robert Fico a közösségi oldalán reagált az SaS bejelentésére. A korábbi szlovák miniszterelnök szerint a kormány az összeomlás szélén áll. Az ellenzéki Smer vezetője mindezt egy Facebook-bejegyzésben fogalmazta meg. A volt kormányfő ismét felszólított az alkotmány azonnali megváltoztatására és a választási időszak lerövidítésére. „A szlovák kormány az összeomlás szélén áll. Nem a hőség vagy külső tényezők hatása miatt.

Azért omlik össze, mert olyan bolondokból áll, akiknek fogalmuk sincs, milyen, ha valaki kormányhatalommal bír, és akik a saját hiúságuk nevében magukra hagyják Szlovákiát a legnehezebb időkben”

– írta a közösségi oldalán Robert Fico.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×