INFORÁDIÓ 
2020. május 30. szombat
Janka, Zsanett

koronavírus

szigorítás

könnyítés

járvány

covid-19

Védőmaszkos eladó egy igualadai gyógyszertárban 2020. április 6-án. Spanyolországban már ötödik napja csökken az új típusú koronavírus napi fertőzöttjeinek és halálos áldozatainak száma. Összesen már 135 032 ember tesztje lett eddig pozitív az elmúlt több mint két hónap alatt, a vírus okozta megbetegedésbe 4273-an haltak bele.

Van, ahol már a könnyítést tervezik, máshol még csak most jöhet a neheze

Több európai ország is a Covid-19 járványt kísérő karanténok lazítására készül. A halálozások csökkenése nyomán van, ahol az üzletek egy része is kinyithat hamarosan.

Ahogy csökken a Covid-19-cel összefüggő halálozások számának növekedési üteme, úgy gondolkodnak több európai országban arról, hogy hogyan lehet visszatérni a normális élethez.

Elsőként Ausztria készül részlegesen feloldani a karantén korlátozásait. Sebastian Kurz kancellár egy plexiüveg mögött beszélve tartott sajtótájékoztatót. Bejelentette, hogy húsvét után a jövő héten újra megnyitnak a kisboltok, amelyekbe csak maszkban lehet bemenni. Május 1-től lehet majd látogatni a plázákat és a fodrász szalonokat is. A koncerttermek és sportcsarnokok azonban június végéig zárva maradnak.

Dániában az óvodák és általános iskolák nyitnak ki a húsvéti ünnepek után, majd fokozatosan visszatérhetnek a munkahelyükre az irodai dolgozók. Közben a szomszédban, Svédországban jóval kevesebb volt a korlátozás, de a kormánynak felül kell vizsgálnia az intézkedéseket, mert

a koronavírus-fertőzéses esetek várható megugrását jelzik kutatók.

Norvégiában bejelentették, hogy sikerült úrrá lenni a járványon, de óva intenek a korlátozások idő előtti feloldásától. Egy fertőzött személy átlagosan már csak 0,7 embernek adja át a vírust – a járványügyi intézkedések bevezetése előtt Norvégiában ez az érték még 2,5 volt. A norvég kormány szerdán határoz a jelenleg április közepéig évényben lévő korlátozások lehetséges meghosszabbításáról.

A Cseh Köztársaságban is visszaesett a fertőzések száma az utóbbi napokban. A cseh kormány az első között vezetett be különösen szigorú korlátozásokat márciusban. Most a hobbicikkeket és építkezési anyagokat árusító boltok nyithatnak majd ki és lazítják a szabadtéri tevékenységek egy részére vonatkozó korlátozásokat. Ismét lehet majd futni és biciklizni, de

nagyobb csoportok gyülekezését továbbra is tiltják.

A különösen sokat szenvedett Spanyolországban napok óta csökkent a koronavírushoz köthető halálozások száma, de kedden újra növekedést mutattak az adatok. A kormány annyit közölt, hogy fokozatos könnyítéseket terveznek, de ehhez fontos tudni, hogy ki a fertőzött és ki nem.

Olaszországban – ahol közel 16 ezer embert ölt meg a vírus – közben két hete a legalacsonyabb szintre esett a fertőzöttségi mutató. A görbe már lapos és lefelé indult meg – mondta Silvio Brusaferro, az Olasz Egészségügyi Intézet vezetője, de a hatóságok még nem beszéltek könnyítésekről. Giuseppe Conte egy kérdésre úgy válaszolt, a húsvéti ünnepek után átmeneti időszakban kezdődhet az úgynevezett második fázis, amelyben az olaszoknak meg kell tanulniuk együtt élni a járvánnyal.

Németországban viszont már dátum is van a karantén feloldására: április 19. Ezt követően is lesznek korlátozások, például maszkot kell viselni az utcán, limitálják az emberek gyülekezését és mobiltelefonos alkalmazásokkal nyomozzák majd, hogy kikkel kerültek kapcsolatba a fertőzött személyek. Az egyes szövetségi államok saját hatáskörben döntenek az iskolák megnyitásáról.

Franciaországban is csökkent a halálozások száma, kevesebb ember kerül kórházba és intenzív osztályra. Az egészségügyi minisztérium ugyanakkor arra kérte a lakosokat, hogy továbbra is tartsák be a szigorú karanténelőírásokat. Szakemberek már figyelmeztettek, hogy legalább április végéig szükség lesz rájuk. Az egészségügyi minisztérium szerint a korlátozások csak akkor oldhatók fel, amikor az ellátórendszer felkészült a lakosság tömeges szűrésére.

Nagy-Britanniában – ahol a nap híre az volt, hogy a Covid-19-beteg Boris Johnson miniszterelnök az intenzív osztályra került – az angol tisztifőorvos azt mondta: „hiba lenne karantén feloldási stratégiáról beszélni, mert a fertőzések száma még nem tetőzött és nem is lehet tudni, hogy ez mikor következik be.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/AP/Felipe Dana

Kapcsolódó hang

Több európai országban már könnyítenének
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018