eur:
394.91
usd:
363.19
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
A londoni St.Thomas Kórház a Westminster kerületben 2020. április 6-án. Az előző este ide szállították be kivizsgálásra Boris Johnson brit miniszterelnököt, akinek a szervezetében március 27-én mutatták ki az új koronavírust.
Nyitókép: MTI/AP/Frank Augstein

Friss hírek az intenzíven kezelt Boris Johnsonról

Az intenzív osztályon töltötte az éjszakát Boris Johnson brit miniszterelnök, akit az új koronavírus okozta betegség miatt szállítottak kórházba hétfőn. A Downing Street közölte, hogy Johnson állapota romlott, de jelenleg nem szorul művi lélegeztetésre.

A londoni miniszterelnöki hivatal szóvivője szerint Johnson kérésére Dominic Raab külügyminiszter vette át a miniszterelnöki feladatok ellátását.

Johnsonról március 26-án állapították meg, hogy megfertőződött a Covid-19 járványt okozó SARS-CoV-2 nevű vírussal, miután a vírus okozta betegség enyhe tüneteit észlelte magán.

A kormányfőt azonban vasárnap este a londoni St. Thomas kórházba szállították, miután betegségének egyes tünetei, például a magas láza meglehetősen makacsnak bizonyultak. A Downing Street szóvivője még hétfő délután is azt hangsúlyozta, hogy Johnsont

nem sürgősséggel, hanem kivizsgálásra vitték kórházba orvosának tanácsára.

Napközben Boris Johnson maga is azt tudatta a Twitteren közzétett üzenetében, hogy jó hangulatban van, dolgozik, és folyamatosan tartja a kapcsolatot kormányának és stábjának tagjaival.

A kormányfői hivatal illetékesének esti beszámolója szerint azonban a miniszterelnök állapota romlott, és az őt kezelő orvosi stáb javaslatára intenzív osztályra vitték át.

A Downing Street szóvivője szerint jóllehet Johnson jelenleg nem szorul művi lélegeztetésre, abból a meggondolásból vitték át az intenzív osztályra, hogy ha mégis lélegeztetőgépre lenne szüksége, az a közelében legyen. A szóvivő hangsúlyozta, hogy a konzervatív párti miniszterelnök eszméleténél van, és személyesen kérte meg Dominic Raab külügyminisztert, hogy gyógykezelésének idejére vegye át a miniszterelnöki feladatok ellátását. Hozzátette: Johnson kitűnő orvosi ellátásban részesül.

A BBC politikai tudósítója, Chris Mason értesülése szerint

a brit miniszterelnök hétfő késő délután, mielőtt az intenzív osztályra szállították, oxigént kapott.

A jelenlegi brit kormányban nincs miniszterelnök-helyettesi tisztség, de Dominic Raab az „első miniszter” – First Secretary of State – címet is viseli. Ez azt jelenti, hogy rangban az összes többi kabinettag felett áll, és így gyakorlatilag Boris Johnson után a brit kormány második legmagasabb rangú tagja.

Raab hétfő este a BBC televíziónak adott rövid nyilatkozatában megerősítette: Johnson személyesen kérte meg, hogy vegye át a miniszterelnöki feladatok ellátását.

A külügyminiszter elmondta: a kormány folytatja munkáját, a miniszterelnök biztos kezekben van, ragyogó orvosi stáb kezeli, és a kormányzati munka továbbra is a koronavírus okozta járvány leküzdésére összpontosul.

A királynőt folyamatosan tájékoztatják Boris Johnson állapotáról.

London, 2020. április 6.
Dominic Raab brit külügyminiszter a londoni kormányfői rezidenciára, a Downing Streetbe érkezik 2020. április 6-án, miután az előző este kivizsgálásra kórházba szállították az új koronavírussal megfertőződött Boris Johnson miniszterelnököt. Távollétében Raab vezeti a koronavírus-járvány elleni védekezéssel kapcsolatos kormányülést.
MTI/AP/PA/Dominic Lipinski
London, 2020. április 6. Dominic Raab brit külügyminiszter a londoni kormányfői rezidenciára, a Downing Streetbe érkezik, miután az előző este kivizsgálásra kórházba szállították az új koronavírussal megfertőződött Boris Johnson miniszterelnököt. Távollétében Raab vezeti a koronavírus-járvány elleni védekezéssel kapcsolatos kormányülést. MTI/AP/PA/Dominic Lipinski

Hozzátette: a kormány „hihetetlenül erős csapatszellemmel áthatva” sorakozik fel a miniszterelnök mögött és mindent megtesz Boris Johnson utasításainak végrehajtására.

Hétfő este a brit politikai pártok vezetői egymás után kívántak mielőbbi gyógyulást a kormányfőnek.

Jókívánságait fejezte ki Sir Keir Starmer, a legnagyobb brit ellenzéki erő, a Munkáspárt újonnan megválasztott vezetője és Nicola Sturgeon skót miniszterelnök is, akinek egyébként folyamatosan éles vitái vannak Johnsonnal a brit EU-tagság megszűnése (brexit) és a skót kormány által szorgalmazott újabb függetlenségi népszavazás kiírása ügyében.

Sturgeon a Twitteren közzétett üzenetében közölte: az ő és a Skóciában kormányzó Skót Nemzeti Párt (SNP) gondolatai most a brit miniszterelnökkel és családjával vannak. „Reméljük és kívánjuk gyors felépülését” – írta a skót miniszterelnök.

Amerika imádkozik a felépüléséért

Donald Trump amerikai elnök a Fehér Ház hétfői sajtótájékoztatóján fejezte ki együttérzését a brit nemzetnek és „jó barátjának”, Boris Johnsonnak. Mint fogalmazott, szomorúan értesültek az állapotáról, és Amerika imádkozik a felépülésért.

„Nagyon jó barát, és különleges ember, erős, határozott, aki nem hagyja abba, nem adja fel” – fogalmazott Trump, óvatosan megjegyezve, hogy amikor valaki már intenzív ápolásra szorul, akkor nagyon súlyosnak tekinthető a betegség.

Emmanuel Macron francia miniszterelnök is támogatásáról biztosította Boris Johonsot, családját és a brit nemzetet „ebben a nehéz pillanatban”.

Várandós élettársa is megfertőződhetett

Carrie Symonds, Boris Johnson várandós élettársa a hétvégén, ugyancsak a Twitteren közzétett bejegyzésben tudatta, hogy ő is észleli magán a koronavírus-fertőzés fő tüneteit, és emiatt az elmúlt hetet ágyban töltötte.

Hozzátette, hogy nem volt szükség szűrővizsgálatra, és az egyheti ágynyugalom után már erősebbnek érzi magát, állapota javul.

Boris Johnson szóvivője február végén jelentette be, hogy a 32 éves Carrie Symonds – akit a kormányfő nemrégiben eljegyzett – várandós, és a pár közös gyermekének születése a nyár elejére várható.

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×