eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Pánik az Egyesült Királyságban feliratú plakát egy londoni telefonfülkén 2020. március 23-án. A felirat megjelenítése a Sex Pistols korábbi brit punk rock zenekar Anarchy in the U.K. című kislemezére emlékeztet. A londoni alsóház elé került az új koronavírus okozta járvány megfékezését célzó törvényjavaslat, amely lehetővé teszi a fertőzésgyanús emberek kényszerkivizsgálásának elrendelését, a repülőterek időleges bezárását és sok egyéb rendkívüli intézkedést. Nagy-Britanniában eddig 5683 koronavírussal fertőzött személyt regisztráltak és 289 ember halt bele a betegségbe.
Nyitókép: MTI/EPA/Will Oliver

Egyre több ikonikus épület lesz tábori kórház, vagy halottasház a briteknél

Nagy-Britanniában rekordot döntött a koronavírus-járvány halálozási statisztikája. Közben a szigetországban egyre több ikonikus épületet alakítanak át tábori kórházzá, hogy megbirkózzanak a terheléssel.

„Szomorú, szomorú nap, ne legyen kétségünk felőle” – ez üzente a Twitteren a betegsége miatt maga is karanténba vonult Boris Johnson. A brit kormányfő azután beszélt, hogy kedden érkezett sötét statisztika: minden eddiginél jobban, 563-mal ugrott meg egy nap alatt a koronavírus-betegségben elhunytak száma a szigetországban.

Bár a Johnson-kormányt egyre hevesebben bírálják, amiért jóval kevesebb embert tesztelnek Nagy-Britanniában, mint például Németországban, a kormányfő megpróbálta biztatni honfitársait: „Ha folytatjuk jelenlegi programunkat és együtt betartjuk az intézkedéseket, akkor semmi kétségem nincs afelől, hogy lenyomjuk a számokat” – mondta.

Mindeközben a britek további tábori kórházakat építenek az egyre több beteg ellátására.

Londonban a katonaság segítségével két hét alatt gigantikus kórházzá alakították át az Excel Centre kiállítóközpontot. Ebben kettő, egyenként 2000 ágyas terem található és 16 ezer dolgozóra lesz szükség a működtetéséhez.

A hadsereg most hasonló munkába kezd Glasgow-ban, ahol Skócia legnagyobb kiállítótermét alakítják át egy 300, maximum 1000 férőhelyes kórházzá. Wales fővárosában, Cardiffban pedig a Principality Stationban alakítottak ki 2000 beteget fogadó kórházat.

A birminghami reptér ugyanakkor szomorú helyszín lesz: ideiglenes halottasháznak ad majd otthont, ahol a legrosszabb forgatókönyv esetén 12 ezer holttestet tárolhatnak majd. A London közelében fekvő Milton Keynes város jégcentrumát pedig több száz holttestet befogadó központtá alakítják át, ahogy több más város korcsolya csarnokait is.

A brit védelmi minisztérium háromezer önkéntest vet be a járvány elleni fellépésként, a különleges szakképzettségű embereket a tervek szerint hat hónapra tartják bent.

Virtuális törvényhozás?

Közben a brit parlament illetékesei azt mérlegelik, hogy hogyan tudna „virtuális formában” tovább működni a törvényhozás, ha a képviselők nem tudnak fizikailag jelen lenni Westminsterben – erről Lindsay Hoyle, az alsóház elnöke beszélt.

A törvényhozást egy héttel korábban elküldték húsvéti szünetre és ezzel gyakorlatilag megszűnt a kormány ellenőrzése. Egyelőre nem létezik olyan mechanizmus, ami konferenciahívással tudná helyettesíteni az ülésteremben zajló, gyakran parázs hangulatú és közbe kiabálásokkal tarkított vitákat.

A brit parlament a tervek szerint április 21-én ülne ismét össze, de várhatóan akkor is tart majd a karantén, és azok a képviselők, akiknek Covid-19 tünetei vannak, nem tudnak majd részt venni a vitákban.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×