eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Donald Trump amerikai elnök a washingtoni Fehér Ház kertjében várakozó helikopterhez megy, mielőtt a NATO londoni csúcstalálkozójára indul 2019. december 2-án. A tagállamok vezetőinek kétnapos találkozója másnap kezdődik a brit fővárosban a védelmi szervezet megalakulásának 70. évfordulója alkalmából.
Nyitókép: MTI/EPA/Shawn Thew

Jövő hétre kész lehetnek a vádpontok a Trump elleni "perhez"

Az újévben megindulhat az amerikai politikában ritkaságnak számító per az elnök leváltására. Nancy Pelosi, a kongresszusi alsóház elnöke felszólította a képviselőket, hogy fogalmazzák meg a vádpontokat Donald Trump elnök ellen – mert veszélyben a demokrácia.

Történelmi lépés – az amerikai kongresszus alsóházi demokrata többsége zöld utat kapott, hogy előkészítse a potenciálisan, de nem bizonyosan Donald Trump leváltásával járó törvényhozási pert.

Nancy Pelosi alsóházi elnök – Donald Trump egyik legnagyobb ellenfele és az ország harmadik számú közjogi méltósága – egy drámai, televíziós üzenetben azt mondta: nincs más választás.

Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház demokrata párti elnöke nyilatkozik a törvényhozás, a Kongresszus washingtoni épületében, a Capitoliumban 2019. december 5-én. Pelosi felkérte  a képviselőház igazságügyi bizottságának elnökét, hogy állítsa össze a vádiratot, amelynek alapján megindíthatják az alkotmányos felelősségre vonási eljárást Donald Trump elnök ellen.
MTI/AP/J. Scott Applewhite
Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház demokrata párti elnöke nyilatkozik a törvényhozás, a Kongresszus washingtoni épületében, a Capitoliumban 2019. december 5-én. Pelosi felkérte a képviselőház igazságügyi bizottságának elnökét, hogy állítsa össze a vádiratot, amelynek alapján megindíthatják az alkotmányos felelősségre vonási eljárást Donald Trump elnök ellen. MTI/AP/J. Scott Applewhite

Az elnök visszaélt a hatalmával – megfogalmazása szerint hasonló módon, mint annak idején III. György angol király, kirobbantva az amerikai gyarmatok függetlenségi háborúját.

"Amerikában a nép a király. Demokráciánk a tét. Az elnök ismét a saját hasznát nézve akarja korrumpálni a választásokat. Visszaélt hatalmával, aláásta nemzetünk biztonságát és kárt okozott a választási folyamatnak" - fogalmazott Nancy Pelosi.

Legutóbb Bill Clinton egykori demokrata elnök ellen indult vádeljárás 1998-ban, mert hazudott egy gyakornokkal folytatott szexuális viszonyáról. Bill Clinton megúszta, és erre számít Donald Trump is, mivel a szenátusban, ahol a pert majd lefolytatják, az őt támogató republikánusok vannak többségben.

Ahogy Bill Clinton esetében, úgy Donald Trumpnál is, a politikai ellenfelek – most a demokraták, hosszú ideje keresték, hogy hogyan találhatnának fogást az elnökön.

Donald Trump azzal szolgáltatott lehetőséget, hogy rá akarta venni Ukrajnát – indítson vizsgálatot a demokraták legesélyesebb elnökjelöltje, Joe Biden és fia ukrajnai tevékenységéről, ha Kijev meg akar kapni egy fontos katonai segélyt.

És bár Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tagadja, hogy Donald Trump megzsarolta volna, ahogy tagad az elnök is, a demokraták azt mondhatják, hogy idegen hatalom beavatkozását kérte, hogy esélye legyen megnyerni a jövő évi elnökválasztást. Mivel korábban már fennállt ellene a jogilag nem bizonyított, Oroszországgal való összejátszási vád, a demokraták úgy érzik:

erkölcsileg annyira lejáratta magát és az országot, hogy el kell mozdítani a hatalomból.

A vádeljárást előkészítő vizsgálat már szeptember óta folyik és kongresszusi bizottságok tagjai már tanúkat hallgattak meg. Kongresszusi források szerint a vádpontok szövegezését már december 12-re befejezhetik.

Ezek között a hatalommal való visszaélés, a megvesztegetés, a Kongresszus munkájának akadályozása és az igazságszolgáltatás akadályozása szerepelhetnek.

Amint jóváhagyják a vádpontokat a demokraták által uralt alsóházban, megnyílik az út a Szenátusban induló per előtt.

Pelosinak feltették a kérdést: mit gondol arról, hogy a szenátusi republikánus többségnek nincs kedve elítélni és elmozdítani az elnököt? "Nem beszélhetek a nevükben, ők Donald Trumpra esküdtek fel" - mondta.

Maga Donald Trump a szokásos módon a Twitteren nyilvánult meg:

"A semmittevő, radikális baloldali demokraták most jelentették be, hogy semmilyen indokok alapján vádeljárást indítanak ellenem. A jó hír az, hogy a republikánusok soha nem voltak ilyen egységben. Győzni fogunk” – írta az elnök, aki egy nappal korábban sértődötten és idő előtt hazautazott a londoni NATO-csúcsról.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×