eur:
392.87
usd:
365.97
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
A választási kampánykörúton levő Boris Johnson konzervatív párti brit miniszterelnök matricát mutat a háztartási gépeket gyártó Ebac üzemében, az észak-angliai Newton Aycliffe-ben 2019. november 20-án. Nagy-Britanniában december 12-én tartanak előrehozott parlamenti választást.
Nyitókép: MTI/AP pool/Frank Augstein

Újabb botrányok a brit választási kampányban

Bakizott a BBC Boris Johnsonnal kapcsolatban. A hírnevére oly' büszke brit közszolgálati médium elismerte, hogy egy hírműsorban kivágták azokat a részeket, amikor egy élő vitaműsor közönsége kineveti a kormányfőt. Közben a rivális Munkáspártot már a brit főrabbi is antiszemitizmussal vádolta meg.

„Hibáztunk” – ezt ismerte el a BBC arról a hírműsorba került bejátszásról, amelyből kivágták, ahogy a közönség kineveti Boris Johnson miniszterelnököt.

Az előrehozott brit választások kampányidőszaka különösen érzékeny periódus, ezért sokan elutasíthatják a BBC védekezését, hogy időt akart nyerni a klip megnyirbálásával és nem politikai döntést hozott.

A bejátszás a BBC-n sugárzott patinás Question Time vitaműsorból származik. Ebben minden héten egy stúdióközönség és a moderátor szorongathatja meg a pódiumon helyet foglaló politikai vezetőket és közéleti személyiségeket. Pénteken rendkívüli műsorban a pártvezérek voltak a vendégek, amikor egy nő Johnson miniszterelnöknek szegezte a kérdést:

„Mennyire fontos egy olyan pozícióban lévő embernek, mint Ön, hogy mindig igazat mondjon?”

A közönség azonnal nevetéssel és tapssal válaszolt, míg a miniszterelnök láthatóan kényelmetlenül érezve magát, megpróbált válaszolni.

A másnapi, délutáni BBC tévéhíradóban leadott bejátszásból már hiányzott a nevetés. A BBC először időhiányra hivatkozott, majd miután az interneten vírusszerűen terjedni kezdtek vélt elfogultságát bizonyító videók, kénytelen volt hibaként elismerni az esetet.

A botrányt egy, a Munkáspártot támogató Twitter-felhasználó robbantotta ki, amikor nem éppen udvarias szavakkal a világ tudtára adta, hogy a BBC másfél másodpercet nyerve kivágta a Johnsonra nézve kínos nevetést.

Nick Flaks később azt mondta, hogy ő amúgy „teljes mértékben támogatja a BBC-t és a közszolgálatiság gondolatát”. De, szerinte a szerkesztők egyre inkább feláldozzák a pontosságot a „pártatlanság” oltárán. Még azt is hozzátette, most már sajnálja, hogy a BBC az ő posztja nyomán „az összeesküvés-elméletek” célpontjává vált, „de csak magát okolhatja”.

Az ügy jó példa arra, hogy a közösségi média korában akár egy ember is – jogosan vagy sem – alááshatja mások vagy intézmények megítélését. A rivális Liberális Demokraták gyorsan panaszt is emeltek a BBC ellen a brit médiahatóságnál.

A kampány során ugyanakkor a közszolgáltató már elkövetett egy másik bakit: archív képsorokat mutattak egy megemlékezésről az idei, friss felvételek helyett.

Közben az ellenzéki Munkáspártot példátlanul erős támadás érte az egyik brit vallási vezetőtől. A kampány félidejében Ephraim Mirvis brit főrabbi vádolta meg a Labourt antiszemitizmussal. Fellépése azért lényeges, mert a brit vallási közösségek vezetői hagyományosan távol tartják magukat attól, hogy beavatkozzanak a választási hadjáratba.

A brit ortodox zsidó közösséget vezető rabbi a Times című lapban az írta: „új méreg vert gyökeret, amelyet a Munkáspárt legfelsőbb szintjén hagytak jóvá” és hogy a „brit zsidók döntő többsége aggódik, hogy a Labour nyerheti a decemberi választást”.

Maga a párt épp kedden adta ki „rasszizmus ellenes és vallási pártprogramját” és azt állítja, hogy leszámolt a párton belüli előítéletekkel. Ezzel szemben a brit esélyegyenlőségi hatóság is nyomozott az ügyben és drámai módon most a Labour Zsidó Tagozatának vezetője is a főrabbinak adott igazat. Egy másik, Munkáspárti zsidó szervezet szerint viszont nem a párt, hanem a brit szélsőjobb fenyegeti a brit zsidóságot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×