eur:
393.83
usd:
367.78
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Mateusz Morawiecki lengyel, Abe Sindzó japán, Peter Pellegrini szlovák, Andrej Babis cseh miniszterelnök és Varga Mihály pénzügyminiszter (b-j) sajtótájékoztatót tart a visegrádi négyek és Japán vezetőinek pozsonyi találkozóján 2019. április 25-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Jakub Gavlak

Abe Sindzó: Pozitívak a Japán és a V4-ek közti kapcsolatok

A vámok és illetékek nagy részének eltörlése után a külföldre szállító európai vállalatok, így a közép-európai cégek számára is olcsóbbá válik a japán piac – hangzott el a japán miniszterelnök pozsonyi látogatásának alkalmával. Abe Sindzó személyében először látogatott japán kormányfő Szlovákiába. Abe Sindzó a V4-es küldöttségekkel is találkozott.

Abe Sindzó Peter Pellegrini szlovák kormányfővel kereskedelmi, beruházási lehetőségekről és a tudományos-műszaki kapcsolatok fejlesztéséről tárgyalt, majd részt vett a V4-es küldöttségek találkozóján. Szlovákiában több mint 60 japán cég működik, amely 13 ezer alkalmazottat foglalkoztat. Ebben az évben,

július 1-jén lép hatályba a Szlovákia és Japán közötti, szociális biztosításról szóló törvény.

Ennek alapján könnyebben vállalhatnak munkát a japánok Szlovákiában, és a szlovákok Japánban. Mindez a nyugdíjbiztosításra és a nyugdíjkifizetésre is vonatkozik.

"Örülök, hogy növekszik a japán beruházások minősége Szlovákiában, tehát már nemcsak a termelőüzemek létrehozásáról van szó, hanem japán cégek már Szlovákiába is telepítenek magasabb hozzáadott-értéket képviselő kutatói-innovációs központokat" – mondta Pellegrini. A szlovák miniszterelnök a továbbiakban elmondta, Szlovákia modern, dinamikus országgá szeretne válni.

Az Európai Unió és Japán viszonyával kapcsolatban Pellegrini megjegyezte, hogy februárban lépett életbe az Európai Unió és Japán közötti stratégiai partnerségről szóló szerződés, s ez teret nyitott ahhoz, hogy az az 550 millió lakos, akik a világ GDP-jének nagyjából egyharmadát állítják elő, jó kapcsolatot alakítson ki Japánnal.

A két miniszterelnök a kétoldalú tárgyalásokat követően a V4-ek küldöttségeivel folytatott megbeszéléseket.

Abe Sindzó emlékeztetett, hogy a stabil gazdasági növekedés felerősíti a visegrádi országok jelentőségét Európában, ezért sok japán vállalat telepszik meg ebben a régióban.

"Jó példa erre a Szlovákiában üzemelő autógyárak, Csehországban a mesterséges intelligenciára alapuló beruházások, a Lengyelországban működő 257 vállalat és az a 230 ezer munkahely, melyet japán cégek hoztak létre Magyarországon. Ezek mind olyan eredmények, amelyek arra ösztönöznek bennünket, hogy folytassuk az együttműködést a V4-es országokkal” – fogalmazott a japán miniszterelnök, aki háláját fejezte ki, amiért találkozhatott a visegrádi négyek vezetőivel.

Andrej Babiš cseh kormányfő a V4-ek egységét emelte ki. "Nem vagyunk az Európai Unió másodrangú tagállamai. Közös fellépésünk és erős hangunk van. A visegrádi tömörülés nagyon jól működik, megvan a saját véleményünk, és példaként szolgálhatunk a többi tagállam számára” – hangsúlyozta Andrej Babiš.

Lengyel kollégája, Mateusz Morawiecki mindezt azzal bővítette ki, hogy a V4-ek és Japán közti együttműködésnek már számos kézzel fogható gazdasági eredménye van, és bízik benne, hogy a pozitív kapcsolatok csak erősíteni fogják az együttműködést a felkelő nap országával.

Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×