eur:
393.11
usd:
367.09
bux:
65939.26
2024. április 24. szerda György

Brüsszel megcsáklyázta az üzletláncokra kiszabott különadó bevezetéséről szóló törvényt Szlovákiában

Az Európai Bizottság leállította a Szlovákiában működő üzletláncokra kiszabott különadó bevezetéséről szóló törvényt. Gabriela Matečná földművelésügyi miniszter szerint az Európai Bizottság az uniós élelmiszeripari lobbi hatására állt a kereskedelmi láncok oldalára. Az üzletláncok és az ellenzék üdvözlik a döntést.

70-80 millió euró – ekkora bevételre számított az állam az élelmiszerláncokra kiszabott különadóból, az Európai Bizottság azonban megálljt parancsolt a javaslatnak.

A Szlovák Nemzeti Párt képviselői által eredetileg benyújtott javaslat azzal számolt, hogy a nettó forgalomra kivetett 2,5 százalékos különadót minden olyan Szlovákiában működő üzletláncnak be kellene fizetnie, amelynél a forgalom legalább 10 százalékát az élelmiszerek adják, és az üzletláncnak legalább két járásban vannak üzletei. Az eredeti javaslat néhány pontján enyhítettek, de a folyamatos bírálatok ellenére a parlament tavaly decemberben mégis elfogadta a jogszabályt.

A törvény leállítását maga az agrártárca vezetője jelentette be, aki most lobbicsoportok érdekérvényesítéséről beszél.

„Abszolút túlzó és sokkoló, hogy az Európai Bizottság hivatalnokai nem az egyes tagállamok szakértői véleményei alapján döntöttek, hanem az üzletláncok, kereskedők és lobbicsoportok nyomására” – fogalmazott Gabriela Matečná, aki egyben felszólította a bizottságot, kezdjen vizsgálatot arról, kik voltak azok a brüsszeli hivatalnokok, akik ezt a döntést meghozták, és milyen lobbicsoportokkal találkoztak.

Az ellenzék szerint az élelmiszerláncokra kirótt különadó sem jelentett volna megoldást az élelmiszerárak növekedésére. Azt mondják, ők már a törvény elfogadásakor arra figyelmeztettek, hogy az nincs összhangban az európai jogrenddel. „Ha lenne rá igény, elég egy elegáns megoldás: ezt a rossz javaslatot visszavonjuk, és megyünk tovább” – közölte jozef Mihál független parlamenti képviselő. A kereskedők ugyancsak üdvözlik a brüsszeli döntést. Pavol Konštiak, a Kereskedelmi Szövetség elnöke állítja, hogy a különadó diszkriminatív és ellentétben áll az alkotmánnyal.

A lakosság döntő többsége is tartott a különadótól.

A Go4insight közvélemény-kutató intézet által decemberben megkérdezettek 70 százaléka elutasította az üzletláncok különadójának bevezetését, és csupán a 20 százaléka helyeselte. Az ellenzők közül a legtöbben attól tartottak, hogy a különadót az üzletláncok beépítenék az áraikba, az élelmiszerek ára így az eddiginél is gyorsabban nőne. Ezt a nézetet akkor a megkérdezettek 86 százaléka osztotta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×