eur:
394.14
usd:
369.98
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Virágok és fotók Emiliano Salának, az FC Nantes volt argentin játékosának óriásfotója előtt Nantes-ban 2019. január 25-én. A Nantes-tól az angol Cardiff Cityhez igazolt, 28 éves argentin támadót szállító kisrepülőgép, útban Franciaországból Angliába, a La Manche-csatorna felett, január 21-én este eltűnt. A mentőhajók és helikopterek 2019. január 25-én végleg befejezték az eltűnt kisrepülőgép utáni keresést a Guernsey-szigetnél, ahol a légi jármű az ereszkedés közben, 700 méteres magasságnál eltűnt a radarképekről. A helyi rendőrség szerint a szerencsétlenül jártak túlélésének esélye rendkívül kicsi, ezért nem folytatják tovább a keresést.
Nyitókép: MTI/EPA/Eddy Lemaistre

Megszólalt a kutató, aki megtalálta Sala gépének roncsait

Hihetetlenül tragikus és szomorú pillanat ez - mondta David Mearns elismert hajóroncs-kutató, akinek segítségével megtalálták az angol labdarúgó bajnokságban játszó Cardiff City futballklub frissen igazolt csatárát szállító kisgépet a La Manche-csatornában.

Emiliano Sala és pilótája, David Ibbotson janár 22-n tűnt el, miután megszakadt a rádiókapcsolat a repülőjükkel. Egy kutatóhajó fedezte fel vasárnap a La Manche-csatornában a kisgépet, de nem volt világos, hogy a nyomozók pontosan mit is találtak, de első nyilatkozatuk azt sejtette: hogy

a két férfit hírek szerint nem találták meg és halottként és eltűntként kezelik őket.

A hatóságok azt mondták, hogy hétfőn újabb részletekkel szolgálnak.

Amit már este tudni lehetett az az, hogy az állami pénzből folyt és leállított kutatás után, Sala családjának kérésére bevonták az immár magán akcióba David Mearns elismert hajóroncs-kutatót. Azt, hogy megtalálták és azonosították a Piper Malibu kisgép roncsait, maga Mearns jelentette be a Twitteren.

A két férfi családjait a rendőrség értesítette a fejleményről.

Mearns elmondta, hogy számára is lesújtó volt a felfedezés. "Elvégeztük a feladatot. Most már a légügyi hatóság nyomoz az ügyben.

A visszafelé tartó hosszú úton végig a családokra gondoltam. Hihetetlenül tragikus és szomorú pillanat ez, de remélhetőleg választ kapnak egyes kérdéseikre

– mondta az óceanográfus.

A magánkutatóakciót a Sala-család online felhívása és pénzgyűjtő kampánya előzte meg. A lezuhant gépet két hajó kereste egy négy négyzetmérföldes területen.

Salát a téli igazolások során vette meg klubrekordot jelentő 17 millió euróért (5,4 milliárd forint) a Cardiff City és már az érkezése utáni napon egy edzés szerepelt a programjában. A hivatalos rendőrségi kutatóakciót három nap után leállították, és Sala családja és támogatóik – köztük a szintén Argentin Lionel Messi ezek után kezdett el az interneten adományokat gyűjteni a magánakció pénzelésére.

Mearns, aki állítása szerint eddig 24 hajóroncsot fedezett fel, korábban arról beszélt: biztos volt abban, hogy megtalálják a gépet. A kutatási terület nem túl mélyen 65 méter mélységben található a Nagy-Britanniához tartozó Guernsey-sziget közelében, ráadásul köves és növényektől mentes zónáról van szó, ahol könnyű felfedezni egy roncsot. Nehézséget okozott viszont az erős örvénylés és az, hogy más roncsok is vannak a közelben.

Tudósítók megjegyzik, az a tény, hogy a magánakció kezdete után máris megtalálták a gép roncsait, kérdéseket vet fel az állami hatóságok mentőakciójával, illetve azzal kapcsolatban, miért nem lehetett a magánakciót rövid időn belül megindítani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×